Streda 24. 04. 2024 00:54:00 | Meniny má Juraj

Parlamentná hanba! Tisovu ulicu vo Varíne premenovať nemusia

Dnes poslanci Národnej rady SR hlasovali o novele zákona o obecnom zriadení, na základe ktorej by mali samosprávy povinnosť zmeniť názov ulíc pomenovaných po vojnových zločincoch. Týkalo by sa to aj Tisovej ulice vo Varíne. Už 8. novembra sme písali, že novelu posunuli do druhého čítania. V ňom ju však dnes napoludnie väčšina odmietla. Ulica pomenovaná po vojnovom zločincovi, ktorý počas 2. svetovej vojny dal vyvraždiť desaťtisíce slovenských židov, je naďalej legálna. FOTO: Ľubo Bechný

Michal Filek|1. február 2023|14:52:36


Súvisiaci článok
Referendum o premenovaní Ulice Dr. Jozefa Tisu vo Varíne je neplatné
Čítajte viac >

Za novelu, ktorú predložil Tomáš Valášek z Progresívneho Slovenska, hlasovalo len 32 prítomných poslancov. Proti bolo 41 poslancov. Medzi nimi takmer všetci fašistickí a komunistickí poslanci združení v ĽSNS, Republike, SMER-e, ale tiež ultrakonzervatívni členovia OĽaNO a Sme rodina.

„Tisova ulica vo Varíne môže ostať. Vďaka Ti, OĽaNO!“ napísal na Facebook predseda OKS Ondrej Dostál z klubu SaS.

Návrh novely zákona o obecnom zriadení, ktorá by zakázala oslavovať vojnových zločincov, pripravil teológ Miroslav Kocúr.

„Hoci miestne referendum úspešné nebolo, nám sa podarilo v prvom čítaní presadiť zmenu zákona. Naša snaha napraviť dieru v legislatíve a zaviesť povinnosť premenovať ulíc vojnových zločincov padla na úrodnú pôdu. Náš podpredseda a poslanec Tomáš Valášek dokázal v prvom čítaní presvedčiť dostatočný počet poslancov a poslankýň, že je dôležité vyslať spoločnosti jasný signál,“ napísali ešte pred hlasovaním Progresívci.

Bohužiaľ, ich radosť bola predčasná.

Proti premenovaniu Tisovej ulice sa v miestnom referende vyslovilo 1 053 obyvateľov Varína. Za bolo len 360 z tých, ktorí hlasovali. Referendum však bolo neplatné, pretože sa na ňom zúčastnilo len 47,13% z 3 036 oprávnených voličov.

Premenovanie ulice žiadala poslankyňa obecného zastupiteľstva Lenka Ticháková. Ani jej kolegovia zo zastupiteľstva sa s jej návrhom nestotožnili.


Súvisiaci článok
Tisovu ulicu vo Varíne premenovali na Antifašistickú
Čítajte viac >

zmensena_ad3e1dacf7.jpg FOTO: wikipedia

Po kom majú Varínčania pomenovanú ulicu

Jozef Tiso podľa wikipedie:

„Po vojne bol obvinený z rozbitia republiky a spolupráce s nacistickým Nemeckom, zo zavedenia fašistického režimu na Slovensku, z marenia príprav SNP, pozvania nemeckých vojsk a zločinov spáchaných po potlačení povstania, z odsunu českých občanov a prenasledovania odporcov režimu, prenasledovania a deportácie slovenských Židov (tzn. činov, dnes vnímaných ako zločiny proti ľudskosti)."

Podľa nariadenia č. 33/1945 Zb. SNR bol uznaný za vinného z trestného činu domácej zrady, trestného činu zrady na povstaní, trestného činu kolaboranstva, a to za priťažujúcich okolností a 15. apríla 1947 Národným súdom ČSR odsúdený na trest smrti povrazom. Popravený bol 18. apríla 1947.


Súvisiaci článok
„Tiso páchal nacistické zločiny,“ napísal prokurátor a žiada zrušiť názov Tisovej ulice vo Varíne
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť