Streda 17. 04. 2024 23:44:34 | Meniny má Rudolf, Rudolfa

Naše kultúrne inštitúcie navštívilo v minulom roku viac ako pol milióna ľudí

Žilinský samosprávny kraj zriaďuje 22 kultúrnych zariadení. Patria sem múzeá, galérie, divadlá, knižnice, hvezdáreň a kultúrne strediská. V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi, kedy bola činnosť kultúrnych zariadení výrazne ovplyvnená pandémiou COVID-19, sa čísla návštevnosti za uplynulý rok opäť výrazne zvýšili. TEXT: Eva Lacová, hovorkyňa FOTO: Facebook/Oravský hrad / Orava Castle

Tlačová správa|28. január 2023|13:00:28

V roku 2022 navštívilo kultúrne inštitúcie v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK 567 532 platiacich návštevníkov. Najvyššiu návštevnosť v roku 2022 zaznamenal Oravský hrad, pod správou Oravského múzea P. O. Hviezdoslava (143 502 návštevníkov).

V regióne Horné Považie patrili k najnavštevovanejším pamiatkam Hrad Strečno (36 502) a Budatínsky hrad (21 357), oba sú v správe Považského múzea. Tretím najnavštevovanejším miestom boli Objekty ľudovej architektúry v Čičmanoch, kde zavítalo 11 761 platiacich návštevníkov. Medzi najviac navštevované v regióne Kysuce parilo v roku 2022 Múzeum kysuckej dediny (21 165) a Historická lesná úvraťová železnica (19 646). Na Liptove zavítalo najviac návštevníkov do Múzea liptovskej dediny v Pribyline (44 316). Druhým najvyhľadávanejším bol Roľnícky dom a dvor Vlkolínec (26 734) a treťou najnavštevovanejšou lokalitou Hrad Likava (11 664). V rámci Oravy dosiahol najvyššiu návštevnosť Oravský hrad (143 502), Slanický ostrov umenia (48 610) a Oravská lesná železnica (31 889). V regióne Turiec bolo najnavštevovanejšie Slovenské komorné divadlo Martin (25 439).

Návštevnosť kultúrnych inštitúcií v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK je porovnateľná s rokmi pred pandémiou.

„Sme radi, že po období pandemických opatrení, kedy museli byť naše kultúrne organizácie zavreté alebo fungovali v obmedzenom režime, sme ich mohli v uplynulom roku opäť sprístupniť širokej verejnosti. Všetky naše kultúrne organizácie, či už ide o múzeá, galérie, knižnice, kultúrne strediská, hvezdáreň, či divadlá, spája spoločné poslanie, a to rozvíjať kultúrny potenciál Žilinského kraja, a tiež chrániť a prepájať hodnoty minulé s tými súčasnými. V minulom roku sa nám podarilo zrekonštruovať úsek železničky vo Vychylovke, uskutočnili sme stavebné úpravy v Kysuckej galérii v Oščadnici aj Národopisnom múzeu v Liptovskom Hrádku, ktoré je súčasťou Liptovského múzea v Ružomberku a zrealizovali sme nové expozície v Liptovskom a Kysuckom múzeu. Aj napriek zložitej ekonomickej situácii bude našou snahou pokračovať v tomto roku v príprave projektov, ktoré sa nám verím, podarí úspešne, v čo najkratšom čase aj zrealizovať,“ tvrdí Erika Jurinová, predsedníčka ŽSK.


Súvisiaci článok
V bytčianskom Sobášnom paláci prežijete deň všetkých zamilovaných netradične
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť