Piatok 19. 04. 2024 23:23:31 | Meniny má Jela

Útulok Žilina neeviduje od začiatku februára žiaden úhyn psov v súvislosti s nízkymi teplotami a mrazivým počasím (ROZHOVOR)

Avšak, v priebehu decembra minulého roku, príslušníci Mestskej polície Žilina do útulku doviezli podvyživeného psa, ktorému odchyt zachránil život. Keby sa nedostal do útulku a následne do dočasnej opatery, určite by nadchádzajúce mrazivé počasie sám neprežil. Foto: Juliana Krčulová / SP 21

Juliana Krčulová|14. február 2023|13:05:04


Súvisiaci článok
Mesto Žilina neplánuje rozširovať kamerový systém na platforme Smart city (ROZHOVOR)
Čítajte viac >

Obyvatelia mestských častí Žiliny a priľahlého okolia počas predchádzajúcich dvoch týždňov upozorňovali vo Facebookových skupinách na zvýšený počet voľne sa pohybujúcich psov bez svojho majiteľa. Vo svojich príspevkoch apelovali na majiteľov psov, aby svojich štvornohých miláčikov nenechávali bez dozoru, najmä v súvislosti s vtedajšími avizovanými nízkymi teplotami, ktoré na niektorých miestach prekonali hranicu aj mínus dvadsať stupňov Celzia.

Naša redakcia v tejto súvislosti oslovila zástupcu náčelníka Mestskej polície Žilina, Martina Matejku, a taktiež dobrovoľníkov z Útulku Žilina, s otázkou, koľko prípadov nahlásených zatúlaných, resp. voľne sa pohybujúcich psov bez svojho majiteľa, v horšom prípade už nahlásených psov, ktoré kvôli nedostačujúcim podmienkam aktuálne mrazivé obdobie už neprežili, evidujú februára 2023?

„Žiadne takéto psy útvar Mestskej polície Žilina neeviduje,“ priblížil našej redakcii zástupca MP Žilina, ktorého doplnili dobrovoľníci z Útulku Žilina: „Od začiatku februára 2023 neevidujeme žiaden úhyn psov v súvislosti s aktuálnym počasím. Avšak v priebehu decembra k nám doviezli MP Žilina podvyživeného psa, ktorému odchyt zachránil život - keby sa nedostal do útulku a následne do dočasnej opatery, určite by toto počasie sám neprežil. Momentálne je Regie v novej rodine. V útulku však ešte máme psíka Boba, ktorý bol odobratý v spolupráci s RVPS a štátnou políciou. Taktiež bol podvyživený a pomaly priberá na váhe, on však svoj domov stále hľadá.“

Ďalej našu redakciu zaujímalo, aké kroky vykoná Mestská polícia Žilina bezprostredne po tom, ako obdrží nahlásený podnet o voľne sa pohybujúcom psovi bez majiteľa?

„Hliadka oznam preverí a v prípade zistenia takéhoto psa, vykoná jeho odchyt. Príslušník MP následne pomocou čítačky preverí, či má pes čip a na základe lustrácie v registri kontaktuje majiteľa. Ak pes čip nemá, absolvuje veterinárnu kontrolu, je očkovaný, čipovaný a následne umiestnený do útulku,“ uviedol Martin Matejko z MP Žilina, ktorý nám taktiež zodpovedal otázku, aké kroky vykoná Mestská polícia Žilina bezprostredne po tom, ako obdrží nahlásený podnet o, žiaľ, už neživom psovi: „Preverenie hliadkou, zistenie čipu a kontaktovanie majiteľa. Ak pes čip nemá, je odovzdaný veterinárnej asanačnej stanici.“

330179195_934337750918207_606807864956382816_n.jpg Foto: Facebook / utulokZilina.sk

Dobrovoľníkov z Útulku Žilina sme sa taktiež opýtali, ako postupujú bezprostredne po tom, ako v rámci spolupráce s Mestskou políciou Žilina obdržia nahlásený podnet o voľne sa pohybujúcom psovi bez majiteľa?

„Podnety ľudia dávajú priamo MP Žilina, ktorá zabezpečuje odchyt v mestských a prímestských častiach. V obciach je povinnosťou starostu zabezpečiť odchyt, z praxe však vieme, že drvivá väčšina starostov si túto svoju zákonnú povinnosť neplní,“ uviedli pre našu redakciu dobrovoľníci z Útulku Žilina.

Zástupcu náčelníka Mestskej polície Žilina sme sa opýtali, aké sankcie hrozia majiteľovi zatúlaného psa, ktorého majiteľ nechá voľne sa pohybovať bez obojku, resp. „bez dozoru“, a aké sankcie hrozia majiteľovi, žiaľ, už nájdeného neživého psa?

„Sankcie sú v zmysle zákona o priestupkoch v znení VZN mesta o chove a držaní psov na území mesta Žilina. V prípadoch už nájdeného neživého psa sa pristupuje jednotlivo a osobitne,“ priblížil našej redakcii Martin Matejko, ktorý na našu otázku, koľko takýchto zatúlaných psov už v rámci spolupráce s Útulkom Žilina od začiatku februára 2023 zachránili pred mrazivými teplotami, odpovedal takto: „Evidujeme štyri odchyty, ale ani jeden pes nebol v ohrození života vplyvom počasia.“

Dobrovoľníkov z Útulku Žilina sme sa na záver opýtali, aké sú ich odporúčania pre majiteľov, ktorí majú svojich miláčikov vonku aj v nízkych teplotách? Ako by mali majitelia zabezpečiť primerané prostredie pre svojich psov, aby sa vyhli možným problémom s podchladením, resp. problémom s horším koncom?

„Psov aspoň na noc zavrieť do pivnice/garáže. Ak však nie je táto možnosť, tak koterec aspoň zabezpečiť proti vetru, mať pre psa zateplenú búdu. V búde mať drevitú vlnu/slamu/seno a vchod búdy prekryť textíliou,“ uviedli pre našu redakciu dobrovoľníci z Útulku Žilina, ktorých s odporúčaniami pre majiteľov psov, ktorí sa chcú vyhnúť sankciám za svojich domácich miláčikov, doplnil zástupca náčelníka Mestskej polície Žilina: „Dodržiavať podmienky držania a vodenia psov na území mesta Žilina v zmysle platného VZN,“ dodal Martin Matejko.


Súvisiaci článok
Za osem februárových nocí poskytla žilinská nocľaháreň ľuďom bez domova až 298 nocľahov (ROZHOVOR)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť