Štvrtok 02. 05. 2024 17:08:25 | Meniny má Žigmund

Mesto Žilina neplánuje rozširovať kamerový systém na platforme Smart city (ROZHOVOR)

Desať webkamier bolo v meste Žilina nainštalovaných v roku 2019 ako súčasť projektu preferencie MHD a s tým súvisiaceho riešenia inteligentného dopravného systému na platforme Smart city. Cieľom projektu preferencie vozidiel MHD je podľa slov hovorkyne mesta Žilina zaistiť, aby žilinské trolejbusy a autobusy v čo najväčšej možnej miere dodržiavali cestovný poriadok a chodili v predpísaných intervaloch. Foto: ilustračné / Freepik.com

Juliana Krčulová|10. február 2023|10:00:01


Súvisiaci článok
Za osem februárových nocí poskytla žilinská nocľaháreň ľuďom bez domova až 298 nocľahov (ROZHOVOR)
Čítajte viac >

Plánuje mesto Žilina v roku 2023 k aktuálne dostupným desiatim web-kamerám, ktoré monitorujú vybrané žilinské križovatky, pridať aj ďalšie?

  • „Nie, aktuálne neplánujeme rozširovať tento systém o ďalšie webkamery.“

Plánuje mesto Žilina v roku 2023 výmenu už existujúcich spomínaných web-kamier?

  • „Nie, v súčasnosti neplánujeme ani ich výmenu.“

Na čo primárne dostupné web-kamery, ktoré monitorujú vybrané žilinské križovatky, slúžia a odkedy sú v Žiline nainštalované?

  • „Boli nainštalované v roku 2019 ako súčasť projektu preferencie MHD a s tým súvisiaceho riešenia inteligentného dopravného systému na platforme smart city (vrátane aplikácie a webu pre verejnosť). Cieľom projektu preferencie vozidiel MHD je zaistiť, aby žilinské trolejbusy a autobusy v čo najväčšej možnej miere dodržiavali cestovný poriadok a chodili v predpísaných intervaloch. Radič vyhodnotí, či ide spoj načas alebo mešká a podľa toho mu buď podrží signál zelenej, aby stihol prejsť, alebo dostane vodič informáciu, že má počkať v zastávke, pretože v opačnom prípade by sa zbytočne rozbiehal a brzdil a následne by stál v križovatke na červenú.

Samotné kamerové systémy na križovatkách poskytujú dopravným dispečerom prehľad o aktuálnej situácii na komunikáciách a lepšie tak riadiť prevádzku vozidiel na jednotlivých linkách MHD. Najmä v čase mimoriadnych situácií (dopravné nehody, dopravné zápchy, poruchy na trase a pod.) ide o významnú pomoc pre dispečera, ktorá mu umožní nasmerovať vozidlá na trasy, ktoré sú prejazdné a ktoré zabezpečia prepravu cestujúcich do cieľa ich cesty s čo najmenšími obmedzeniami.“

Na základe akých faktorov sú vyberané miesta, kde budú kamery nainštalované?

  • „Ako odznelo vyššie, ide o komplexný systém preferencie MHD a riadenia cestnej dopravnej signalizácie na 10 svetelných cestných križovatkách v meste Žilina. Práve tieto križovatky majú vybudované cestné svetelné signalizácie, preto sú webkamery nainštalované tam.“

Zaznamenali ste v minulosti podnety od miestnych obyvateľov na rozmiestnenie existujúcich web-kamier? Napríklad, podnet ohľadom nedostačujúceho počtu web-kamier v meste, zlého rozloženia a podobne?

  • „Nie, ani mesto Žilina, ani Dopravný podnik mesta Žiliny (DPMŽ), sme takéto podnety nezaznamenali.“

Objasnili sa už v minulosti, vďaka existujúcim web-kamerám, ktoré monitorujú vybrané žilinské križovatky, napríklad určité dopravné priestupky? Sú nainštalované kamery nápomocné aj Polícii SR?

  • „Okrem uvedených kamier má DPMŽ nainštalované kamery aj vo vozidlách MHD (autobusy a trolejbusy). Polícia sa na nich obracia so žiadosťami o poskytnutie takýchto záberov. V prípade, ak tieto informácie majú, poskytnú im ich na základe zákonom predpísanej žiadosti bez ohľadu na to, či ide o zábery z kamier na križovatkách alebo vo vozidlách. Nemáme však vedomosť, či pomohli k vyriešeniu priestupkov, to je skôr otázka priamo na policajný zbor,“ uviedla pre našu redakciu hovorkyňa mesta Žilina, Barbora Zigová.

Súvisiaci článok
Umelecký maliar Miroslav Sandanus: Vždy som maľoval to, čo sa dialo okolo mňa, o čom som premýšľal (ROZHOVOR + FOTO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť