Piatok 19. 04. 2024 17:14:36 | Meniny má Jela

Talent Žilinského kraja: Futbalistka a skialpinistka Nikola Maťková (ROZHOVOR + FOTOGALÉRIA)

Devätnásťročná rodáčka z mesta Turany, Nikola Maťková je aktuálne brankárkou družstva žien vo Fomate Martin, beháva za Zolná Skyrunning team a navštevuje Gymnázium bilingválne v Žiline. V roku 2021 prvýkrát štartovala na Svetovom pohári v skialpinizme v talianskej Madonne di Campiglio, odkiaľ si odniesla predovšetkým cenné skúsenosti aj výraznejšie 12. miesto z verticalu. Vo futbale bola do devätnástich rokov súčasťou juniorskej reprezentácie a do dnes je súčasťou reprezentačného výberu žien vo futsale, s ktorým už stihla absolvovať predkvalifikáciu a kvalifikáciu na ME, ako aj ďalšie medzinárodné turnaje. Foto: Súkromný archív Nikoly Maťkovej

Juliana Krčulová|19. február 2023|13:17:48


Súvisiaci článok
Talent Žilinského kraja: Vodná slalomárka Ivana Chlebová (ROZHOVOR + FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

„Volám sa Nikola Maťková, mám devätnásť rokov a pochádzam z malého turčianskeho mestečka Turany. Už od malička ma rodičia viedli k športu, k láske k prírode a horám, a preto sa od roku 2016 tomu všetkému venujem aktívnejšie. Momentálne som brankárkou družstva žien vo Fomate Martin a behávam za Zolná Skyrunning team. Taktiež som študentkou Gymnázia bilingválneho v Žiline, kde už štvrtým rokom študujem na španielskej sekcii,“ predstavila sa našej redakcii talentovaná športovkyňa Nikola Maťková, ktorá zaspomínala aj na svoje začiatky s futbalom:

„K športu sme s bratom boli vedení už od malička. Na základnej škole som sa postupne cez gymnastiku a atletiku dostala až k futbalu. Ten ma od začiatku veľmi bavil. Ani neviem prečo, ale vždy ma to najviac ťahalo do brány a o rok na to, ako som s tým začala, som sa stala súčasťou družstiev žiakov v Turanoch a žiačok vo Fomate Martin. Dievčatám do 16 rokov je umožnený takzvaný „striedavý štart“ a môžu nastupovať na zápasy za chlapcov aj dievčatá v dvoch rôznych kluboch,“ uviedla devätnásťročná rodáčka z mesta Turany, ktorá ďalej spomenula, že jej cesta k behu a skialpinizmu bola o niečo dlhšia:

1_160_of_191_1_85.jpg

„Kým som sa venovala atletike, beh na dráhe bol pre mňa hotovým utrpením. Neskôr, keď už som hrávala futbal, povedala som si, že by som mala zlepšiť kondičku a celkom spontánne som začala postupne behávať. Najprv len pár kilometrov v okolí domu a neskôr som začala aj pretekať na lokálnych behoch do vrchu. V zime som sa z počiatku pokúšala beh v horách nahradiť bežeckým lyžovaním, no ani to mi veľmi neučarovalo a dala som sa na skialp,“ uviedla Nikola a ďalej doplnila:

„Čo sa týka behu a skialpu, pretekám za Zolná skyrunning team. Je to tím nadšencov a zverencov trénera Mira Hraška. Pod jeho vedením trénujem zatiaľ len pól roka, no jeho štýl mi vyhovuje a verím, že čoskoro mi prinesie aj výsledky. Predtým som klub nemala, na Slovensku ešte nie sú horské športy na takej úrovni, že by sa aktívne pracovalo s mládežou, väčšinou som teda mala v štartovacej listine v kolonke klub len Turany. Vo futbale som toho prešla viac. Začala som s chlapcami v Turanoch, kde som chytala až do šestnástich. Zároveň som bola brankárkou v Martine. Po ukončení základnej školy som sa rozhodla pre prestup do MŠK Žilina, kde som strávila tri sezóny, skúsila prvú ženskú ligu, či Slovenský pohár a teraz som s nabratými skúsenosťami späť v „domácom“ Martine.“

1662880653605.jpg

Na našu otázku, ako prebiehajú jej tréningy, nám odpovedala takto:

„Keďže sa venujem v podstate dvom športom, občas to vie byť časovo náročné. Tréningu v priemere venujem v závislosti od časti sezóny deväť až pätnásť hodín týždenne. Väčšinu z toho tvoria dlhšie ľahké vytrvalostné tréningy. A síce dlhé behy, bicykel alebo kolieskové bežky a v zime výšľapy na pásoch. Jeden až dvakrát do týždňa mávam intervalové tréningy alebo tempové tréningy, tie sú vo väčšej intenzite, bývajú to rôzne šprinty do kopca, na dráhe a podobne. Zvyšok tvoria futbalové a silové tréningy,“ zhodnotila svoj tréningový plán mladá športovkyňa.

YSWCH_VK_CEREMONY_TEAM_PRESENTATION_61 (1).jpg

Zaujímalo nás, akých súťaží sa už stihla zúčastniť a rovnako sme sa opýtali aj na cenné víťazstva, ktoré si z týchto súťaží odniesla:

„Vždy hovorím, že v podstate nemám žiadne úspechy, a že všetko, čo som „dokázala“, beriem len ako malé krôčiky na ceste za ozajstnými úspechmi, ktoré ma, dúfam, čakajú v budúcnosti, ak vytrvám. Najviac si však cením všetky preteky a zápasy, do ktorých som mohla nastúpiť v reprezentačnom drese. V roku 2021 som prvýkrát štartovala na Svetovom pohári v skialpinizme v talianskej Madonne di Campiglio, odniesla som si odtiaľ predovšetkým cenné skúsenosti aj výraznejšie 12. miesto z verticalu. V tom istom roku som sa zúčastnila aj na letných Majstrovstvách sveta v skyrunningu, kde som zhodne obsadila 12. miesto v 18 km dlhom skyrace. Rok na to som reprezentovala Slovensko na ME v skialpinizme v Španielsku a na MS v skyrunningu v Andorre. Vo futbale som bola do devätnástich rokov súčasťou juniorskej reprezentácie a s prestávkami som do dnes súčasťou reprezentačného výberu žien vo futsale, s ktorým som stihla absolvovať predkvalifikáciu a kvalifikáciu na ME, ako aj ďalšie medzinárodné turnaje,“ pochválila sa iba devätnásťročná Nikola.

IMG_0232.jpg

Na našu otázku, aké súťaže ju v blízkej dobe ešte čakajú a aké sú jej nadchádzajúce plány do budúcnosti, nám odpovedala takto:

„Najbližšie súťaže, čo ma čakajú, sú Slovenský pohár a Majstrovstvá Slovenska v skialpinizme. Vo februári ma čakajú preteky každý víkend, bude to teda veľmi náročné obdobie, ale teším sa na to. Koncom mesiaca sú Majstrovstvá sveta v skialpinizme v Španielsku, určite by som sa rada nominovala, záleží však na tom, aké výsledky budem mať na nominačných pretekoch. Leto je ešte ďaleko a nemám zatiaľ presne premyslené, na ktoré preteky pôjdem. Ak to bude možné, opäť by som sa rada nominovala na MS v skyrunningu, tento rok som naposledy v kategórii U20. Moje plány na najbližšie obdobie sú sústrediť sa na každé preteky, čo ma čakajú a dôsledne sa pripravovať. Určite by som sa chcela zlepšovať, ale asi skôr všeobecne, chcem podávať lepšie výkony, zvládať náročnejšie trate a podobne, neviem, v čom konkrétne by som sa chcela zlepšiť. Možno v organizácii môjho času? Častokrát nič nestíham,“ uviedla s úsmevom talentovaná futbalistka a skialpinistka Nikola, ktorá na záver dodala:

PR2_5156.jpg

„Čo sa týka môjho štúdia, tento rok maturujem zo slovenčiny a o rok z ďalších predmetov, vzhľadom na to, že som študentkou na päťročnom gymnáziu. Taktiež ma čaká výber vysokej školy a prijímačky. Ešte nie som rozhodnutá, čo chcem robiť, určite sa nechcem vzdať športu, tak možno niečo s tým spojené. Rozmýšľala som nad univerzitou v Španielsku, INEFC Pirineo, kde sa v prostredí Pyrenejí dajú študovať odbory so zameraním na vysokohorský šport, ale je možné, že ostanem na Slovensku, ešte naozaj neviem.“

PhotoRetouch1658905868307.jpg

V redakcii SP 21 držíme palce a prajeme ešte veľa úspechov!

Ak máte vo svojom okolí nadaného športovca/športovkyňu, umelca/umelkyňu, o ktorej by sme sa mali dozvedieť, napíšte nám prostredníctvom nášho mailu tip@sp21.sk


Súvisiaci článok
Talent Žilinského kraja: Futbalista Tobias Bros (VIDEO + FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť