Piatok 19. 04. 2024 03:25:49 | Meniny má Jela

Na Liptove si bude samospráva vyrábať vlastnú elektrinu a zdieľať ju aj s podnikateľmi

V liptovskej obci Lisková vzniká prvá energetická komunita na Slovensku. Samospráva sa spojí s miestnymi podnikateľmi a budú si vyrábať vlastnú elektrinu. Zároveň si ju budú medzi sebou prerozdeľovať. Liptáci sa boli inšpirovať na Opavsku. FOTO: MAS Dolný Liptov/Inšpirovať sa boli u kolegov na Opavku v ČR

Michal Filek|29. marec 2023|10:19:12

Informáciu priniesol web spravy.rtvs.sk a televízny okruh RTVS.

Na streche miestnej základnej školy v Liskovej umiestnili fotovoltické panely na výrobu elektriny. Od miestnej akčnej skupiny Dolný Liptov na to obec získala dotáciu 5 tisíc eur a rovnakú sumu odklepli aj poslanci obecného zastupiteľstva. Starostka Alena Mydliarová hovorí, že to má zmysel, aby sa vyrobená elektrina zúročila.

Vyrobia takto približne tretinu elektriny, ktorú cez týždeň škola spotrebuje. Počas víkendu je však škola zatvorená. A tak vyrobenú energiu môžu využiť inde.

Rovnakým spôsobom chcú vybaviť aj miestnu škôlku a kultúrny dom. Dokonca aj strechu obecného úradu. Podobne už rozmýšľajú aj v iných obciach Dolného Liptova.

Predseda MAS Dolný Liptov Rastislav Horvát tvrdí, že takýmto spôsobom vyrobia o 14% elektrickej energie viac, ako verejné budovy spotrebujú. Preto sa chcú spojiť s firmami a nevyužitú energiu im prerozdeľovať.

Horvát očakáva, že pre firmy to bude mať jeden zásadný efekt, a tým bude nižšia cena.

„Samotné zdieľanie je podmienené práve takým informačným systémom, ktorý sa volá energetické dátové centrum. A toto bude prijaté 1. 7. 2024. Aspoň takto je to momentálne deklarované,“ informoval predseda Miestnej akčnej skupiny Opavsko Petr Chroust. Citoval ho web spravy.rtvs.sk.

Inšpirovať sa totiž Liptáci nechali z podobných projektov, ktoré vznikajú v Českej republike.

Na Liptove v súčasnosti analyzujú, kto by sa do ich energetickej komunity zapojil a pripravujú pre nich inteligentné meracie systémy.


Súvisiaci článok
Mesto Ružomberok použije 30-tisíc eur na opravu sociálnych zariadení a šatní v materskej škole
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť