Piatok 19. 04. 2024 13:48:23 | Meniny má Jela

V rušňovom depe v Žiline budú mať namiesto lokomotív traktory

V rušňových depách v Žiline, Spišskej Novej Vsi a Čiernej nad Tisou čoskoro pribudnú nové nezvyčajné prírastky do vozidlového parku - železničné traktory. Tri nové vozidlá sú v tomto čase už v Žiline, kde ich čakajú posledné technické skúšky, medzi iným aj overenie spoľahlivosti ich nakoľajovania. Informáciu priniesla spoločnosť Cargo. Vo verejnosti to vzbudilo aj posmešné reakcie. FOTO: Facebook Cargo/Branislav Machyna

Michal Filek|19. marec 2023|09:56:24

„Nové traktory, určené na ľahký posun, sa okrem cesty môžu pohybovať aj po koľajniciach. Kombináciou vodiacich kolies a traktorových kolies sa zabezpečuje rovnomerné rozloženie hmotnosti na koľaj, a to nielen v koľajisku s normálnym rozchodom. Zmenou nakoľajovacieho zariadenia sú vhodné aj na široký rozchod,“ uvádza Cargo.

Veľkou výhodou traktorov je aj ich dĺžka. Oproti posunovacím rušňom sú totiž kratšie a tak nevzniká problém pri prestavovaní na točniach a presuvniach.

„Okrem posunu nájdu tieto stroje uplatnenie aj pri bežnej správe našich objektov, napríklad pri zimnej údržbe príjazdových komunikácií,“ informuje spoločnosť.

Na posmešky, ktoré sa objavili v komentároch na sociálnej sieti, zareagovalo Cargo vysvetľujúcou odpoveďou.

„Ako je uvedené v poste, traktory sú určené na ľahký posun - nebudú ťahať žiadne naložené vlaky a podobne. Sú určené do dep údržby a opráv. Budú posúvať a presúvať stroje len v rámci týchto dep - točne, posuvne, opravárenské haly. Pre tieto funkcie sú podstatne flexibilnejšie ako klasické rušne, preto sa vo svete používajú bežne. Veríme, že ich prínosy ocenia tí, ktorým to uľahčí a zefektívni ich prácu.“

Cargacke-traktory.jpeg

334823809_676295450931867_5974985244510564798_n.jpg


Súvisiaci článok
V Žiline opravujú dobový rušeň spred 50 rokov. Volajú ho žehlička
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť