Piatok 29. 03. 2024 00:40:21 | Meniny má Miroslav

So zeleným zákalom prichádza do nemocnice ročne viac ako tisíc pacientov

Oddelenie oftalmológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline sa venuje diagnostike a liečbe závažného očného ochorenia – glaukómu – nazývaného aj zelený zákal. V špecializovanej očnej ambulancii žilinskej nemocnice pomôžu ročne viac ako tisícke glaukómových pacientov, z ktorých približne štvrtina vyžaduje špecializovanú liečbu laserom alebo mikrochirurgický zákrok. TEXT a FOTO: Lenka Záteková, hovorkyňa FNsP Žilina

Tlačová správa|15. marec 2023|14:00:20


Súvisiaci článok
V žilinskej nemocnici liečia alergiu špeciálnou imunoterapiou
Čítajte viac >

Od 12. do 18. marca 2023 si pripomíname Svetový týždeň glaukómu, ktorý upozorňuje na druhé najčastejšie ochorenie spôsobujúce nezvratnú slepotu. Najväčšia skupina glaukómových pacientov trpí podľa oftalmologičky žilinskej nemocnice Kataríny Mojákovej zeleným zákalom s takzvaným otvoreným uhlom. V oku sa môže vyvíjať niekoľko rokov bez toho, aby sa prejavili akékoľvek zdravotné problémy alebo prejavy.

„Pacient ochorenie má, ale relatívne ho nič netrápi. Prvé klinické príznaky sa môžu objaviť až vo fáze, keď je zrakový nerv poškodený už na 40 %. Dôležité sú preto preventívne očné prehliadky, kedy dokáže oftalmológ zachytiť ochorenie v ranom štádiu,“ uviedla K. Mojáková, pričom zdôraznila, že zelený zákal sa nedá úplne vyliečiť. „Glaukóm je veľmi dobre diagnostikovateľný, ak sa pacient podrobí potrebným vyšetreniam, ochorenie potom môžeme začať liečiť a zastabilizovať, aby sa stav minimálne ďalej nezhoršoval,“ doplnila očná lekárka.

Hlavným rizikovým faktorom vzniku zeleného zákalu je vysoký vnútroočný tlak vedúci k zmenám na zrakovom nerve. Ochorenie sa vyskytuje u všetkých vekových skupín, najohrozenejšími sú ľudia po štyridsiatke, pacienti s rodinnou anamnézou, so zvýšeným vnútroočným tlakom, cukrovkou, cievnymi ťažkosťami či fajčiari. Pri neliečení môže viesť k výpadku zorného poľa a úplnému oslepnutiu. Štandardne sú základnou liečbou očné kvapky, ďalšou možnosťou je ošetrenie pomocou laseru, v špecifických prípadoch dokonca až mikrochirurgický operačný výkon. Primár oddelenia oftalmológie žilinskej nemocnice Michal Štubňa priblížil, že pacientom pomáha profesionálny tím skúsených odborníkov spolu s najmodernejším prístrojovým vybavením.

„Na liečbu glaukómu realizujeme všetky typy laserových výkonov, bazálnu iridotómiu, selektívnu laserovú trabekuloplastiku a ako jediní v regióne poskytujeme aj cyklofotokoaguláciu a dioretinopexiu. Pacientov k nám odosielajú spádoví ambulantní oftalmológovia, ročne vyšetríme viac ako tisíc prípadov,“ informoval primár očného oddelenia FNsP Žilina s tým, že terapiu laserom absolvuje okolo 200 pacientov, ďalších 20 musí podstúpiť mikrochirurgickú operáciu, najčastejšie trabekulektómiu s iridektómiou.

Pomocníkom pri liečbe zeleného zákalu je pravidelné aeróbne cvičenie vo forme rýchlej chôdze alebo bicyklovania, rovnako tiež individuálne prispôsobené masáže očí a antioxidanty. Oftalmologička Katarína Mojáková však upozorňuje na negatívny vplyv niektorých športových aktivít.

„U glaukómových pacientov je zrakový nerv omnoho citlivejší na zmeny nedokrvenia, preto sa neodporúča napríklad posilňovanie, pri ktorom sa aktivuje brušný lis, ani jóga. Cvičenia, pri ktorých je poloha hlavy nižšie ako poloha srdca, nie sú vhodné,“ dodala K. Mojáková a pripomenula, že vždy je vhodné sa najprv poradiť so svojím ošetrujúcim lekárom.


Súvisiaci článok
Regionálna veterinárna a potravinová správa Martin potvrdila prípad vtáčej chrípky v blízkosti Sučianskych štrkovísk
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť