Pondelok 21. 04. 2025 16:23:48 | Meniny má Ervín

Žilinská diecéza vyhlasuje súťaž o najlepšie „Katedrálne“ cukrárenské a pekárenské výrobky

Pečiete doma pre deti, rodinu alebo rád, rada s fantáziou tvoríte niečo nové, alebo ste profesionálnou cukrárkou alebo pekárkou alebo profesionálnym pekárom alebo cukrárom, alebo máte cukrárenskú alebo pekárenskú výrobu, alebo v škole, či v základnej alebo v strednej sa takejto výrobe, tvorbe venujete? Potom prijmite naše úprimné pozvanie zúčastniť sa súťaže o najlepšie „Katedrálne“ cukrárenské a pekárenské výrobky. FOTO: Žilinská diecéza

Tlačová správa|28. apríl 2023|08:01:04

Cieľ a túžba organizátora

Radi by sme súťažou viac priblížiť katedrálu Najsvätejšej Trojice v Žiline, prehĺbiť povedomie spoločenstva Žilinskej diecézy, podporiť Vašu tvorivosť. Našou skrytou túžbou je vytvoriť do plynutia histórie tradičný výrobok, ktorý by bol nielen pre tohtoročnú súťaž, ale aj pre dlhé obdobie, podobne ako je tomu napr. u skalického trdelníku, štramberských uší, bratislavských rožkov alebo lineckého pečiva...

Charakteristika výrobku

Výrobok budete zhotovovať doma, je potrebné, aby mal trvanlivý charakter (aspoň 21 dní). Súťaž má dve kategórie. Kategória pekárenský výrobok je určená pre slané výrobky, kategória cukrárenský výrobok je určená pre sladké výrobky. Dôležité je, aby výrobok mal vzťah ku katedrále Najsvätejšej Trojice v Žiline – zobrazoval ju ako celok, alebo jej časť, alebo niesol ideu, príp. názov spojený s katedrálou. Inšpiráciu môžete nájsť pri obhliadke katedrály alebo na diecéznej stránke dcza.sk pod logom katedrály, súťaže. Nemusí to byť len vonkajšie znázornenie. Naviac je možné previazať výrobok s nejakým historickým, tradičným pekárenským výrobkom z územia Žilinskej diecézy, ak by ste o takom výrobku z minulosti vedeli.

Súťažiaci a dôležité termíny

Súťaže sa môže zúčastniť osoba, bývajúca na území Žilinskej diecézy, a to i v minulosti (aspoň tri mesiace), alebo organizácia so sídlom na území Žilinskej diecézy. Do 2. mája je potrebné nahlásiť Vašu účasť v súťaži - emailom na adrese: katedrala@dcza.sk alebo písomne na adrese Jána Kalinčiaka 1, 01001 Žilina, prijatie oznámenia Vám bude potvrdené. Do 10. mája - doručiť výrobok so sprievodným dokumentom k výrobku. Vyhodnotenie výrobkov odbornou porotou bude 13. mája s ich následným zverejnením na stránke dcza.sk 16. mája. Možnosť prezretia výrobkov bude v aule Diecézneho centra od 23. mája do 26. mája a 28. mája, prípadne i v ďalších termínoch alebo na iných miestach.

sutaz_plagat_verzia web v bielom.jpg

Hodnotenie a odmeny

Výrobky budú v každej kategórii vyhodnotené podľa nasledujúcich kritérií: Originálnosť výrobku a vystihnutie témy. Vzhľad výrobku. Následne 10 najlepších výrobkov aj podľa kritéria: Chuť a kvalita výrobku. Prví traja súťažiaci budú aj odmenení finančnou odmenou vo výške 200, 150 a 100 eur. Členmi komisie budú profesionálni cukrári, pekári, zástupca Žilinskej diecézy, zástupca z umeleckej divadelnej obce. Predsedom komisie bude Mgr. Jozefína Zaukolcová, porotkyňa z viacerých súťaží, známa i z programu Pečie celé Slovesnko.

Kompletné podmienky súťaže nájdete na diecéznej stránke www.dcza.sk pod logom obnovy katedrály, súťaže ako aj na facebooku. Vaše otázky môžete adresovať na email: katedrala@dcza.sk alebo telefonicky na č. 0910 852 480.


Súvisiaci článok
Žilinská diecéza si pripomenula 15. výročie na slávnostnej svätej omši
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť