Nedeľa 19. 05. 2024 04:14:48 | Meniny má Gertrúda

Protest proti spaľovni v K. N. Meste presunuli na 26. mája

Organizátori demonštrácie proti spaľovni zmenili termín konania. Nebude 19. mája, ako pôvodne ohlásili, ale o týždeň neskôr, v piatok 26. mája od 8.00 do 18.00. Žiadať budú zrušenie prevádzky spaľovne nebezpečných odpadov v K. N. Meste. Občianska iniciatíva Zastavme spaľovňu termín zmenila po dohode so starostami Dolných Kysúc. FOTO: FCC Slovakia

Michal Filek|11. máj 2023|09:15:01

Organizátori sa domnievajú, že činnosť spaľovne nebezpečných odpadov, ktorú v Kysuckom Novom Meste prevádzkuje spoločnosť FCC Slovakia, stojí za nadmernou úmrtnosťou Kysučanov na nádorové ochorenia.

Spoločnosť to popiera. V stanovisku pre SP 21 uviedla, že má všetky potrebné povolenia a ich činnosť zdravie obyvateľov nijako neohrozuje.


Súvisiaci článok
„Spaľovňa v K. N. Meste nepredstavuje nijaké ohrozenie pre zdravie obyvateľov,“ tvrdí jej prevádzkovateľ
Čítajte viac >

Občianska iniciatíva najnovšie prišla s teóriou, že činnosť spaľovne prispieva k hromadeniu ťažkých kovov v organizmoch obyvateľov, a tie spôsobujú nežiadúce toxické účinky a znečisťujú životné prostredie.

Tieto škodliviny, ako tvrdia, v malom množstve nemusia spôsobovať akútne problémy, ale hromadia sa v organizme a časom môžu viesť k rôznym zdravotným poruchám a ochoreniam.

„Otrava ťažkými kovmi (toxicita) je výsledkom vystavenia ťažkým kovom, ako je olovo, ortuť a arzén či kadmium, sa vo vašom tele po expozícii nahromadia. Ťažké kovy sa následne viažu na časti buniek (enzýmy a bielkoviny), ktoré bránia orgánom vykonávať svoju funkciu. Príznaky otravy ťažkými kovmi môžu byť život ohrozujúce a môžu spôsobiť nezvratné poškodenie,“ cituje Peter Janík na Facebooku Kysucké Nové Mesto otvorenie a pravdivo Juditu Smajdovú zo stránky spoločnosti Human – nativ, ktorá sa zaoberá predajom výživových doplnkov s liečebnými účinkami.

„Väčšinou sa ťažké kovy dostávajú do organizmu spolu s potravou. Prítomnosť niektorých z nich v potravinách môže byť výsledkom ich bioakumulácie rastlinami alebo živočíchmi. Výskyt toxických prvkov v potravinách súvisí okrem iného so znečisťovaním životného prostredia. K vstupu týchto prvkov do potravinového reťazca prispieva celý rad zdrojov antropogénneho charakteru aj prirodzeného pôvodu. Hlavnými antropogénnymi zdrojmi kontaminácie ťažkými kovmi je spaľovanie fosílnych palív, doprava, priemyselná výroba kovov, nadmerné používanie minerálnych hnojív a iných agrochemikálií, aplikácia čistiarenskych kalov do pôdy,“ uviedla v článku Smajdová.

V roku 2015 požiadal vtedajší Petičný výbor proti trvalej prevádzke spaľovne lekárov o vyjadrenie k nárastu chorobnosti na vybrané ochorenia, za ktorými videl jej možné pôsobenie.

Na Facebooku uviedli, napríklad, vyjadrenie MUDR. Imricha Maréčeka, ktorý uvádza že medzi rokmi 2000 a 2015 narástol počet chorých na rakovinu v jeho ordinácii z 26 na 63 a počet úmrtí týchto pacientov stúpol z 8 (rok 2000) na 17 (v roku 2015).

Detský lekár Milan Pupík zase uviedol, že počet respiračných chorôb u jeho pacientov vzrástol za posledné tri roky (2013 – 2015) o 25 – 30%. Počet alergií v tomto období stúpol v jeho ordinácii o 15% - 20%.


Súvisiaci článok
Kysučania chystajú protest proti spaľovni. „Veríme, že sa nám podarí zaraziť zlo a žiť v čistom ovzduší!“
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť