Štvrtok 28. 03. 2024 22:07:12 | Meniny má Soňa

Z regiónov do sveta v Žilinskom samosprávnom kraji

V Sobášnom paláci v Bytči sa uskutočnilo podujatie, ktorého cieľom bolo predstaviť novú ponuku podpory štátu určenú pre malých a stredných podnikateľov, vedecko-výskumné a vzdelávacie inštitúcie, ale tiež pre mestá a obce. TEXT a FOTO: Eva Lacová, hovorkyňa ŽSK

Tlačová správa|22. marec 2023|14:05:38

Za odborným okrúhlym stolom diskutovali predstavitelia malých a stredných podnikov zo Žilinského samosprávneho kraja, so zástupcami diplomacie, ekonomických rezortov a štátnych agentúr. Cieľom iniciatívy je v spolupráci s VÚC na Slovensku, zvýšiť zapojenie regionálnych malých a stredných podnikov a vedeckých a vzdelávacích inštitúcií do zahraničných aktivít. „Z regiónov do sveta“ predstavuje jeden z proexportných nástrojov rezortu diplomacie.

Podujatie zorganizoval Žilinský samosprávny kraj a Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Zúčastnila sa ho aj Erika Jurinová, predsedníčka ŽSK: „Vítame snahy o zvýšenie exportného potenciálu podnikov a inštitúcií, ktoré pôsobia na území nášho kraja. Zo všetkých krajov na Slovensku je Žilinský kraj druhý s najvyšším počtom aktívnych malých a stredných podnikov a z dlhodobého hľadiska sa ich počet v kraji zvyšuje. Môžeme sa tiež pochváliť najvyššou podnikateľskou aktivitou mladých ľudí a žien v SR a sme krajom s druhým najväčším inovačným potenciálom. Všetko so všetkým súvisí a aj v tomto prípade platí, že chceme byť krajom príležitostí a smart riešení, zvýšiť exportný potenciál našich podnikov a inštitúcií a podporiť tak, v čo najväčšej miere ich rast, pretože spolu s nimi, sa rozvíja a rastie, aj región.“

IMG-20230321-WA0018.jpg

Na podporu inovačného prostredia a aktivity mladých ľudí v oblasti podnikania ŽSK spolu s mestom Žilina a Žilinskou univerzitou zriadil regionálne inovačné centrum INOVIA. Každoročne ŽSK organizuje súťaž Stredoškolský podnikateľský zámer a konferenciu Inovačný rozvoj regiónov, v rámci ktorej udeľuje ocenenia pre študentov i inovatívne firmy kraja Inovácia Žilinského kraja.

Súčasťou programu „Z regiónov do sveta v ŽSK“ bola moderovaná diskusia so zástupcami štátnej správy a príspevkových organizácií, panelová diskusia s vybranými exportérmi a tiež networking s predstaviteľmi štátnej správy, agentúr a samosprávy. Podujatia „Z regiónov do sveta“ sa zúčastnila aj štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ingrid Brocková. „V Žilinskom kraji sídlia firmy a univerzita, ktoré prispievajú k rozvoju nielen regiónu, ale aj celého Slovenska. Podniky sa tu orientujú prevažne na obchod, priemysel, stavebníctvo ale aj na odborné, vedecké a technické činnosti. Kraj je dôležitý aj pre svoju strategickú polohu, keď ako pomyselná brána na sever otvára obchodné možnosti s našimi susedmi,“ prízvukuje Brocková. Doplnila, že o významnosti regiónu svedčí aj skutočnosť, že v roku 2021 sa 11,2 % podieľal na slovenskom HDP. Štátna tajomníčka pripomenula, že Žilinská univerzita sa v roku 2022 historicky prvýkrát umiestnila v rebríčku QS World University Rankings medzi najlepšími tisíc univerzitami sveta.

IMG-20230321-WA0016.jpg

Predsedníčka ŽSK Erika Jurinová a štátna tajomníčka Ingrid Brocková, navštívia v rámci dvojdňového programu (21.-22.3. 2023) Žilinskú univerzitu, areál automobilky Kia, spoločnosti MTS, AR Group, ARLI Lights a Kolodom.


Súvisiaci článok
Radi šijete? Získajte látky a nite z bývalej textilnej fabriky Modex
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť