Štvrtok 25. 04. 2024 04:45:52 | Meniny má Marek

Ako zachránili život vlčici s nenarodeným mláďaťom (FOTOGALÉRIA)

Zrazenú vlčicu Ľubicu pomáhali zachrániť policajti, pracovníci CHKO Kysuce, spoločne s veterinárom. Prežila aj so svojím nenarodeným mláďaťom, a tak ju mohli pustiť na slobodu. Ešte pred tým však záchrannú akciu zdokumentovali na krásnych fotografiách. Pozrite si ich spolu s nami! Foto: Zuzana Václavová, Peter Drengubiak & Ján Korňan

Erika Filekova|22. marec 2023|07:37:34

„MVDr. Marek Ábel z Kysuckej veterinárnej praxe k vlčici dorazil v krátkom čase a bezprostredne zabezpečil čo najrýchlejšiu sedáciu a uspanie. Následne ju previezol do ordinácie. Jej komplexné vyšetrenie trvalo do pol tretej nad ránom, pričom sa zistili dve zásadné informácie a to, že napriek okolnostiam sú jej zranenia bez vážnych zlomenín a vnútorných poranení a tiež, že ide o vlčicu – matku v 30-35 dni gravidity.

No aj napriek tomu, prebehli hodiny pochybností a strachu… Optimizmus si však napokon pomaly „kliesnil cestu von“. Myšlienka prinavrátiť vlčicu späť k svojej rodine naberala čoraz reálnejšie kontúry… V sobotu po ďalších lekárskych úkonoch a opätovnej kontrole plodu, sme sa rozhodli, že vlčicu pustíme späť do teritória jej svorky. V nedeľu, v podvečerných hodinách sa mladá vlčica „Ľubica“, (pomenovali sme ju podľa mena, ktoré bolo v kalendári v deň jej zranenia) po úspešnom ošetrení rozbehla do kopcov Kysuckých Beskýd za svojimi príbuznými.

Okrem odobraných biologických vzoriek z dôvodu vyšetrenia, jej bola tiež odobraná krv a srsť na DNA analýzu, aby sme sa mohli v budúcnosti dozvedieť, ako úspešný bol jej návrat do prírody,“ napísal Peter Drengubiak z CHKO Kysuce.

2.jpg

3.jpg

4.jpg

6.jpg

7.jpg

10.jpg

8.jpg

9.jpg


Súvisiaci článok
Zachránenú vlčicu po zotavení vypustili opäť do prírody
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť