Streda 01. 05. 2024 05:11:14

Sám chorý Žilinčan Karol prevádzkuje pre imobilných sanitku. Dochádzajú mu však peniaze, preto prosí: Pomôžte mi!

Karol Slesar už roky imobilným Žilinčanom poskytuje rozvoz sanitkou – takzvanú asistenčnú zdravotnú službu. Sanitku sám zakúpil, sám financuje pohonné hmoty, aj servis vozidla. Mnoho imobilných obyvateľov je naňho odkázaných. Teraz však hrozí, že zostanú bez pomoci. Karolovi totiž veľmi rýchlo dochádzajú peniaze na prevádzku služby. Preto chce všetkých poprosiť, aby mu finančne pomohli. FOTO: Facebook Asistenčná zdravotná služba

Michal Filek|27. marec 2023|12:07:34

„Zamestnanec urgentného príjmu FNsP Žilina Karol Slesar hľadá sponzora na prevádzku sanitného vozidla,“ vyzýva na Facebooku prípadných darcov.

V príspevku asistent Karol vysvetľuje, že jeho službu už onedlho nebude možné poskytovať a ľuďom pomáhať, pretože doteraz nedostal žiadnu finančnú injekciu. Okrem dvoch dobrodincov.

Preto verejnosti adresoval naliehavú výzvu a prosbu o zdieľanie.

„Preto vás všetkých chcem poprosiť a vyzvať, kto máte, či už kontakty na milodarcov, poprípade niekoho, kto by mohol sanitku prevziať pod svoje krídla, aby som ju nemusel stále financovať z vlastných prostriedkov, čo je už neúnosné. Posledný servis stál vyše 500 eur,“ píše. Ak vraj pomoc nepríde včas, tak jeho Asistenčná zdravotná služba definitívne padne a viac sa o ňu pokúšať nebude. Pretože bez peňazí to nejde.

Karol ľuďom pomáha dobrovoľne a zadarmo, vo svojom voľnom čase. Mnohí sa pýtajú, prečo to vlastne robí.

„Lebo sám som chorý, onkologický pacient, zdravotník. Utrpenie vidím denno-denne a tak pomáham tým, ktorým pomôcť dokážem. Povedal som si, že nedopustím, aby služba pre imobilných druhýkrát padla na hubu. No bojím sa, že to nedokážem a predsa len AZS nakoniec padne, ak nepríde pomoc včas. Preto vás prosím, kto môžete, prípadne máte nejaké kontakty, pomôžte s dofinancovaním AZS. Prípadne prosím nejaké DSS, ktoré by sa mohlo AZS ujať,“ apeluje na prípadných darcov.

Všetkých pochybovačov tiež ubezpečuje, že z peňazí, ktoré dostal, alebo dostane, si nenechá ani jediný cent. Tak, ako doteraz. Všetko ide do fungovania sanitky.

„Ja ju financujem z vlastných zdrojov, ktoré sa už míňajú. Všetky milodary som investoval do servisu, kúpy modernejšej sanitky, pohonných hmôt a výbavy do sanitky, napríklad kramerovej dlahy, krčných límcov, obväzov a dezinfekčného materiálu, ochranných pomôcok, covid oblečenia. Kúpil som aj schodolez, ktorý zvládne neprístupný terén a je veľkou pomocou pre úplne nepohyblivých pacientov,“ opisuje.

V pláne má zakúpiť ešte AED prístroj, ktorý zachraňuje ľudské životy pri kolapsoch, odpadnutiach.

„Mám skúsenosti so zachraňovaním ľudského života bez neho a je to drina, keď niekoho resuscitujete a nemá vám kto pomôcť. Tento šikovný prístroj dokáže dosť pomôcť a dať šancu na prežitie v prípade úspešnej resuscitácie, pre príchodom RZP,“ dodáva Karol Slesar. Hrozí však, že sanitku bude musieť odstaviť na dvore, kde schátra. Bola by to obrovská škoda.

„Po mojej poslednej návšteve jedného z mojich obľúbených pacientov mi povedal so slzami v očiach: Bože, čo ideme bez vás robiť. Boli sme toľkí čas s Vami. S vlastnou rodinou sme toľký čas nestrávili, ako s Vami! Veľmi ma to dojalo. Preto prosím, kto môžete, podajte pomocnú ruku nie mne, ale týmto pacientom. Sanitka funguje pre nich!“ uzavrel.

Ak môžete Karolovi Slesarovi pomôcť zachrániť prevádzku jeho sanitky pre imobilných občanov, kontaktujte ho telefonicky: 0904 886 327, alebo e-mailom: djbindok.s.16@gmail.com. Ďakujeme!

337507363_939167023900958_1394506329402253287_n.jpg


Súvisiaci článok
Filip Fuljer prírodu v bytčianskom okrese od odpadu čistí, iní ho vozia pod horu. Je to hanba!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť