Prejedli ste sa ako nikdy? Tieto triky vás postavia na nohy rýchlejšie než tabletka

Ťažký žalúdok, nafukovanie či pálenie záhy po bohatom vianočnom jedle pozná takmer každý. Skôr než siahnete po liekoch, skúste osvedčené prírodné spôsoby, ktoré využívajú tradičné liečebné systémy už celé generácie. Úľava môže prísť rýchlejšie, než čakáte.

Radka Kostánová|26. december 2025|19:00:00

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
V Čičmanoch pribudli nové drevené umelecké diela
Čítajte viac >

Prejedenie je tichým sprievodcom vianočných sviatkov, osláv aj rodinných obedov. Žalúdok dostane viac práce, než zvládne, trávenie sa spomalí a telo začne vysielať jasné signály. Napríklad tlak v nadbrušku, nadúvanie, nevoľnosť či nepríjemné pálenie.

Čo sa deje v tele, keď to s jedlom preženieme?

Odborníci z portálu vysetrenie.zoznam.sk informovali, že pri nadmernom množstve potravy sa žalúdok roztiahne a začne produkovať viac kyseliny. Pečeň, pankreas a žlčník sú nútené spracovať veľké dávky tukov a cukrov, čo vytvára tlak na celý tráviaci systém. Namiesto plynulého trávenia dochádza k stagnácii, kvaseniu a tvorbe plynov.

Bylinné čaje, ktoré fungujú ako prvá pomoc

Teplý bylinkový čaj je často tým najjednoduchším a zároveň najúčinnejším riešením. Fenikel, rasca a aníz pomáhajú uvoľniť plynatosť a rozhýbať črevá. Harmanček upokojuje podráždenú sliznicu a pôsobí jemne protizápalovo. Zázvor má v tradičných systémoch výnimočné postavenie: v malom množstve podporuje trávenie, skracuje čas, ktorý potrava trávi v žalúdku, a zmierňuje nevoľnosť.

person-with-eating-disorder-trying-eat-fast-food.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Ovocie a zelenina, ktoré žalúdok nezaťažia

Nie všetko ovocie je po prejedení vhodné, no existujú výnimky. Papája a ananás obsahujú enzýmy, ktoré pomáhajú štiepiť bielkoviny. Jablko, ideálne mierne podusené, vďaka pektínu podporuje črevá a viaže nežiadúce látky. „Zelenina by mala byť ľahká a teplá. V tradičných medicínach sa odporúča napríklad mrkva, tekvica alebo cuketa, ktoré nezaťažujú žalúdok a podporujú jeho regeneráciu. Naopak, surová zelenina a citrusy môžu trávenie ešte viac podráždiť,“ vysvetlili odborníci.

Horké látky

Horké tinktúry z púpavy, horca či artičoku dokážu povzbudiť tvorbu tráviacich štiav a žlče. Tradične sa používajú po ťažkých a mastných jedlách. Ajurvéda odporúča aj teplú vodu s niekoľkými kvapkami citróna alebo jablčného octu.

Pohyb a cvičenie

Po výdatnom jedle je ležanie tým najhorším riešením. Krátka, pokojná prechádzka dokáže trávenie výrazne urýchliť. Pomôcť môže aj jemná masáž brucha v smere hodinových ručičiek či hlboké dýchanie, ktoré uvoľní napätie v oblasti žalúdka.

Čomu sa po prejedení radšej vyhnúť?

Studené nápoje, alkohol, sladkosti a silná káva trávenie ešte viac spomaľujú a dráždia žalúdok. Telo v tejto chvíli potrebuje teplo, pokoj a čas.


Súvisiaci článok
Poklad pod omietkou: V Hornom Hričove objavili unikátne nástenné maľby
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť