Streda 24. 04. 2024 09:15:38 | Meniny má Juraj

Kultúrne podujatia tento týždeň: Získa si vás Valentín na Lietavskom hrade?

Nový týždeň prináša vždy nové kultúrne podujatia. Poďte si pozrieť prehľad tých najlepších akcií v Žilinskom kraji od 5. do 12. februára 2023. FOTO: Facebook/Hrad Lietava - Lietava Castle

Radka Kostánová|6. február 2023|11:00:09

Výstava: Pieseň hmoty, 06.02.2023 - 28.02.2023 v Krajskej knižnici, Žilina

Nový mesiac znamená len jediné. Nové výstavy v Krajskej knižnici. Tá prvá nesie názov Pieseň hmoty. Autorkou je Jarmila Marčišová. Snaží sa prezentovať nové – vlastné tvorivé prístupy v kresbe. Výtvarníčka v obrazoch taktiež zachytáva životné princípy prírody, zvierat a človeka, ktoré sú medzi sebou odjakživa úzko previazané. Vnímanie týchto vzájomných prepojení je kľúčovým krokom vedúcim k pochopeniu autorkinej tvorby.

piesen. hmoty, zdroj= kniznica.jpg FOTO: Krajská knižnica Žilina

Výstava: Vedecká hračka v knihách, 06.02.2023 - 28.02.2023 v Krajskej knižnici, Žilina

Druhá výstava, ktorú budete môcť vidieť počas februára v knižnici, je Vedecká hračka v knihách. Ide o pokračovanie populárnej výstavy Vynálezy. Vedecká hračka by mal byť predmet, ktorý pri hre jednoznačným spôsobom demonštruje alebo využíva konkrétny prírodný alebo technický fenomén (zákonitosť, jav, úkaz, princíp…). Výstavu zároveň dopĺňajú knihy z fondu Krajskej knižnice v Žiline, kde sa o danom princípe a vystavovanej hračke hovorí.

vedecka hracka v knihach, zdroj = kniznia.jpg FOTO: Krajská knižnica Žilina

Podujatie pre deti: Klub u Knihuľky - Boribon ochorel, 06.02.2023 o 10:30 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Tento týždeň sa uskutuční aj podujatie pre deti. Obľúbený Klub u Knihuľky bude v pondelok rozoberať príbeh o mackovi Boribonovi, ktorý ochorel. Deti sa zároveň na hravom čítaní dozvedia, čo sa robí u doktora, že sa netreba báť preventávnej prehliadky a na záver nebude chýbať ani tvorivá dielňa. Podujatie je určené pre deti od 1 do 4 rokov.

klub u knihulky, zdroj = kniznica.jpg FOTO: Krajská knižnica Žilina

Predstavenie: Slepice na zádech, 06.02.2023 o 19:00 hod. v Dome kultúry, Liptovský Mikuláš

Zohraná dvojica Tatiana a Vojtěch Dyk sa vám predstavia v novej komédii Slepice na zádech. Žena je v nej vykresľovaná ako živelná domáca pani a muž je vykreslený ako opustený hráč, ktorý sa necíti sám sebou. „Vychutnajte si oceňovanú grotesku o šialenstve, do ktorého nás môže dohnať manželstvo. Známi herci sa s ľahkosťou a bravúrou humorne doberajú, no pod povrchom už bublajú životné boliestky, ktoré poznáme dobre aj z vlastných vzťahov,“ nabáda Dom kultúry. Lístok stojí 28,00 €.

Podujatie sa uskutoční aj v Žiline. Bude sa konať 8. februára o 19:00 hod. v Dome odborov. Lístok stojí taktiež 28,00 €.

slepice na zádech, zdroj = dom odborov.png FOTO: Dom odborov

Kreatívne v múzeu: Fašiangové šperkovanie - soutache, 07.02.2023 o 09:00 hod. v Liptovskom múzeu, Ružomberok

Ďalšie stretnutie z cyklu Kreatívne v múzeu sa bude niesť v duchu tradícií a zvykov. Nakoľko je obdobie fašiangových zábav, plesov a karnevalov, na nasledujúcich dvoch stretnutiach sa pokúsite zhotoviť si krásny sutašový (šujtášový) šperk, vhodný nielen na slávnostnú príležitosť, ale i na denné nosenie. Môžete očariť svoju priateľku alebo známeho, ktorý z vás nebude vedieť spustiť oči. Vstup stojí 1,50 €.

kreativne v muzeu, zdroj = ruzomberok.jpg FOTO: Mesto Ružomberok

Prednáška: Príbeh nášho múzea - Lov vlkov v minulosti a dnes na Liptove, 07.02.2023 o 16:00 hod. v Liptovskom múzeu, Ružomberok

Liptovské múzeum si pre vás tento týždeň pripravilo zaujímavú prednášku o histórii nášho regiónu. Dozviete sa na nej, ako prebiehal lov vlkov kedysi a dnes. Vedeli ste, že na Liptove sa skutočne lovili vlci? Vstupné stojí taktiež 1,50 €.

pribeh nasho muzea, zdroj = ruzomberok.jpg FOTO: Mesto Ružomberok

Vernisáž výstavy: Modlitba za lepšiu budúcnosť, 07.02.2023 o 16:30 hod. v Liptovskej galérii, Liptovský Mikuláš

V Liptovskom Mikuláši sa môžete tešiť na otvorenie novej výstavy slovenského umelca Kristiána Németha. „Autor sa vo výstavnom projekte zaoberá témami súvisiacimi s telesnosťou, sexuálnymi menšinami a mocenskými vzťahmi v kontexte katolíckej cirkvi a s ideovým presahom do prostredia queer artu. Multimediálna výstava ponúka okrem selekcie autorových emblematických diel hlavne ich zasadenie do funkčného dialógu so skicami a maliarskou tvorbou Ladislava Mednyánszkého (1852 –1919), Dominika Skuteckého (1849 – 1921) a iných autorov zo zbierky LGPMB,“ opisuje výstavu mesto. Výstava potrvá do 17. júna 2023.

vernisaz vystavy, zdroj = mikulas.jpg FOTO: Mesto Liptovský Mikuláš

Kino na stanici: Je mi zo seba zle, 07.02.2023 o 17:00 hod. a 20:00 hod. v Stanici Žilina-Záriečie

Ďalší film na Stanici bude nórsky. Dej bude rozprávať príbeh o dvojici Signe a Thomasa. Majú medzi sebou neustálu súťaživosť, ktorá zájde do nezdravej miery. Najviac bude na výslní vtedy, keď sa Thomas náhle presadí ako súčasný umelec. Signe v reakcii na to, urobí zúfalý až sebazničujúci pokus o znovuzískanie svojho postavenia tým, že sa úmyselne stane chorou, aby prilákala na svoju stranu pozornosť a súcit. Ako to skončí si môžete prísť pozrieť na Stanicu. Vstupné stojí 5,00 €.

je mi zo seba zle, zdroj = stanica .png FOTO: Stanica Žilina-Záriečie

Podujatie: O princeznej, ktorá sa parádila, 08.02.2023 - 09.02.2023 o 10:30 hod. v Budatínskom hrade

V Budatínskom hrade si pre deti z Materských škôl pripravili jedno utešené predstavenie. Pripravované divadielko bude o princeznej Auróre, ktorá sa celé dni len parádi a všetky dukáty míňa na krásne a drahé šperky. Z príbehu plynie aj poučenie, pretože jedného dňa sa princezná od svojej slúžky Haničky dozvie, že čarodejnica Elvíra z neďalekého lesa dokáže vyčarovať aj nemožné. Zavolá ju k sebe a pýta od nej ten najlepší šperk na svete. Čarodejnica jej pričaruje kúzelný prsteň, ktorý dobrým ľuďom pomôže a zlým uškodí. Lístok stojí 3,00 € pre jedno dieťa.

o princeznej ktora sa rada paradila, zdroj = pmza.jpg FOTO: PMZA

Podujatie: Klub tvorivého písania fantastiky, 08.02.2023 o 16:00 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Stretnúť sa s dobrými ľuďmi môžete aj na klube tvorivého písania fantastiky. Ďalšie krásne podujatie, ktoré organizuje Krajská knižnica, a vy by ste na ňom nemali chýbať. Budete sa môcť porozprávať o fantastických bytostiach a nakopnúť tak v sebe múzu, ktorá vás povzbudí v písaní.

Premietanie: Letné svetlo a potom príde noc, 08.02.2023 o 18:00 hod. v Rosenfeldovom paláci, Žilina

Pravdou je, že na malých miestach niekedy život nadobúda oveľa väčší význam. Premietanie, ktoré sa uskutoční v Rosenfeldovom paláci tento týždeň bude zobrazovať hravé majstrovské dielo, ktoré skúma sny a túžby obyčajných ľudí vo vidieckom meste a otvára otázky o živote, smrti a láske. Vstup stojí 4,00 € a 2,00 € pre študentov.


Súvisiaci článok
Po dvadsaťštyriročnej odmlke sa opäť uskutoční obľúbená Malá Biela Stopa Turca
Čítajte viac >

Beseda: Vlčince - prezentácia knihy, 09.02.2023 o 16:30 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

V našom minulom článku sme vám predstavili knihu Vlčince a priniesli sme vám jedinečné video s autorom. Tento týždeň sa uskutoční prezentácia knihy Vlčince, ktorá sa bude konať v Krajskej knižnici. Po predstavení knihy bude nasledovať aj premietanie filmov o Žiline. Môžete sa tešiť na veľmi zaujímavý večer.

beseda vlčince, zdroj = kniznica.jpg FOTO: Krajská knižnica Žilina

Koncert: Zbojnícke chodníčky, 09.02.2023 o 17:00 hod. v Kultúrnom dome, Ružomberok

Koncert vo štvrtok? Prečo nie. Folklórny súbor Liptov, Detský folklórny súbor Liptáčik a Súkromná základná umelecká škola Folklórneho súboru Liptov pozývajú všetkých milovníkov tradičnej hudby na galakoncert s názvom Zbojnícke chodníčky. Ako aj minule, aj teraz sa uskutoční pri príležitosti 20. výročia založenia Detského folklórneho súboru Liptáčik a 15. výročia Súkromnej základnej umeleckej školy Folklórneho súboru Liptov. Vstupné stojí 7,00 €.

zbojnicke chodnicky, zdroj = ruzomberok.jpg FOTO: Mesto Ružomberok

Predstavenie: Jozef Vaľo - Coming out, 09.02.2023 o 19:00 hod. v Stanici Žilina-Záriečie

Vyjsť s pravdou von je v dnešnej spoločnosti predsudkov ťažké. Sólo predstavenie Jozefa je originálne spracovanie homosexuála, ktorý miluje futbal a nie iba to! Predstavenie hovorí o homofóbnej atmosfére futbalových podujatí a celkovo sveta futbalu, kde si viac ako 70% fanúšikov ani neuvedomuje, že skanduje homofóbne pokriky. S touto problematikou pracuje predstavenie z opačnej strany. Odporúčame prísť sa pozrieť. Lístok stojí 8,00 €.

predstavenie jozef valo, zdroj = stanica.png FOTO: Stanica Žilina-Záriečie

Divadlo: Naše fotky, 09.02.2023 o 17:00 hod. v Mestskom divadle, Žilina

V tejto inscenácii ide o psychologický thriller o štyroch spolužiakoch, ktorých spája smutná minulosť. Aká? To zistíte, keď prídete do divadla. Počas predstavenia však môžete mať pocit, že ide o veľmi konkrétnu udalosť (zneužívanie študentov kňazmi), no táto hra je len fikciou. Vstupné na predstavenie je 12,00 €.

Koncert: Mayas, Buck a Vrba, 09.02.2023 o 19:00 hod. v Rosenfeldovom paláci, Žilina

V Rosenfeldovom paláci sa bude konať aj koncert. „Traja výrazní improvizátori, Magda Mayas, Tony Buck a Peter Vrba, ktorých spája neovládateľná chuť vydávať sa za hranice možností vlastných hudobných nástrojov a túžba skúmať ich zapájaním do nových súvislostí a vytváraním nových kontextov ďalšími prostriedkami, akustickými i elektronickými,“ láka na predstavenie palác. Tak čo, dáte tomu šancu? Lístok stojí opäť 4,00 € a 2,00 € pre študentov.

Workshop: Učenie pre život - fašiangy, 10.02.2023 o 09:30 hod. v Galérii Rozeta, Ružomberok

V meste Ružomberok sa môžete tešiť aj na detské zážitkové čítanie. Ak máte malé deti vo veku od 0 do 6 rokov, pripravte sa. Zážitkové čítanie s tematikou fašiangy a tvorivá dielňa vás chytí za srdce. Je to skvelý spôsob toho, ako s deťmi stráviť čas a niečo nové sa dozvedieť. Vstupné stojí 5,00 € pre celú rodinu.

učenie pre zivot, zdroj = ruzombeork.jpg FOTO: Mesto Ružomberok

Workshop: Áno_ume_nie - pohyblivé obrázky, 10.02.2023 o 15:00 hod. v Galérii Ľ. Fullu, Ružomerok

Ďalší workshop pre deti od 6 rokov, na ktorom sa môžu kreatívne vyblázniť a ukázať svoju fantáziu v plnom rozsahu. Tento týždeň sa bude niesť v znamení pohyb v obraze a obraz v pohybe. Vstupné je 2,00 €.

ano_ume_nie, zdroj = ruzomberok.jpg FOTO: Mesto Ružomberok

Akcia: V odraze s Richardom Loskotom, 10.02.2023 o 17:00 hod. v Novej synagóge, Žilina

Pokiaľ chcete vidieť výstavu Od ú(svitu) do sú(mraku) v novom svetle, mali by ste navštíviť túto prednášku. Bude spojená s premietaním, ktoré vás prekvapí a miestami zaskočí. Richard Loskota počas neho predstaví projekty, ktoré realizoval, ale aj spôsob premýšľania a ekológiu v umení. Bude to zaujímavé aj zábavné, vedecké aj objavné. Dozviete sa veľa umení, architektúre aj o fyzikálnych javoch a budete si mať chuť si to vyskúšať doma sami. Stretnete sa s príjemným, šikovným a bystrým človekom, ktorého chcete spoznať bližšie. A v novom svetle budete odteraz vidieť našu výstavu Od ú(svitu) do sú(mraku). Takto opisuje podujatie Nová synagóga. Vstup stojí 5,00 €, ale ako vždy, ak chcete prispieť na energie, tak 10,00 €.

akcia v odraze, zdroj = nova synagoga.png FOTO: Nová synagóga

Divadlo: Vedľajšie účinky, 10.02.2023 o 19:00 hod. v Mestskom divadle, Žilina

Tento týždeň uvidíte v Mestskom divadle aj predstavenie Vedľajšie účinky. Hra ukazuje život študentky Connie a mladého cestovateľa Tristana, ktorí sa stretnú ako dobrovoľníci pri testovaní nového druhu antidepresív. Naozaj majú taký veľký vplyv na ľudský mozog a myslenie? To odhalíte v divadle. Lístok stojí 12,00 €.

Podujatie pre deti: O snehuliakovi s horúcim srdcom, 11.02.2023 o 10:00 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Sobotné dopoludnie môžete opäť stráviť v knižnici. Uskutoční sa podujatie pre deti od 4 do 7 rokov, na ktorom budú môcť zistiť, čo všetko sa deje v dedine za posledným domom. Nachádza sa tam lúka a les, v ktorom bývajú čarovné bytosti.

podujatie pre deti v sobotu, zdroj = krajska kniznica.jpg FOTO: Krajská knižnica Žilina

Podujatie: Valentín na Lietavskom hrade aj pre nezamilovaných, 11.02.2023 o 11:00 hod. na Lietavskom hrade

Najväčší sviatok lásky sa nezadržateľne blíži. Osláviť ho môžete aj na Lietavskom hrade, kde sa uskutoční valentínska akcia pre zamilovaných, no aj pre nezamilovaných. Viac informácií sme vám o podujatí priniesli v tomto článku.

valentin na lietavskom hrade, = hrad lietava FB.jpg FOTO: Facebook/Hrad Lietava- Lietava Castle

Divadlo: Coco Chanel, 11.02.2023 o 19:00 hod. v Mestskom divadle, Žilina

Poznáte príbeh slávnej Coco Chanel? Mestské divadlo v Žiline nedávno uviedlo nové divadelné predstavenie o neuveriteľnej žene, ktorá sa zapísala do histórie. Autorský projekt sleduje príbeh slávnej Coco Chanel v Paríži v jej piatich farebných odtieňoch a konfrontuje ju s ideálmi a klamstvami doby, si budete môcť pozrieť na vlastné oči aj tento týždeň. Inscenácia je vhodná až od 15 rokov. Vstup stojí 12,00 €.

Podujatie: Karneval na ľade, 12.02.2023 o 16:00 hod. na Zimnom štadióne, Liptovský Mikuláš

Na záver týždňa môžete deťom dopriať trochu zábavy a zobrať ich na karneval. V Liptovskom Mikuláši sa na Zimnom štadióne uskutoční veselé popoludnie plné karnevalových masiek. Zažijete korčuľovanie v maskách, zábavné hry na ľade, animácie a teplý čas. A čo je najlepšie, vstup je voľný.

karneval na lade, zdroj = mikulas.jpg FOTO: Mesto Liptovský Mikuláš

Matiné pre deti a rodičov: Opera nás zabáva - predaná nevesta, 12.02.2023 o 16:00 hod. v ŠKO, Žilina

Pokiaľ však chcete víkend zakončiť na úrovni, môžete prísť do ŠKO v Žiline. V nedeľu o štvrtej poobede budete môcť vidieť najslávnejšiu operu Bedřicha Smetanu v skrátenej úprave pre deti a rodičov. Lístok stojí len 4,00 €, preto neváhajte, dokým je čas.

orcherster v nedelu, zdroj = sko.jpg FOTO: ŠKO


Súvisiaci článok
Výstava Na dvoch kolesách návštevníkom predstaví originálnu zbierku mini bicyklov z celého sveta
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť