Štvrtok 18. 04. 2024 11:54:16 | Meniny má Valér

Nová sezóna bikesharingu štartuje v Žiline už v pondelok 27. marca (ROZHOVOR)

Primátor mesta Žilina, Peter Fiabáne, tvrdí, že bikesharing sa teší v meste obrovskej popularite, o čom svedčia čísla výpožičiek z minulých rokov. Projekt BikeKIA minulý rok zaznamenal v Žiline 198 774 prenájmov bicyklov s priemernou dĺžkou výpožičky 13 minút. Foto: Mesto Žilina

Juliana Krčulová|10. marec 2023|15:40:02


Súvisiaci článok
V žilinskej knižnici besedovali so známym slovenským autorom a zakladateľom Národnej kriminálnej agentúry (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Obľúbený systém zdieľaných bicyklov pod značkou BikeKIA sa po zime opäť vracia do ulíc Žiliny. Obyvatelia a návštevníci mesta si budú môcť od pondelka 27. marca 2023 zapožičať 145 bicyklov na tridsiatich stanovištiach. Médiá o tom informovala hovorkyňa Mesta Žilina, Barbora Zigová.

„Žilinský bikesharing vstupuje od konca marca do svojej piatej sezóny. Aj v tomto roku zostáva pre užívateľov bezplatný vďaka Nadácii Kia Slovakia pri dodržaní platných pravidiel, a to 30-minútového intervalu výpožičky a miesta vrátenia bicykla. Okrem 21 pevných dokovacích staníc budú môcť cyklisti využiť aj deväť virtuálnych staníc, ktoré do systému pribudli počas minulej sezóny,“ priblížila hovorkyňa mesta Žilina.

Primátor mesta Žilina, Peter Fiabáne, tvrdí, že bikesharing sa teší v meste obrovskej popularite, o čom svedčia čísla výpožičiek z minulých rokov:

„Systém zdieľaných bicyklov sa za posledné obdobie stal každodennou súčasťou života našich obyvateľov a je plne využívaný. Každým rokom nám rastú počty užívateľov, ktorí uprednostňujú komfortnejší a zdravší spôsob prepravy,“ uviedol primátor Fiabáne.

arriva_2019_03_29_bikekia_bicykel_na_namesti_schody_zilina_49131927056_o.jpg

Projekt BikeKIA, podľa slov hovorkyne mesta Žilina, minulý rok zaznamenal v Žiline 198 774 prenájmov bicyklov s priemernou dĺžkou výpožičky 13 minút. Našu redakciu zaujímalo, ktorá stanica bola v uplynulom roku najvyťaženejšou v rámci mesta Žilina a v ktorom mesiaci zaznamenali najvyšší počet výpožičiek:

„Najvyťaženejšou stanicou je už dlhodobo Námestie Andreja Hlinku. Najviac výpožičiek bolo v júni, kedy systém zaznamenal 30 290 prenájmov, v auguste ich bolo 28 946 a v máji 25 174,“ priblížila našej redakcii hovorkyňa Zigová.

Medzi dlhodobo najvyťaženejšie stanice okrem Námestia Andreja Hlinku patria aj stanica COOP Polomská na sídlisku Vlčince, Aupark či Štefánikovo námestie.

bikekia-4_49126835893_o.jpg

„Najaktívnejší užívateľ si v minulom roku prenajal bicykel 539-krát, druhý 458-krát a tretí v poradí 409-krát. Celkový počet registrovaných užívateľov BikeKIA dosiahol ku dňu skončenia sezóny v decembri 2022 číslo 40 106,“ spresnila Zigová a ďalej uviedla, že všetky bicykle prešli kompletnou zimnou údržbou, ktorá pozostávala z výmeny poškodených alebo opotrebovaných dielov, nastavenia a očistenia bicyklov tak, aby boli pripravené od prvého dňa sezóny pre používateľov.

Našu redakciu zaujímalo, či Mesto Žilina v spolupráci s Nadáciou Kia Slovakia pripravuje pre užívateľov bikesharingu s nadchádzajúcu sezónou aj nejaké novinky:

„Bikesharing sme v minulom roku počas sezóny rozšírili o osem nových virtuálnych staníc a 22 nových bicyklov. V súčasnosti je k dispozícii 145 bicyklov na 30 stanovištiach. Aktuálne nepripravujeme žiadne novinky,“ doplnila Zigová a na otázku, či očakávajú rovnako veľký záujem užívateľov bikesharingu v meste Žilina, ako tomu bolo po minulé roky, nám odpovedala takto:

„Záujem o bikesharing nám každoročne rastie (výnimkou bol len „pandemický“ rok), preto aj v tomto roku očakávame zvýšený záujem o zdieľané bicykle.“

arriva_2019_03_29_-bikekia_detail_49132112062_o.jpg

Záujemcovia o službu sa môžu aj teraz bezplatne zaregistrovať prostredníctvom webu www.bikekia.sk alebo aplikácie BikeKIA dostupnej bezplatne pre Android a iOS.

„Následne si budú môcť prostredníctvom smartfónu požičať bicykel na 30 minút bezplatne. Poplatok za prekročenie stanovenej 30-minútovej bezplatnej tarify sa ani v aktuálnej sezóne nemení. Ostáva naďalej vo výške 20 eur, pričom za každú ďalšiu jednu hodinu bude užívateľovi účtovaný rovnaký poplatok 20 eur, avšak v maximálnej dennej výške 100 eur. Súčasťou každej stanice je informačný panel s popisom systému – návodom na požičanie a vrátenie bicykla. Každý bicykel má zabudovaný GPS lokalizátor. Hlavným partnerom projektu je Nadácia Kia Slovakia a prevádzkovateľom je mesto Žilina, pre ktoré spoločnosť ARRIVA Slovakia a.s. dodala plne funkčný systém a denne zabezpečuje jeho plynulú prevádzku,“ uzavrela hovorkyňa mesta Žilina, Barbora Zigová.


Súvisiaci článok
Prehliadku Burianovej veže v Žiline absolvovalo v minulom roku takmer štyritisíc návštevníkov (ROZHOVOR)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť