Piatok 26. 04. 2024 16:49:07 | Meniny má Jaroslava

Pozvánka na 28. ročník festivalu Vysoké hory: Opäť od Slovenska až po Himaláje

V sobotu 18. marca sa v priestoroch Mestského úradu Žilina bude konať už 28. ročník festivalu Vysoké hory. Organizátorom tohto podujatia je od jeho vzniku Žilinský vysokohorský klub (ŽIVYK) Slovenského vysokohorského turistického spolku (SVTS). Vstup na celý program bude pre všetkých návštevníkov opäť zadarmo. Po začiatku o 9.00 s prestávkami na obed a občerstvenie potrvá približne do 20 h.

Tlačová správa|16. marec 2023|12:00:13

Diváci budú môcť vidieť pätnásť príspevkov. Väčšina z nich sú živé prezentácie s komentármi ich autorov, pretože dôraz bude na čím užšom kontakte tých, ktorí príbehy zažili, s publikom. Popretkávajú ich filmy zo Slovenska, Argentíny, Veľkej Británie, Rakúska a Brazílie.

Na úvod Rasťo Hatiar vo filme Štítová stena priblíži výstup direttissimou - stredom najstrmšej časti východnej steny Mlynárika na severe Vysokých Tatier veľmi kvalitnou slovenskou horolezeckou dvojicou Martin Krasňanský – Jozef Krištoffy. Film získal v októbri minulého roka na 30. ročníku Medzinárodného festivalu horských filmov v Poprade Cenu za zobrazenie lezeckého výkonu. Po ňom Argentínčan Pablo Hernán Aulita v silnom, ale bez pátosu vypovedanom príbehu o pevnej vôli a pomoci iným priblíži posúvanie hraníc tam, kde by to možno málokto čakal. Špičkový britský horolezecký dobrodruh Leo Houlding rád vyhľadáva málo známe miesta našej planéty a tak tomu bude aj v snímke Veľkí šejkovia. Svoj priestor dostanú tiež dve legendárne alpské dominanty – najskôr severná stena Eigeru vo filme 24-hodinová Odysea a potom Leví hrebeň Matterhornu očami veľkého znalca tejto hory Hervého Barmassea.

Plagat VH 2023web_z.jpg

Po obede Jaroslav Mikuštiak priblíži výstup Tilleho hranou na Východný Železný štít vo Vysokých Tatrách, prezident SVTS Jozef Baník minuloročný výstup na najvyššiu horu Turecka, stratovulkán Ararat, Svetozár Krno Island od Grónskeho mora po Atlantický oceán, Vlado Vričan časť horskej skupiny Sorapis v Dolomitoch a Peter Čaplický základný tábor pod Mt. Everestom.

V predposlednom bloku Stanislav Filkor okomentuje výstup na Lotus Flower Tower v odľahlej časti Kanady. Po ňom bude nasledovať brazílsky film Kráčať v oblakoch o najvyššej highline na svete, natiahnutej medzi dvoma teplovzdušným balónmi. Jozef Krištoffy, známy už z prvého filmu programu, sa s publikom podelí o svoje dojmy po návrate z tohtoročného lezenia v Patagónii a Pavol Jackovič o kus svojho života venovaný predovšetkým lezeniu v Tatrách. Má v nich na konte viac ako tisíc výstupov, z toho 177 prvovýstupov a takmer 400 sólovýstupov.

V záverečnom bloku sa predstaví poľský horolezec Alek Lwow, ktorý v tomto roku oslávi 70 rokov. O svojom vystúpení na festivale v Žiline nám povedal: „Bude to priblíženie mojej životnej cesty spätej s horami, s veľkým dôrazom na moju účasť na zimných výstupoch na osemtisícovky v Himalájach a Karakorame (Everest, K2, Yalung Kang a Broad Peak) a tiež na aktivitu Poliakov v Himalájach v zime. V rámci toho aj o dvoch zimných výpravách na Broad Peak v Karakorame v rokoch 1988 a 2013, kedy zo štvorice na vrchole zahynuli Maciej Berbeka a Tomasz Kowalski a celý príbeh bol stvárnený v minulom roku aj v celovečernom filme Broad Peak.“

Tak ako každý rok, aj teraz bude možnosť na stretnutia s vystupujúcimi. Organizátori Vysokých hôr veria, že diváci opäť odídu obohatení o nové zážitky – to je hlavný účel tohto festivalu.


Súvisiaci článok
Na festivale Vysoké hory sa v Žiline predstavia slovenské, české a talianske filmy
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť