Streda 27. 03. 2024 18:25:07 | Meniny má Alena

Na festivale Allegretto Žilina vystúpia interpreti zo siedmich krajín

Na 32. ročníku stredoeurópskeho festivalu koncertného umenia Allegretto Žilina sa predstaví od 24. do 29. apríla v Dome umenia Fatra 12 interpretov zo siedmich krajín. TASR o tom informovala Zuzana Meleková z Hudobného centra (HC) Bratislava. FOTO: Facebook / Allegretto Žilina. Rok 2022

TASR|29. marec 2023|18:30:09


Súvisiaci článok
Žilinské konzervatórium súrne potrebuje opravu za 2,8 milióna eur. Peniaze, ktoré na ňu boli, už nie sú. Rozhodnú poslanci o úvere? VIDEO
Čítajte viac >

Doplnila, že popri domácom Štátnom komornom orchestri (ŠKO) Žilina vystúpia Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín, Slovenský mládežnícky orchester a Štátna filharmónia Košice.

"Návštevníci festivalu majú možnosť zažiť týždeň nabitý energiou mladých excelentných umelcov a umelkýň. Ich kariéra sa len začína, no všetci sú držiteľmi ocenení zo známych medzinárodných interpretačných súťaží a už teraz patria medzi najlepších sólistov na súčasnej hudobnej scéne," uviedla Meleková.

Na otváracom koncerte festivalu (24. 4.) vystúpi ŠKO Žilina pod taktovkou nemeckého dirigenta, držiteľa Ceny festivalu Allegretto Žilina 2019, Niklasa Benjamina Hoffmanna. Sólovo sa predstaví český huslista Milan Al-Ashhab, ktorý je víťazom súťaže New York Concert Artists and Associates.

Program festivalu otvorí skladba Simple ouverture slovenského skladateľa Dušana Martinčeka, pokračovať bude druhým Prokofievovým Koncertom pre husle a orchester g mol, op.63 a Symfóniou č. 3 D dur, D 200 Franza Schuberta, priblížila Meleková.

Festival vyvrcholí v sobotu (29. 4.) záverečným koncertom Štátnej filharmónie Košice pod taktovkou mladého britského dirigenta Johna Warnera, ktorý prináša dramaturgické spojenie dvoch skladateľov z prostredia českej a slovenskej hudobnej kultúry.

"Symfónie č. 8 Alexandra Moyzesa a svetoznámeho Dvořákovho Koncertu pre violončelo a orchester h mol, op. 104. Na violončele predvedie svoje majstrovstvo mladý dánsky virtuóz Jonathan Swensen, držiteľ hlavnej Ceny festivalu Allegretto Žilina 2022," dodala Meleková.

Hlavným organizátorom festivalu je HC – príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR v spolupráci so ŠKO Žilina a mestom Žilina.


Súvisiaci článok
Štrnásťročný husľový virtuóz Teo Gertler si počas koncertu ŠKO Žilina v Osle zranil prst
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť