Utorok 26. 03. 2024 23:06:29 | Meniny má Emanuel

Kraj obstaráva rekonštrukciu konzervatória bez krytia peniazmi. Cibulka sa obáva ďalšieho fiaska. Župa nepredpokladá, že by úver nedostala

Žilinský samosprávny kraj už od decembra minulého roka obstaráva zhotoviteľa rekonštrukcie žilinského konzervatória. O nutnosti jeho nadstavby a rekonštrukcie sme vás v SP 21 informovali minulý mesiac. Po prvom neúspešnom verejnom obstarávaní však ani toto druhé nie je finančne kryté. Kraj si naň iba plánuje požičať a poslanec Peter Cibulka sa obáva, či to vedenie myslí úprimne. Tvrdí, že verejné obstarávanie, na ktoré nie sú rozpočtované financie, nemôže byť úspešné a úver od štátneho Slovenského investičného holdingu ešte nie je vôbec istý. Aspoň nie do apríla, kedy majú poslanci o jeho prijatí hlasovať. Poslankyňa Karina Holešová je však presvedčená, že vedenie župy koná správne. FOTO: Archív Petra Cibulku

Michal Filek|11. marec 2023|13:26:49

„Vývoj udalostí, ktoré predchádzali tomuto verejnému obstarávaniu, ma nenabáda k optimizmu. Už minulý rok bola predaná jedna čas školy s prísľubom, že učebne budú nahradené nadstavbou. Dalo sa to vyriešiť už minulý rok. Peniaze sa dali použiť na obstarávanie, plus 2 milióny eur, ktoré kraj sľúbil. Nestalo sa tak,“ povedal pre SP 21 Cibulka.

Podľa neho prvé verejné obstarávanie na rekonštrukciu konzervatória bolo neúspešné preto, lebo na ňu bolo vyčlenených málo peňazí. A rovnakého scenára sa obáva aj tentoraz.

„Považujem to za chybu manažmentu. Viem, že ceny dramaticky rástli, ale s tým je treba jednoducho rátať dopredu. Predikcia sa dá vypracovať a treba s tým počítať,“ myslí si poslanec.

Ako pre SP 21 Cibulka uviedol, koncom minulého roka kraj spustil nové verejného obstarávanie, na ktoré mal vyčlenených už dostatok financií. Tie však pri schvaľovaní rozpočtu na tento rok z neho vypadli.

„Takže momentálne už niekoľko mesiacov prebieha druhé verejné obstarávanie, ktoré nie je kryté v rozpočte. Také obstarávanie nemôže byť úspešné. Znova sa predĺžilo a ja mám obavu, že zase bude neúspešné,“ obáva sa.

Župa si na rekonštrukciu plánuje zobrať úver zo štátneho Slovenského investičného fondu. Podľa Cibulku však župa dodnes nemá istotu, že peniaze dostane. Podľa jeho kuloárnych informácií sa župa vraj až v júni dozvie, či jej bude úver poskytnutý.

IMG_0531.jpg FOTO: Ľubo Bechný

Konzervatórium sa má ocitnúť v jednom balíku spolu s ďalšími kapitálovými investičnými akciami. Laicky povedané, župa SIH požiadala o väčší balík peňazí na opravu svojho majetku. Okrem budovy konzervatória chce takto obnoviť vraj aj nejaké cesty, či mosty. A ešte aj ďalší majetok. Aký, čo ešte presne nevedia ani poslanci.

Cibulka si však myslí, že oprava konzervatória je natoľko naliehavá, že ak nemá doteraz župa istotu, že takýto úver dostane, mala by byť z tohto balíka vyňatá. A peniaze na ňu by mal ŽSK žiadať samostatne. Napríklad aj od komerčných bánk. Aj za cenu, že to bude o niečo drahšie.

„Je potrebné, aby poslanci v apríli schválili už samotný úver. Podľa mojich posledných informácií však budeme schvaľovať len súhlas s tým, aby si kraj mohol zobrať úver. To však nič nemení na tom, že peniaze na to, aby bolo verejné obstarávanie na zhotoviteľa úspešné, ešte nebudú. A navyše to vyzerá tak, že na budúci rok si už samosprávy takéto úvery nebudú môcť dovoliť. Obávam sa, že ak rekonštrukciu neobstaráme tento rok, tak už asi nikdy. Takýto úver by predstavoval reálne zhodnotenie vlastného majetku župy. Preto by som využil všetky možnosti, aby sme ho dostali a v apríli ho na zastupiteľstve schválili v konkrétnej výške a za konkrétnych podmienok. A nielen akýsi súhlas s jeho zobratím,“ myslí si Peter Cibulka.

Redakcia SP 21, samozrejme, požiadala o stanovisko aj ŽSK.

Hovorkyňa Eva Lacová potvrdila, že ŽSK si plánuje požičať, a to konkrétne od National Development Fund II., ktorá je vlastnená spoločnosťou Slovak Investment Holding, a.s.

„Dôvodom na prijatie úveru je potreba financovania investičných aktivít, na ktoré nepostačujú vlastné finančné zdroje župy. Úver bude prijatý za výrazne výhodnejších podmienok, ako sú momentálne podmienky na bankovom trhu,“ uviedla Lacová.

K tomu, či na najbližšom zasadnutí zastupiteľstva kraj požiada o poslancom o schválenie konkrétnych podmienok na konkrétny úver, alebo len o akýsi predbežný súhlas, nám hovorkyňa odpovedala takto:

„Slovak Investment Holding sme požiadali o poskytnutie úveru. Súhlas na prijatie úveru bude vyžadovaný zo strany Zastupiteľstva ŽSK ako i veriteľov ŽSK (po získaní súhlasu zastupiteľstva). Prijatie úveru plánujeme schvaľovať na najbližšom zasadnutí Zastupiteľstva ŽSK, ktoré sa uskutoční 27. marca 2023. Zároveň budeme žiadať o súhlas zo strany veriteľov. Predmetom schvaľovania na zasadnutí Zastupiteľstva ŽSK budú konkrétne základné podmienky prijatia návratných zdrojov financovania. Nepredpokladáme v tejto chvíli, že nám SIH prostredníctvom spoločnosti National Development Fund II. úverové prostriedky neposkytne. Ak by sa tak stalo, rekonštrukciu konzervatória budeme financovať kombináciou disponibilných vlastných zdrojov a úverov od bankových inštitúcií,“ uviedla Eva Lacová.

Zdá sa teda, že vedenie Žilinského samosprávneho kraja koná tak, aby úver dostalo už tento rok a s rekonštrukciou kraja mohol víťaz verejného obstarávania začať čo najskôr.

IMG_0491.jpg FOTO: Ľubo Bechný

Presvedčená je o tom aj ďalšia poslankyňa a čerstvá členka rady žilinského konzervatória Karina Holešová.

„Ja som sa od prvej príležitosti snažila oboznámiť detailnejšie s celým problémom. Otvorili sme s kolegom Ľubom Bechným túto tému hneď na prvom zasadnutí kultúrnej komisie na ŽSK. Informovali sme sa, či celá rekonštrukcia nemôže byť financovaná v rámci výziev z plánu obnovy (nemôže). Na poslednom zastupiteľstve som krátko intervenovala za podporu schválenia plánovaného úveru zo SIH, z ktorého je možné rekonštrukciu financovať. Taktiež sme sa s Ľubom oboznámili s tým, v akej fáze sa celý projekt nachádza, ako to je s VO, ako to je s projektom a podobne. Následne som požiadala o zaradenie do Rady školy žilinského konzervatória, v čom mi bolo vyhovené. Nechcem aby to znelo alibisticky, ale z mojej strany som záujem rozbehla, vďaka čomu som dostala informácie aj iného charakteru, ktoré s touto školou súvisia. Úrad pracuje na tom aby sa podmienky úveru vyrokovali korektne a prípustne pre ŽSK, čo mi potvrdil aj riaditeľ úradu. Všetko potrebuje čas a môžem verejne potvrdiť, že procesy sa dejú. Verím, že tá bodka - schválenie úveru poslancami ŽSK, za tým všetkým, prejde bez problémov! Téma konzervatória sa naozaj rieši, ale má to svoj postup… odhadujem, že sa dočkáme v tomto roku začatia realizácie rekonštrukcie,“ napísala Karina Holešová.

IMG_0526.jpg FOTO: Ľubo Bechný


Súvisiaci článok
Žilinské konzervatórium súrne potrebuje opravu za 2,8 milióna eur. Peniaze, ktoré na ňu boli, už nie sú. Rozhodnú poslanci o úvere? VIDEO
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť