Štvrtok 18. 04. 2024 07:29:36 | Meniny má Valér

Najobľúbenejšou značkou roka 2022 sa opäť stalo martinské kníhkupectvo Martinus

Značkou roka je opäť Martinus. Vyplynulo to z výsledkov 6. ročníka prieskumu zákazníckej skúsenosti na Slovensku, ktorý realizovala spoločnosť KPMG. Biznis, ktorého názov vznikol z latinského prekladu názvu mesta Martin a slovnou hračkou s priezviskom jedného zo zakladateľov, si túto pozíciu obhájil už piatykrát po sebe. Foto: Martinus

Juliana Krčulová|22. marec 2023|14:44:26


Súvisiaci článok
Kníhkupectvo Martinus počas celého mesiaca február predáva knihy žilinského vydavateľstva bez nároku na zisk (ROZHOVOR)
Čítajte viac >

Časopis Forbes na svojej oficiálnej internetovej stránke informoval, že martinské kníhkupectvo Martinus sa stalo najobľúbenejšou značkou roka 2022. Vyplynulo to z výsledkov 6. ročníka prieskumu zákazníckej skúsenosti na Slovensku, ktorý realizovala spoločnosť KPMG. Časopis taktiež priblížil, že cieľom prieskumu bolo zistiť stav zákazníckej skúsenosti naprieč značkami a sektormi.

„Zúčastnilo sa ho vyše 2,5-tisíca respondentov, ktorí poskytli viac ako 26-tisíc odpovedí. Do prieskumu bolo zaradených 134 značiek pôsobiacich na našom trhu v desiatich sektoroch: maloobchod, reštaurácie a rýchle občerstvenie, logistika, obchodné reťazce s potravinami, finančné služby, zábava a voľný čas, energetika, cestovanie a hotely, telekomunikácie, verejný sektor,“ informuje časopis Forbes, ktorý rovnako spomenul, že podľa spoločnosti KPMG si medziročne polepšilo až 64 percent značiek, čím aj na Slovensku nasledujeme trend rastúcej spokojnosti, podobne ako v iných štátoch.

„Najlepšie hodnoteným sektorom v prieskume sa stal maloobchod, ktorého priemerné hodnotenie v rámci CEE regiónu sa nachádza 3,2 percenta nad priemerom trhu. Z tejto kategórie sú aj lídri prieskumu: Martinus, Dr.Max a Dm drogerie markt,“ priblížil časopis Forbes.

336562910_181436717974081_3315025223599627096_n.jpg

Z dostupných informácií sa dozvedáme, že história značky Martinus sa začala písať už v roku 1990, kedy v Martine založili bratia Miroslav a Jozef Santusovci jedno z prvých súkromných kníhkupectiev na Slovensku.

„Kníhkupectvo začínalo v malinkých priestoroch, sotva pár metrov štvorcových. Knihy sme si vozili sami – najmä z Bratislavy a Čiech. Neskôr sa Martinus presťahoval do budovy Divadla Slovenského národného povstania, kde kníhkupectvo pôsobilo dlhé roky. Odtiaľ sa v roku 2004 kvôli rekonštrukcii divadla presunulo o pár sto metrov ďalej na martinskú pešiu zónu do nových priestorov, kde ho nájdete dodnes. Martinus sa medzi domácimi rýchlo stal synonymom kníhkupectva a stále sa teší veľkej obľube nielen u Martinčanov,“ zaspomínali na svoje začiatky zakladatelia úspešného kníhkupectva a ďalej pokračovali:

„Názov vznikol z latinského prekladu názvu mesta Martin a zároveň slovnou hračkou s priezviskom jedného zo zakladateľov – Miroslava Santusa (santUS). V roku 2000 vznikla myšlienka sprístupniť ponuku kníhkupectva aj ľuďom, ktorí nie sú z Martina, a voľba bola jednoduchá – pôvodná značka sa preniesla na internet a doplnila sa k nej koncovka .sk na dlhé roky – až v roku 2017 sa koncovka oddelila a kníhkupectvo funguje opäť bez nej pod značkou Martinus. Internetové kníhkupectvo Martinus.sk začalo vznikať 10 rokov po otvorení kamenného Martinusu, v septembri 2000. Vtedy sa ku kníhkupcom – bratom Santusovcom pridal programátor (vtedy ešte študent) Michal Meško, a tak vznikla trojica, ktorá začala budovať internetové kníhkupectvo, ktoré malo za cieľ stať sa nie najväčším, ale najlepším obchodom na slovenskom internete. Kníhkupectvo na adrese www.martinus.sk sme spustili 31. augusta 2001 o 15:00 hodine,“ uviedli zakladatelia martinského kníhkupectva. Martinus dnes pôsobí v 11 slovenských mestách a taktiež na českom trhu.


Súvisiaci článok
Manažér logistiky kníhkupectva Martinus: Kniha je pre nás viac ako tovar (FOTO + VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť