Pondelok 20. 05. 2024 19:46:21 | Meniny má Bernard

O prvenstvo v ankete Učiteľ Slovenska bojuje aj Ivica Dafčíková z Trstenej

V ankete Učiteľ Slovenska bojuje o víťazstvo aj Ivica Dafčíková, ktorá učí geografiu a biológiu na druhom stupni ZŠ Pavla Országha Hviezdoslava v Trstenej. Ako uviedla pre portál najmama.aktuality.sk, vníma jedinečnosť a rôznorodosť každého žiaka, a tak sa v nich snaží objaviť oblasť, v ktorej vynikajú. Foto: Facebook / Ivica Dafcikova

Juliana Krčulová|22. apríl 2023|09:05:24


Súvisiaci článok
Svojho víťaza ocenenia Učiteľ Slovenska si môže vybrať aj verejnosť
Čítajte viac >

Oficiálny web ceny Učiteľa Slovenska informuje, že cena nie je postavená na princípe súperenia a súťaženia, hoci si štatút súťaže musí z hľadiska medzinárodných pravidiel držať. Cieľom organizátorov je prepájanie aktívnych pedagógov z celého Slovenska a informovanie verejnosti o úžasných veciach, ktoré robia.

„Zmena stereotypného pohľadu na prácu učiteľov a prinavrátenie váženosti tejto profesii patria medzi naše dlhodobé priority. Nezaoberáme sa otázkou, kto je najlepší, ale kto to robí dobre a dosahuje patričné výsledky,“ priblížili zástupcovia ankety Učiteľ Slovenska na svojom oficiálnom webe.

Vo finálovej desiatke ocenenia je sedem žien a traja muži. Najviac pedagógov je z Banskobystrického kraja – až štyria, dvaja sú z Trenčianskeho kraja a po jednom zo Žilinského, Bratislavského, Nitrianskeho a Prešovského kraja. Žilinský kraj reprezentuje Ivica Dafčíková, ktorá učí geografiu a biológiu na druhom stupni ZŠ Pavla Országha Hviezdoslava v Trstenej.

342036722_6121457347935443_8132335537620798279_n.jpg Foto: Facebook / Učiteľ Slovenska

Ako uviedla pre portál najmama.aktuality.sk, jej cieľom je posúvať hranice tradičnej výučby, aby sa klasické vyučovanie zmenilo na zážitok z poznávania.

„Mojou snahou je neustále vkladať inovatívne prvky vzdelávania s využívaním informačných technológií do metód, ako sú projektové vyučovanie, outdoorové a zážitkové vzdelávanie, učenie objavovaním, experimentovanie, brainstorming a iné. Nevyhnutným miestom pre realizovanie a umocnenie zážitku žiaka je samotná príroda. Naše komunitné vzdelávacie centrum dáva žiakom priestor, kde sa môžu realizovať v pestrej palete tematických oblastí počas dňa aj noci. Využívam netradičné aktivizujúce formy pri pozorovaní nočnej oblohy, čistení brehov Oravskej priehrady, sadení stromov, zrode motýľov, fytoterapii, včelárstve a iné,“ uviedla pre portál najmama.aktuality.sk kandidátka na Učiteľa Slovenska, Ivica Dafčíková.

ucitelka_slovenska_7fd6e15141.jpeg Foto: Najmama.sk

Podľa dostupných informácií realizuje na škole aj projekt s názvom Fenomény sveta, kde sa žiak stáva výskumníkom a učiteľ sa posúva čoraz viac do roly facilitátora. Fenomény sú predstavované a prezentované pomocou unikátnych videí z dielne BBC. Na hodinách často využíva zoomy, videohovory, deťom sprostredkúva online stretnutia so zaujímavými ľuďmi a nestačí jej, aby deti dobre zvládli učivo, snaží sa, aby z nich vyrástli kvalitné osobnosti.

CELÝ ROZHOVOR s kandidátkou na Učiteľa Slovenska, ktorá reprezentuje Žilinský kraj, nájdete na TOMTO ODKAZE.

HLASOVANIE v ankete Učiteľ Slovenska prebieha na TOMTO ODKAZE.


Súvisiaci článok
Pri príležitosti Svetového dňa obezity súťažili žiaci o najkrajšie spracovanú desiatu a pohybovú aktivitu. Pozrite si ich diela
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť