Štvrtok 25. 04. 2024 06:58:32 | Meniny má Marek

Kultúrne podujatia tento týždeň: Tešiť sa môžete na zážitkové maľovanie, aj na Veľkonočný Malý trh

Nový týždeň prináša vždy nové kultúrne podujatia. Poďte si pozrieť prehľad tých najlepších akcií v Žilinskom kraji od 20. do 26. marca 2023. ILUSTRAČNÉ FOTO: babadlo.sk

Radka Kostánová|20. marec 2023|09:45:16


Súvisiaci článok
Knižná burza bude súčasťou Veľkonočného Malého trhu v Novej synagóge v Žiline
Čítajte viac >

Predstavenie: Queen show - pocta legende, 20.03.2023 o 19:00 hod. v Dome odborov, Žilina

Pondelok otvorí veľmi očakávané predstavenie roka. Pôjde o strhujúcu koncertnú show, počas ktorej budete mať na tele zimomriavky. Diváci budú mať možnosť počuť originálne úpravy najväčších hitov od skupiny Queen, taktiež aj efektívne choreografie rôznych tanečných žánrov v prevedení mladých muzikálových tanečníkov a, samozrejme, nesmieme zabudnúť, že v programe je aj pútavá Lightshow s efektným scénickým vizuálom. Vstupné stojí 39,00 €.

Predstavenie sa uskutoční aj v utorok 21.03.2023 o 19:00 hod. v Dome odborov.

queen, zdroj = dom odborov.png FOTO: Dom odborov

Predstavenie: Pacho - Zbojník z Hybe, 20.03.2023 o 19:00 hod. v Dome kultúry, Liptovský Mikuláš

Divadelné predstavenie PACHO - Zbojník z Hybe je paródiou na klasický príbeh z poviedky Petra Jaroša a filmu Martina Ťapáka. Na jednej strane budete vidieť lyrickú existenciálnu poéziu, na druhej strane sa vám ukáže tancujúci, padajúci a lietajúci groteskne karnevalový svet. Lístok na predstavenie stojí 32,00 €.

Kino na Stanici: Blízko, 21.03.2023 o 17:00 a 20:00 hod. v Stanici Žilina-Záriečie

Na Stanici sa tento týždeň bude premietať po holandsky. Film Blízko je o tom, ako chlapci spoločne zdieľajú svet a každý moment v ňom. Dostanú sa však do veku, keď vzťahy treba pomenovať. Rémi si ironické poznámky spolužiakov zdanlivo nevšíma, Leo však upadá do pochybností a túži zapadnúť do chlapčenského kolektívu. Do bezstarostného života neúprosne vtrhne dospelosť. Je to film o priateľstve a zodpovednosti, ktorý vyniká neobvyklou empatiou a fenomenálnymi výkonmi debutujúcich hercov. Lístok stojí 6,00 €.

kino blizko, zdroj = stanica .png FOTO: Stanica Žilina-Záriečie

Prednáška: Filmová projekcia o Jánovi Hálovi, 22.03.2023 o 16:30 hod. v Liptovská galéria P. M. Bohúňa, Liptovský Mikuláš

Liptovská galéria P. M. Bohúňa vás pozýva na prednášku a filmovú projekciu o najnovších informáciách zo života a tvorby Jána Hálu. „Prednáška bude na tému najnovších informácií, ktoré Zuzana Janečková zistila počas výskumu Hálovej tvorby v rámci cyklu diel týkajúcich sa Slovenských papierní z roku 1932 a na svojej nedávnej návšteve Hálových detí Jeleny Hálovej a Jana Hálu v Čechách,“ uviedlo mesto Liptovský Mikuláš. Vstupné stojí 2,00 €.

Prednáška: Expedičná kamera a prednáška čarovná India, 22.03.2023 o 18:00 hod. v Kine Kultúra, Ružomberok

V Ružomberku sa zase môžete tešiť na dávku dobrodružstva a adrenalínu v piatich parádnych filmoch od Baffinovho ostrova, cez Madagaskar, Švajčiarsko, až po Čile. Celý program filmov aj s ich krátkym opisom nájdete na oficiálnej stránke tu. Lístok na premietanie stojí 7,00 € a 9,00 €.

expedicna kamera, zdroj = ruzomberok.jpg FOTO: Mesto Ružomberok

Divadlo: Naše fotky, 22.03.2023 o 11:00 hod. v Mestskom divadle, Žilina

V tejto inscenácii ide o psychologický thriller o štyroch spolužiakoch, ktorých spája smutná minulosť. Aká? To zistíte, keď prídete do divadla. Počas predstavenia však môžete mať pocit, že ide o veľmi konkrétnu udalosť (zneužívanie študentov kňazmi), no táto hra je len fikciou. Vstupné na predstavenie je 12,00 €.

Podujatie: Bibliorelax, 23.03.2023 o 13:00 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Tohto mesačný oddych v knižnici, alias podujatie Bibliorelax, sa bude niesť v znamení pozitívneho myslenia. Zrelaxujete si myseľ a prídete na iné myšlienky, než na povinnosti v práci. Počet účastníkov je však obmedzený, nahláste sa vopred.

bibliorelax, zdroj = krajska kniznica zilina.jpg FOTO: Krajská knižnica Žilina

Workshop: Veľkonočné kuriatka, 23.03.2023 o 13:45 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Tvorivá dielňa v knižnici bude mať v marci Veľkonočný nádych. Vo štvrtok si budete môcť zo zvyškov priadze vytvoriť veľkonočné kuriatko, ale aj iné rôznofarebné vtáky, ktoré súvisia s jarou. Príspevok na workshop je 2,00 €.

tvorivy klub, zdroj = krajska kniznica zilina.jpg FOTO: Krajská knižnica Žilina

Workshop: Zmaľovaný slon, 23.03.2023 o 17:00 hod. v PostCafe, Žilina

Kurzy zážitkového maľovania prichádzajú s ďalšou novinkou. Tentokrát si v priestoroch PostCafe v Žiline budete môcť namaľovať krásneho farebného slona, ktorý oživí každú domácnosť. Kurz maľovania slona je vhodný pre maliarov, no aj nemaliarov. Môže prísť každý. Lístok stojí 35,00 € a v jeho cene je zahrnuté malé občerstvenie, nápoj a všetky potrebné maliarske potreby.

zmalovany slon, zdroj = zmalujsa.jpg FOTO: zmalujsa.sk

Predstavenie: Light work, 23.03.2023 o 19:00 hod. v Novej synagóge, Žilina

Light work od Lukáša Bobalíka je premiéra nového sólového tanečného projektu, ktorý vo svojej tvorbe v posledných rokoch rozvíja tému vynaloženého úsilia, narábania s energiou a jej zdrojmi. Jeho dielo tematicky nadväzuje na predchádzajúce pomerne známe „tenisové“ predstavenie Time out, burn out, v ktorom vášeň a úsilie znamenali nevyhnutnosť vyhorenia. Vstupenka na predstavenie stojí 10,00 €.

light work, zdroj = nova synagoga.png FOTO: Nová synagóga

Divadlo: Rozhovor s členkou kultu, 23.03.2023 o 19:00 hod. v Mestskom divadle, Žilina

Aj tento týždeň sa dočkáte predstavenia Rozhovor s členkou kultu. Budete vidieť a aj počuť šesť žien, unavených či znechutených systémom dnešnej spoločnosti. Tie unikajú do rozpadajúcich sa chatiek bývalého pionierskeho tábora kdesi v lese, s nádejou v učenie N., ktoré ale žiadnym učením nie je. Ocitnú sa na mieste, od ktorého očakávajú zázrak – porozumenie zmyslu svojho života. Texty balansujú na krehkej deliacej čiare klišé, skutočných obáv a hlbokých právd, ktorým sa ľudia vysmievajú, hoci by ich najradšej sami žili. Lístok stojí 12,00 €.

Podujatie: Teraz Čosi z Modexu - darujeme látky a nite z bývalej textilnej fabriky, 24.03.2023 o 14:00 hod. v Novej synagóge, Žilina

V jeden piatkový deň sa Nová synagóga zmení na veľký pop up bazár s látkami a výplňami, molitanmi, klasickými aj vyšívacími niťami a inými galantérnymi vecami. V jej krásnom priestore nájdete aj pár kusov oblečenia a rúšok, ktoré boli ušité ešte v Modexe, a objavíte aj pár vešiakov, stoličiek a ventilátor, ktoré si nezaslúžia skončiť ešte v koši. Všetko bude zadarmo, resp. za dobrovoľný dar, ktorým podporíte energie v Novej synagóge.

teraz čosi z modexu, zdroj = nova synagoga.png FOTO: Nová synagóga

Prednáška: Podeľte sa s vašou skúsenosťou s duševným zdravím, 24.03.2023 o 16:30 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

V piatok sa môžete tešiť na voľné stretnutie spojené s diskusiou o dušenom zdraví. Prísť môže každý, kto môže niečím prispieť a podeliť sa o svoje problémy s duševným zdravím. Skupinu bude viesť koordinátorka projektu Nina Zibolenová, ktorá má rovnakú skúsenosť s problémami.

Workshop: Áno_ume_nie - papierová socha, 24.03.2023 o 15:00 hod. v Galérii Ľ. Fullu, Ružomberok

Na tradičnom workshope, ktorý nesie názov áno_ume_nie, si tento týždeň vyrobíte výrobky z klasického papiera. Pozriete sa na papier úplne inak, ako ste zvyknutí a vyskúmate, na čo všetko sa dá použiť. Dá sa použiť aj ako surovina na výrobu plastického diela? To sa dozviete. A dielami na chvíľu ozvláštnite priestory galérie. Vstup stojí 2,00 €.

Prednáška: Liptov kuchyňa starých materí, 24.03.2023 o 17:30 hod. v LKS, Liptovský Mikuláš

Môže vám byť jasné, že jedálniček našich starých materí bol iný aký máme my dnes a práve pôstne obdobie, ako aj začiatok roka ľudia využívajú ako čas na zmenu stravovania i v súčasnosti. Preto si príďte vypočuť, aké boli zvyklosti pri príprave jedál a spôsobe stravovania kedysi v regióne Liptov a možno získate aj inšpiratívne recepty, ktoré zaradíte do svojho jedálnička. Zažijete zaujímavé podujatie so známou etnologičkou, muzeologičkou z Liptova PhDr. Ivetou Zuskinovou.

liptov kuchyna starych materi, zdroj = lks .jpg FOTO: LKS

Podujatie: Večer v múzeu dopravy, 24.03.2023 o 18:00 hod. v Múzeu dopravy, Rajecké Teplice

Piatkový večer môžete stráviť aj v Múzeu dopravy v Rajeckých Tepliciach. Považské múzeum pozýva 24. marca na špeciálnu večernú prehliadku, ktorá odhalí expozíciu pod rúškom tmy. Zamestnanci múzea si pripravili zaujímavý program. Lístky stoja 5,00 € a zľavnené vstupné je 2,50 € Viac o podujatí sa dozviete na tomto odkaze.

muzeum dopravy, zdroj = pmza.jpg FOTO: PMZA

Divadlo: Coco Chanel, 24.03.2023 o 19:00 hod. v Mestskom divadle, Žilina

Poznáte príbeh slávnej Coco Chanel? Mestské divadlo v Žiline nedávno uviedlo nové divadelné predstavenie o neuveriteľnej žene, ktorá sa zapísala do histórie. Autorský projekt sleduje príbeh slávnej Coco Chanel v Paríži v jej piatich farebných odtieňoch a konfrontuje ju s ideálmi a klamstvami doby, si budete môcť pozrieť na vlastné oči aj tento týždeň. Inscenácia je vhodná až od 15 rokov. Vstup stojí 12,00 €.

Podujatie: Veľkonočný Malý trh, 25.03.2023 o 10:00 hod. v Novej synagóge, Žilina

Veľkonočný Malý trh sme vám predstavili v našom staršom článku. Čím si môžete byť istí, je to, že ponuka bude ako vždy bohatá. V Synagóge nájdete overených trhovníkov, ale aj úplné novinky. Organizátori dúfajú, že okrem vašich očí a duší potešia opäť aj vaše chuťové poháriky. Súčasťou bude aj Knižná burza na poschodí Synagógy. Vstupné je 3,00 €.

veľkonocny maly trh, zdroj = synagoga.png FOTO: Nová synagóga

Workshop: Divadlom do pohody, 25.03.2023 o 14:00 hod. v Stanici Žilina-Záriečie

Na Stanici budete mať možnosť zažiť aj zážitkový divadelný workshop pre dospelých. Zámerom workshopu bude prostredníctvom divadelných techník poskytnúť účastníkom nové skúsenosti a sebaposilnenie. Preto nie sú potrebné žiadne predchádzajúce skúsenosti s divadlom, nemusíte sa báť. Vstupné stojí 10,00 € a zahŕňa náklady na občerstvenie.

divadlom do pohody, zdroj = stanica.png FOTO: Stanica Žilina-Záriečie

Workshop: Vylej to!, 25.03.2023 o 15:00 hod. v Habesh Coffee, Žilina

Ďalší zaujímavý workshop bude prebiehať v Habesh Coffee. Na tomto workshope budete pracovať s pouring technikou (alebo aj liquid art), ktorá spočíta v maľovaní rozlievaním farby po plátne. Práve tu sa dozviete, ako farbu čo najlepšie rozliať, aby ste dosiahli čo najkrajší výsledok a obraz. Lístok stojí 35,00 € a v cene je zahrnutý pohár vínka alebo nealko a malé občerstvenie.

Divadlo: A je tu zas, 25.03.2023 o 19:00 hod. v Mestskom divadle, Žilina

Divadelné predstavenie A je tu zas je v Mestskom divadle už stálicou. Vermesova drsná satira obnažuje politické zlo ukryté za maskou zábavy. Ukazuje, akú veľkú moc majú média a skúma vzťah spoločnosti k populizmu a nostalgii starých čias. Možno si po skončení hry uvedomíte, že Hitler by mal šancu uspieť aj v týchto časoch, čo je dosť mrazivé zistenie. Vstupenka stojí 12,00 €.

Predstavenie: Scandal Night, 25.03.2023 o 22:00 hod. v Retro Music Pub, Liptovský Mikuláš

V sobotu večer sa zase potešia všetky dámy. Profesionálni striptéri z legendárnej skupiny DIRTYY BOYZZ budú v rámci skoro dvojhodinového predstavenia zmyselne a elegantne zabávať všetky nezadané, aj zadané, ženy. Svojou pestrou choreografiou s nádychom erotiky, štýlu a akrobacie všetky dámy rozhorúčia. Lístok stojí 22,90 €.

Rozprávková nedeľa: Šípková Ruženka, 26.03.2023 o 16:00 hod. v Dome kultúry, Liptovský Mikuláš

Nedeľu môžete osláviť s vašimi deťmi divadelným predstavením. Dom kultúry v Liptovskom Mikuláši sa premení na zámok Šípkovej Ruženky. Teatrálna spoločnosť BABADLO vám predvedie nevídaný príbeh, ktorý sa pred dávnymi časmi stal, no dodnes sa o ňom hovorí. Príbeh lásky a kúziel vás čaká. Divadlo je vhodné pre deti od 5 rokov a vstupné stojí 6,00 €.

sipkova ruzenka, zdroj = mikulas.jpg FOTO: Mesto Liptovský Mikuláš

Divadlo: Mačky letia do Kanady, 26.03.2023 o 16:00 hod. v Divadelnom štúdiu RosArt, Ružomberok

Inscenácia Mačky letia do Kanady vás rozosmeje. Pokiaľ nemáte so svojím dieťaťom program na víkend, toto predstavenie by ste nemali vynechať. Je to moderne spracovaný rozprávkový príbeh o tom, ako Mačky letia do Kanady od úspešnej slovenskej spisovateľky Jaroslavy Blažkovej. Zahrá vám ho Divadlo TUŠ. Vstupné je dobrovoľné, ale odporúča sa 5,00 € až 7,00 € na diváka.

Koncert: Miriam Kaiser - Šalamúnova sieň, 26.03.2023 o 17:00 hod. v Synagóge, Ružomberok

Synagóga v Ružomberku vás pozýva ukončiť nedeľu na úrovni. Príďte si vychutnať koncert, na ktorom zaznejú piesne Starého a Nového zákona v moderno - klasickom prevedení. „Miriam Kaiser vo svojich piesňach vychádza zo znalostí klasickej hudby, ale zároveň sa nevyhýba ani ľudovej spevavosti,“ informuje mesto Ružomberok. Vstupné je 10,00 € na osobu.

salamunova sien, zdroj = ruzmberok.jpg FOTO: Mesto Ružomberok

Workshop: Nedeľný refresh, 26.03.2023 o 17:00 hod. v Bubema, Žilina

Čo poviete na zážitkové maľovanie spojené s jogou? Zregenerujete tak hlavu, myseľ a aj telo. Najprv si budete môcť namaľovať obraz s africkou tematikou. Africká tematika má svoje čaro a preto sa ju lektorky rozhodli zaradiť do programu prostredníctvom jednej africkej dámy, ktorú si namaľujete akrylovými farbami. Po zaschnutí budete nalepovať na plátno konáriky a dolaďovať detaily. Neskôr, keď budú obrazy dokončené, vás čaká hodinka jogy pre začiatočníkov. Lístok stojí 45,00 €.

nedelny refresh, zdroj = zmalujsa..jpg FOTO: zmalujsa.sk


Súvisiaci článok
Liptovské múzeum hľadá brigádnikov: Pridáte sa?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť