Piatok 26. 04. 2024 11:58:06 | Meniny má Jaroslava

Slovenský bizár. Do najbližšej českej obce nepremáva z Kysúc vlak, ani autobus

Dopravná situácia na Kysuciach je zakliata. Diaľnica D3 je v nedohľadne. Zápchy na ceste sú na dennom poriadku. Pred časom kompetentní sľúbili, že problém s meškajúcou diaľnicou vyriešia tak, že posilnia železničnú dopravu. Opak je však pravdou. Prednedávnom sme písali o tom, že vlaky nestoja v niektorých staniciach, takmer v žiadnej si už nekúpite ani cestovný lístok a čakáreň už prakticky nikde ani neexistuje. A problém majú aj ľudia, ktorí jazdia nielen za prácou do najbližšej pohraničnej českej obce Mosty u Jablunkova. Slováci totiž osobák zrušili a nepremáva tam ani autobus. FOTO: wikipédia

Michal Filek|23. marec 2023|14:06:11

Všimli si to aktuality.sk. Včera priniesli článok, v ktorom informujú, že po tom, ako vstúpil do platnosti nový grafikon železničnej dopravy, osobný vlak do ČR jednoducho prestal premávať. Zrušili ho!

Vlak premával z Čadce, cez Svrčinovec, do Mostov u Jablunkova. Tam mnoho Kysučanov pracuje, majú lekára, alebo aj chodia do školy. Ďalší z Mostov pokračujú ďalej, napr. do Železiarní v Třinci. Všetci majú smolu, píšu aktuality.sk.

Portál informuje, že námestník hejtmana Moravskosliezskeho kraja Radek Podstawka požiadal ministra dopravy Andreja Doležala, aby vlak vrátili.

„Z Čadce či Oščadnice jazdili zamestnanci třineckých železiarní vlakom. Ministerstvo dopravy spoj neobjednalo s tým, že je nevýhodné ho platiť. Dostali sme teda všetkých týchto zamestnancov znova na cesty. Chcel by som sa prihovoriť, aby ministerstvo opäť tento vlak z Čadce zaviedlo,“ citujú Podstawka aktuality.sk.

Námestník dôvodil tým, že na cestách sa tvoria kolóny, doprava sa zhusťuje a pointou, ako to pred časom avizovala aj žilinská županka Erika Jurinová by malo byť dostať ľudí z ciest na železnicu. A nie naopak. Bohužiaľ, deje sa to práve naopak.

Doležal českej strane prisľúbil, že obnovenie vlaku preberie s ministerstvom financií a Útvarom hodnoty za peniaze. Ak dostane zelenú, aj vlak dostane zelenú. On sám to však vraj nemá v kompetencii.

Bizarné pritom je, že do Mostov u Jablunkova nepremáva ani žiaden autobus. Takže ak sa tam chce našinec dostať, musí cestovať do vzdialenejšieho Jablunova a odtiaľ sa vrátiť autobusom späť. Alebo vlakom z Čadce do Návsí a odtiaľ osobákom späť do Mostov u Jablunkova.


Súvisiaci článok
Na Kysuciach miznú čakárne, aj predajne lístkov na železnice
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť