Štvrtok 25. 07. 2024 14:46:59 | Meniny má Jakub, Timur

Alergológovia tvrdia, že sociálne siete môžu zhoršiť prejavy astmy

Sociálne siete sú niečo, bez čoho si ľudia nevedia predstaviť svoj deň. Človek je tvor spoločenský a potrebuje svoju komunitu na osobný rozvoj, no v niektorých prípadoch začali sociálne siete nahrádzať skutočné vzťahy medzi ľuďmi. ILUSTRAČNÉ FOTO: Anastasia Shuraeva na Pexels.com

Radka Kostánová|12. marec 2023|16:33:20


Súvisiaci článok
Práve teraz je optimálny čas na liečbu peľovej alergie
Čítajte viac >

Alergológovia a imunológovia sa na svojom Instagramovom profile podelili o jeden príbeh, ktorý bol uverejnený vo vedeckom časopise The Lancet. Ide o prípad 18-ročného muža, u ktorého používanie Facebooku spúšťalo astmatické záchvaty. Známou príčinou týchto astmatických záchvatov je práve psychologický stres.

„Symptómy astmy mal pod kontrolou inhalačnými kortikoidmi po celý rok, ale k náhlemu zhoršeniu prišlo po rozchode s priateľkou, kedy zostal v depresívnom stave. Dievča si ho odstránilo z priateľov na Facebooku, pričom sa „priatelilo“ s mnohými novými mladými mužmi. Pohľad na profil bývalej priateľky vyvolával chlapcovi prejavy astmy, najmä dýchavičnosť. Po zmeraní maximálneho výdychového prietoku pred a po prihlásení na Facebook sa skutočne potvrdil vplyv sociálnych sietí, so zhoršením výdychového prietoku o viac ako 20 %,“ priblížili odborníci.

1234536.png FOTO: Instagram/alergologovia_a_imunologovia

Neskoršia analýza časových súvislostí potvrdila rýchlejší nástup astmatických záchvatov pri používaním sociálnej siete, ktoré sa pri obmedzení času na Facebooku výrazne zmiernili. Asmatické záchvaty môžu mať rôzne spúšťače, ale tento prípad jasne naznačuje, že aj sociálne siete môžu byť zdrojom psychického stresu u ľudí trpiacimi astmou v depresii.

Je dôležité, aby spoločnosť začala považovať tento typ spúšťača za podstatný a brala ho do úvahy. V 21. storočí je to potrebné, pretože sociálne siete sú využívané čoraz viac.


Súvisiaci článok
6 z 10 000 ľudí trpí touto alergiou: Máte ju aj vy?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť