Sobota 20. 04. 2024 15:42:32 | Meniny má Marcel

Mesto Liptovský Mikuláš predáva akcie extraligového hokejového klubu

Hokejový klub MHK 32 Liptovský Mikuláš skončil v tejto sezóne v extralige na predposlednom mieste a extraligovú príslušnosť si zachoval aj pre budúcu sezónu. Pre mesto, ktoré je jeho stopercentným vlastníkom, je však jeho financovanie neudržateľné. Preto sa rozhodlo akcie predať prostredníctvom verejnej obchodnej súťaže. FOTO: MHK 32 Liptovský Mikuláš

Michal Filek|28. marec 2023|15:21:22

Informáciu pred malou chvíľou uverejnila radnica na oficiálnej Facebookovej stránke Mesto Liptovský Mikuláš.

„Rozpočet mesta je značne zaťažený podporou Mestského hokejového klubu 32 Liptovský Mikuláš a v regióne je čoraz náročnejšie nájsť reklamných partnerov a sponzorov pre mestský klub. V roku 90. výročia hokeja sa preto radnica opäť pokúša o záchranu mestského klubu, ktorý si vyžaduje stopercentnú pozornosť majiteľa a rozpočet na úrovni súkromných klubov,“ píše sa na stránke.

Mesto predložilo poslancom návrh na predaj akcií hokejového klubu, vyhlásenie súťaže na odpredaj zastupiteľstvo odkleplo.

„Liptovský Mikuláš je jedným z 12 slovenských tímov v najvyššej hokejovej súťaži, klub je však jediným mestským klubom. Ostatné sú v súkromných rukách. Majú svojich majiteľov, ktorí sa venujú len samotnému dianiu v hokeji, zapájajú do existencie sponzorov a žijú výlučne hokejom. V Liptovskom Mikuláši, kde klubu šéfuje mesto, je pri množstve agendy nemožné venovať sa výsostne len fungovaniu hokeja. Odpredajom akcií dávame nášmu hokeju šancu prežiť vo svete súkromných klubov s obrovskými rozpočtami,“ vyjadril sa primátor Ján Blcháč.

Klubové akcie predáva mesto za 79 720 eur. Táto suma vzišla zo znaleckého posudku na všeobecnú hodnotu majetku klubu. Súťaž vyhlási radnica 4. apríla, záujemcovia môžu návrhy predkladať do 4. mája. Kritériami pre hodnotenie návrhov bude kúpna cena a záujemca musí predložiť aj strategický plán rozvoja klubu až do roku 2028.

„Víťaz súťaže bude povinný zaviazať sa v kúpnej zmluve, že nepredá licenciu klubu a súčasne ju zachová v meste Liptovský Mikuláš. Zároveň bude povinný mestu predkladať rozpočet na financovanie klubu vždy pre nasledujúce dve sezóny. V prípade nedodržania tejto povinnosti má mesto právo odkúpiť klub späť za rovnakú cenu, za akú ho predal,“ uzatvára stránka mesta.

Stopercentným držiteľom akcií hokejového klubu bolo ešte nedávno aj mesto Žilina. Predať sa ich neúspešne pokúšalo niekoľko rokov. Pred tromi rokmi ich kúpil bratislavský podnikateľ Rastislav Chovanec, klub premenoval na Vlci Žilina a v tejto sezóne sa tretíkrát pokúša vrátiť ho do extraligy. Momentálne je v semifinále play-off 2. ligy, kde narazí na Žiar nad Hronom.


Súvisiaci článok
V semifinále sa Vlci stretnú so Žiarom, Martin sa o finále pobije s Humenným
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť