Štvrtok 02. 05. 2024 05:31:00 | Meniny má Žigmund

Vykoľajenie vlaku v Žiline nemusí byť ojedinelé. Železniciam chýbajú milióny eur

Vykoľajenia vlakov, akého sme boli svedkami tento týždeň v Žiline, sa môžu opakovať. Ba dokonca môžu byť čoraz častejšie. Spôsobila ho totiž stará výhybka. Celá železničná trať na Slovensku má investičný dlh a na jej modernizáciu nie sú peniaze. FOTO: Polícia SR

Michal Filek|3. marec 2023|09:00:25


Súvisiaci článok
VIDEO: Príčinou včerajšieho vykoľajenia vlaku v Žiline bola pravdepodobne závada na výhybke
Čítajte viac >

Vo včerajšom spravodajstve sa téme venovala TV Markíza.

TV Markíza hlási, že zatiaľ, čo Železničná spoločnosť Slovensko 65 miliónov eur na opravu a modernizáciu vlakových súprav dostala, Železniciam Slovneskej republiky, ktoré sa starajú o koľajnice, potrebných 90 miliónov eur doteraz neprišlo. Hoci ich schválil parlament.

Ak by vraj ŽSSK peniaze na vagóny nedostali, od marca by prestalo jazdiť až 70% vlakov. Čo však spôsobí fakt, že na trati máme viac ako 30-ročné výhybky, ako je tá v Žiline, nie je jasné. Ale nič dobré to neveští.

Peniaze na modernizáciu tratí už poslanci schválili. Ministerstvo financií ich však na účet ŽSR doteraz neposlalo. Riaditeľ inštitútu pre dopravu a hospodárstvo Ondrej Matej nerozumie, prečo sa majú železnice znova doprosovať o peniaze, ktoré už im raz zákonodarcovia schválili.

Je to, podľa neho, neakceptovateľné, keďže peniaze mali mať na účtoch obe spoločnosti už 1. januára.

Nehovoriac o tom, že ŽSR chýba takmer 500 miliónov eur na odstránenie investičného dlhu.

Redaktor TV Markíza v reportáži tvrdí, že tento problém železnice odkladajú už 30 rokov, a ak sa ním nezačnú okamžite zaoberať, vykoľajenia vlakov budú čoraz častejšie.

Takže nehoda vlaku, ktorá sa stala tento týždeň v Žiline, a ktorú spôsobila viac ako 30-ročná výhybka, nemusí byť ojedinelá.


Súvisiaci článok
Nehodu na železnici v Žiline by ŽSR mali úplne odstrániť v piatok
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť