Štvrtok 25. 04. 2024 01:27:22 | Meniny má Marek

5 zrúcanín v Žilinskom kraji, ktoré vám vyrazia dych

Hradné múry týchto majestátnych pamiatok sú dnes už len tichými svedkami hrdinských bojov a udalostí, ktoré sa udiali v dávnej minulosti. Napriek tomu, že sú považované za zrúcaniny, vám vyrazia dych a budete sa na tieto miesta radi vracať. FOTO: Instagram/richardkontos_photography

Radka Kostánová|9. február 2023|15:00:38

Znievsky hrad

Nad obcou Kláštor pod Znievom sa vypína prekrásna zrúcanina Znievskeho hradu. Kedysi patril medzi najvyššie položené hrady na Slovensku, preto očakávajte mierne náročnejšiu trasu, než by sa na prvý dojem mohlo zdať. Výhodou však je, že ku hradu sa dostanete pomocou viditeľného turistického chodníka priamo z obce. Cesta by vám mala zabrať maximálne hodinu a pol.

znievsky hrad, zdroj = fb ludmila maslakova.jpg FOTO: Facebook/Ľudmila Masláková

Zrúcanina kostola sv. Heleny v Stránskom

Priamo v areáli miestneho cintorína obce Stránske stojí zrúcanina gotického Kostola sv. Heleny. Kostol bol v minulosti využívaný hlavne veriacimi návštevníkmi, ale pred pár desiatkami rokov celú oblasť cintorína a kostola zasiahlo mierne zemetrasenie. Dlhé roky Kostol sv. Heleny teda chátra a v súčasnosti je z neho viditeľný už len pozostatok veže a pár múrov.

kostol sv. heleny, fb = goticky kostol stranske.jpg FOTO: Facebook/Gotický kostol Stránske

Súľovský hrad

Vysoké a mohutné Súľovské skaly na svojom vrchole ukrývajú zrúcaninu Súľovského hradu. Zaujímavosťou je, že do dnešných čias patrí svojou veľkosťou k najmenším slovenských hradom. Z obce Súľov sa ku ruinám hradu dostanete taktiež po turistickom chodníčku, ktorý je poriadne strmý a pre maličké deti nie je celkom vhodný. Múry hradu rozoznáte len veľmi ťažko, ale aspoň vám ponúkne krásne výhľady.

sulovsky hrad, zdroj = fb miroslav kopčil.jpg FOTO: Facebook/Miroslav Kopčil

Hrad Likava

Kedysi sa mohol tento hrad pýšiť titulom „kráľovský strážny hrad“, no dnes z neho zostali len oporné múry, okná, pivnice a malé vežičky, ktoré nie sú v dobrom stave. Nevýhodou je, že táto zrúcanina hradu je spoplatnená a prístupná verejnosti len počas letnej sezóny. Dostanete sa k nej z autobusovej zastávky a trasa nie je náročná. Pokojne zoberte vaše deti na výlet práve sem.

hrad likava, zdroj = fb hrad likava .jpg FOTO: Facebook/Hrad Likava

Liptovský Hrad

Aj Liptovský hrad kedysi plnil funkciu obranného hradu. Vypína sa na vrchu Sestrč, čo je nad obcou Kalameny. Zároveň sa z nej dá ku zrúcanine priamo dostať. Stačí nasledovať žltý turistický chodník, ktorý vás zavedie aj k jazierku s termálnou minerálnou vodou. Pozor by ste si mali dávať najmä na poslednú časť, ktorú musíte absolvovať po rebríku.

liptovsky hrad, zdroj = fb spoznaj slovensko .jpg FOTO: Facebook/Spoznaj Slovensko


Súvisiaci článok
5 vodopádov v Žilinskom kraji, ktoré vás očaria svojou krásou
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť