Štvrtok 28. 03. 2024 05:59:27 | Meniny má Soňa

Talent Žilinského kraja: Vodná slalomárka Ivana Chlebová (ROZHOVOR + FOTOGALÉRIA)

Devätnásťročná rodáčka z mesta “olympijských víťazov“, Ivana Chlebová, sa venuje vodnému slalomu od svojich siedmich rokov. Aktuálne študuje bilingválne na Evanjelickom gymnáziu Juraja Tranovského v Liptovskom Mikuláši a preteká za klub Kanoe Tatra Klub. Po pár úspešných sezónach ju pod svoje krídla prijalo aj Vojenské športové centrum Dukla Banská Bystrica, ktoré, ako sama hovorí, výrazne prispelo k zlepšeniu jej výkonnosti. V novo-uznanej kategórii extreme slalom sa Ivana stala prvou majsterkou Slovenska. Foto: Súkromný archív Ivany Chlebovej

Juliana Krčulová|11. február 2023|12:00:01


Súvisiaci článok
Talent Žilinského kraja: Futbalista Tobias Bros (VIDEO + FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

„Volám sa Ivana Chlebová a mám devätnásť rokov. Pochádzam z Liptovského Mikuláša - mesta “Olympijských víťazov” a venujem sa vodnému slalomu - kanoistike na divokej vode. Pretekám za klub Kanoe Tatra Klub v Liptovskom Mikuláši, no zastrešuje ma aj Vojenské športové centrum Dukla Banská Bystrica. Študujem bilingválne (anglicko-slovensky) na Evanjelickom gymnáziu Juraja Tranovského v Liptovskom Mikuláši,“ predstavila sa našej redakcii talentovaná vodná slalomárka Ivana Chlebová, ktorá zaspomínala aj na svoje športové začiatky:

„Vodnému slalomu sa venujem približne od siedmich rokov. Priviedol ma k nemu môj dedo, Peter Mráz - úspešný tréner olympijskej víťazky Eleny Kaliskej. Zo začiatku som trénovala iba rekreačne a šport ma nezaujal, no neskôr moja súťaživá povaha, dychtivosť po úspechu a tréning ma prinútili milovať kanoistiku. Od roku 2014 pribudol profesionálny prístup, čo sa týka pravidelných systematických tréningov a pretekov. Neskôr prišli aj prvé úspechy. Začali sme veľa cestovať po Európe, kde som vyhrávala juniorské európske poháre, čo ma veľmi motivovalo a dodávalo hnaciu silu do ďalších pretekov,“ uviedla Ivana a ďalej pokračovala:

1.jpg

„Odmalička pretekám za Kanoe Tatra Klub v mojom rodnom meste. Sú tu skvelé podmienky na tréning a rozvoj mládeže. Po pár úspešných sezónach ma prijalo pod svoje krídla aj VŠC Dukla Banská Bystrica, ktorá výrazne prispela k zlepšeniu mojej výkonnosti, aby som sa mohla priblížiť k svetovej špičke a porovnávať sa s najlepšími. V roku 2022 som bola nominovaná a následne aj zvolená ako členka slovenského Juniorského Olympijského Tímu pre rok 2022, čo bol výber najlepších juniorských športovcov Slovenska. JOT má okrem trénera a klubov teda taktiež veľkú zásluhu na mojom zlepšení.“

Na našu otázku, ako prebiehajú jej tréningy, nám odpovedala takto:

„Počas zimnej prípravy mám k dispozícii kondično-silového trénera Peťa Čerstvíka, ktorý mi pomáha nabrať silu a kondičku potrebnú do ďalšej sezóny. Zimná príprava sa taktiež skladá z bežeckého lyžovania, ktoré mi pomáha po všetkých stránkach a v mladšom veku som sa zvykla zúčastňovať aj pretekov, čo mi pomohlo lepšie sa psychicky pripraviť na preteky v kanoistike. Organizujú sa aj zimné sústredenia na bežkách. Ďalej zapájame plávanie, či squash. Snažíme sa cvičiť hlavne “vrch tela” a core, no je veľmi dôležité zapájať aj zvyšok tela a vyhnúť sa tak možným zraneniam. Nesmie chýbať ani pravidelná regenerácia,“ priblížila svoj tréningový plán nadaná športovkyňa z Liptovského Mikuláša a ďalej dodala:

4.jpg

„Vo februári, pred začiatkom sezóny, sa chodievame rozjazdiť na tri týždne do teplých krajín, ako sú napríklad Spojené Arabské Emiráty. Po zime si telo od jazdenia odvykne. Približne v apríli prichádzajú prvé preteky. Dovtedy sa už snažíme aktívne jazdiť na vode, ako aj po zvyšok sezóny, ktorá pre nás končí cca v októbri. Ťažko to zhrnúť, koľko hodín natrénujem, je to veľmi individuálne. Zvyknem trénovať šesť dní v týždni, niekedy dvoj až trojfázovo. Novým “prvkom” v mojej príprave je spolupráca s mentálnym koučom, pretože v tejto oblasti ešte vnímam rezervy.“

Devätnásťročnej športovkyne sme sa opýtali na súťaže, ktorých sa už stihla zúčastniť a na cenné víťazstva, ktoré si z týchto súťaží odniesla:

„V roku 2019 som bola po prvýkrát nominovaná do juniorského reprezentačného družstva Slovenska v kategórii K1 (kajak), aj C1 (kanoe) - to bol, v tej dobe, môj najväčší sen. O to lepšie, keď som v tomto roku dosiahla aj celkom pekné výsledky. Na Majstrovstvách Európy juniorov som sa prebojovala až do finále. Túžila som ale po medaile. Rok 2020 sme teda využili najmä na prípravu, keďže sa toto obdobie spájalo s pandémiou a na veľa súťažiach sme nemali povolenú účasť. V roku 2021 sa mi jeden zo snov splnil, keď som si na Majstrovstvách Európy juniorov do 18 rokov v slovinskom Solkane vybojovala striebro v kategórii K1 a zlato v súťaži tímov. Bola som nakopnutá z tohoročných Majstrovstiev sveta, kde ma napriek excelentnej jazde v kajaku, avšak jedna chyba na bráne pripravila o striebornú medailu. V kanoe som skončila na 4. mieste,“ uviedla pre našu redakciu talentovaná športovkyňa a ďalej opísala svoje úspechy:

5.jpg

„V roku 2022 som bola opäť nominovaná do reprezentácie, no bol to môj prvý rok v kategórii do 23 rokov a zároveň najťažší rok po všetkých stránkach. Preto za veľký úspech považujem 9. miesto na Majstrovstvách Európy. Okrem toho som niekoľkokrát vyhrala Majstrovstvá Slovenska a Európsky pohár juniorov. V novej uznanej kategórii extreme slalom som sa stala prvou majsterkou Slovenska.“

Na našu otázku, aké súťaže ju v blízkej dobe ešte čakajú a aké sú jej nadchádzajúce plány do budúcnosti, nám odpovedala takto:

„Najbližšie ma čakajú nominačné preteky do reprezentačnému družstva pre sezónu 2023. Tie sa skladajú z pretekov v Liptovskom Mikuláši a Čunove, čo sú dva najlepšie a zároveň najťažšie kanále na Slovensku. V blízkej dobe sa budem snažiť byť čo najlepšie pripravená na nominačné preteky. Chcela by som sa nominovať ako do družstva do 23 rokov, tak aj do seniorskej reprezentácie a skúsiť si tak účasť na svetovom pohári so svetovou špičkou. Tento rok prebehne aj nominácia na Olympiádu v Paríži 2024, ale aby som mohla siahnuť na túto métu, potrebujem ešte nabrať veľa skúseností a veľa tréningu.

Momentálne som v poslednom maturitnom ročníku, takže mám aj veľa školských povinností. Vďaka individuálnemu študijnému plánu a zhovievavosti učiteľov mi je školou umožnené sa napriek náročnému štúdiu naplno rozvíjať v mojom športe. Zdokonaliť sa chcem v mentálnej odolnosti, a keď prekonám pretrvávajúci strach z kanoe, ktorý ma brzdí, naberiem aj viac skúseností v tejto kategórii a zlepším techniku pádlovania. Určite si chcem viac veriť a menej sa báť zlyhania - iba tí, čo dokážu vystúpiť zo svojej komfortnej zóny, sa dokážu posunúť ďalej. Skrátka, dám do tejto sezóny všetko a ďalej sa uvidí,“ uviedla mladá vodná slalomárka z Liptovského Mikuláša, Ivana Chlebová.

6.jpg

V redakcii SP 21 držíme palce a prajeme ešte veľa úspechov!

Ak máte vo svojom okolí nadaného športovca/športovkyňu, umelca/umelkyňu, o ktorej by sme sa mali dozvedieť, napíšte nám prostredníctvom nášho mailu tip@sp21.sk


Súvisiaci článok
Talent Žilinského kraja: Folklorista Pavol Papúch (VIDEO + FOTO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť