Streda 24. 04. 2024 03:56:31 | Meniny má Juraj

Šokujúce svedectvo po tragickej nehode pri Bytči: „Braňo zomrel, lebo sa mladí na ceste pretekali. Po zrážke mu okamžite neposkytli pomoc!“

V nedeľu sme vás informovali o tragickej dopravnej nehode pri obci Predmier, pri ktorej zahynul 45-ročný muž. Volal sa Braňo. Na ceste z chaty ho mal pri predbiehaní zraziť a usmrtiť 18-ročný mladík. Nám sa podarilo získať svedectvo šoféra, ktorý na mieste zastavil len asi štyri minútky po udalosti. Opísal nám, že ľudia z auta, ktoré nehodu spôsobilo, sa nesnažili zranenému pomôcť. Namiesto toho telefonovali a údajne si vymysleli historku, že išli pomaly, do cesty im vyletela srna a chodec išiel po strede cesty. Ich klamstvo malo vyvrátiť priznanie jednej z nich, že sa na ceste pretekali s ďalším autom a Braňa na krajnici zrazili vo vysokej rýchlosti pri predbiehaní. Oživovať ho začal až brat šoféra, ktorý sa na mieste objavil po 13-tich minútach. FOTO: Polícia

Michal Filek|31. január 2023|12:47:41

Svedok udalostí po nehode, s ktorým sme hovorili, si želá zostať v anonymite. Jeho totožnosť a kontakt naňho však máme v redakcii SP 21.

„Vozidlo som zastavil na mieste asi 4 – 5 minút po zrážke. Pýtal som sa, čo sa stalo. Slečna mi tvrdila, že zrazili človeka. Tak som sa ďalej pýtal, čo robia a prečo nevolajú záchranku. Odpovedala, že volajú s políciou a záchranku nevolali. Zrazený človek zatiaľ ležal sám neďaleko, nikto pri ňom nebol,“ opisuje udalosť svedok. Na 112-tku zavolala nakoniec slečna. Keďže ani svedok, ani slečna prvú pomoc doteraz neposkytovali, pani zo 112-tky im diktovala, čo majú robiť. Najskôr vraj zmerali pulz. Keď ho necítili, mal si svedok nasadiť rukavice a začať s oživovaním.

„To už však dorazil brat šoféra, ktorý mal evidentne skúsenosti s poskytovaním prvej pomoci, a začal ho oživovať. Bohužiaľ, neúspešne!“ uvádza svedok a dodáva: „Šofér, aj celá posádka, zostali po nehode asi v šoku. Zrazený ležal bez pomoci asi 13 minút. Nikto pri ňom nebol.“

Vymýšľali historku?

Najviac zarážajúce bolo, že členovia posádky sa snažili policajtov oklamať vymyslenou historkou. Vraj išli pomaly a do cesty im vyletela srna. Preto vraj zrazili chodca, ktorý išiel po strede cesty.

„Keď som však čakal v aute, prišla za mnou tá slečna a priznala sa mi, že žiadna srnka im do cesty nevybehla. Vraj sa pretekali s iným autom už od mosta v Bytči. Ten vodič potom ušiel, lebo vraj nemal platnú STK, alebo emisnú. Povedal som jej, aby sa išla priznať, ak nechce ísť aj ona do väzenia. Tak išla za policajtom. Ten už ale vedel, že žiadna srnka im do cesty nevybehla, pretože mali k dispozícii kamerový záznam z blízkeho závodu,“ pokračuje svedok nehody.

Na miesto zrážky prišiel onedlho aj brat zrazeného Braňa, bytčiansky fotograf Igor. Ten bol z tragickej smrti svojho brata zdrvený. Nedokázal pochopiť, ako je možné, že sa môžu mladí ľudia na cestách takto pretekať vo vysokej rýchlosti a ohrozovať nevinných ľudí.

„Uvedomte si jedno, ak takéto nezodpovedné chovanie neskúsených vodičov, ktorí sa zabávajú pri pretekaní na verejných cestách morálne neodsúdite, potom sa môže ľahko stať, že ďalšou nevinnou obeťou takýchto vodičov sa môže stať člen vašej rodiny.

Každý jeden z vás môže prísť takto o milovanú osobu. Ak budeme tolerovať toto pretekanie sa na cestách, tragická smrť môjho milovaného brata bude navyše zbytočná. Ľudia pozrite sa pravde do očí a bavte sa o tom medzi sebou. Morálne odsúďte takéto chovanie, porozprávajte sa zo svojimi priateľmi, v rodine a v práci, určite poznáte ľudí, ktorí jazdia, rýchlo, riskujú, nezmyselne predbiehajú, jazdia pod vplyvom alkoholu. Porozprávajte sa s nimi, veď predsa môžeme to zmeniť. Môžeme zmeniť svet, v ktorom žijeme v lepší, keď nebudeme ľahostajne zatvárať oči a tváriť sa, že sa nás to netýka. Týka sa to každého jedného. Ďakujem všetkým za prejavenú ľútosť nad stratou nášho Braňa,“ povedal pre SP 21 Igor.

328560949_863991368052406_2959676846555343929_n.jpg

Ako o nehode informovala polícia

„Dňa 28.01.2023 v čase o 22.45 hod. došlo na ceste tretej triedy č. 2004 v smere jazdy od Bytče do Predmiera, okr. Žilina k tragickej dopravnej nehode. Vodič na osobnom motorovom vozidle zn. Volkswagen Golf mal pri predchádzaní vozidla zn. Škoda Octavia prejsť do ľavého jazdného pruhu, kde z doposiaľ presne nezistených príčin došlo ku stretu s chodcom. 45 ročný chodec utrpel zranenia, ktorým žiaľ na mieste podľahol. U vodiča vykonaná dychová skúška s negatívnym výsledkom. U chodca bola nariadená pitva.

Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Žiline už vzniesol obvinenie 18 ročnému mladíkovi z prečinu usmrtenia.

Všetky okolnosti a príčiny ako aj miera zavinenia tragickej dopravnej nehody sú predmetom prebiehajúceho vyšetrovania.“


Súvisiaci článok
Mladík zrazil pri predchádzaní chodca. 45-ročný muž, žiaľ, podľahol zraneniam
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť