Štvrtok 25. 04. 2024 14:10:21 | Meniny má Marek

Žilinčania v januári nahlásili až osem dlhodobo odstavených vozidiel naprieč celým mestom (FOTOGALÉRIA)

V decembri minulého roku sme vás informovali, že mesto Žilina rozposlalo výzvy na 115 vrakov, pričom z toho až 37 áut si majitelia mali odpratať sami. Žilinčania s dlhodobo odstavenými vozidlami, ktoré blokujú parkovacie miesta naprieč celým mestom, „bojujú“ aj začiatkom nového roka prostredníctvom portálu Odkaz pre starostu. Foto: Koláž SP 21 / WWW Odkazprestarostu.sk

Juliana Krčulová|26. január 2023|12:45:06


Súvisiaci článok
Žilina úspešne bojuje s autovrakmi. Ak majiteľ neuposlúchne výzvu, auto mu odtiahnu a zošrotujú
Čítajte viac >

Mesto Žilina vo svojom príspevku na sociálnej sieti Facebook uviedlo, že boj s autovrakmi predstavuje komplikovaný a časovo náročný proces, keďže kompetentní musia dodržiavať všetky postupy a lehoty v zmysle platných zákonov:

„Mesto Žilina prostredníctvom mestskej polície monitoruje takéto vozidlá, ktoré nespĺňajú požiadavky a nemajú platnú technickú a emisnú kontrolu niekoľko mesiacov až rokov,“ uviedla v decembri pre portál Noviny.sk hovorkyňa mesta Žilina, Barbora Zigová.

Žilinčania si všímajú svoje okolie aj v prvom mesiaci nového roka a doposiaľ na portáli Odkaz pre starostu nahlásili osem podnetov na dlhodobo odstavené vozidlá. Novo-nahlásený podnet od obyvateľa Romana o dlhodobo odstavenom vozidle na ulici Veľká Okružná v Žiline pribudol na portáli Odkaz pre starostu v utorok 24. januára 2023. Žilinčan Roman upozornil na odstavené osobné motorové vozidlo značky Opel Zafira modrej farby, ktoré sa podľa jeho slov nachádza odstavené na ulici Veľká Okružná číslo 3, na druhej strane cesty v blízkosti priechodu pri kamennom múre.

63cef0eeb5355.jpg Ulica Veľká Okružná - dlhodobo odstavené vozidlo - vozidlo s EČV, bez platnej TK a EK

Žilinčan Mário si v utorok 24. januára 2023 všimol dlhodobo odstavené osobné motorové vozidlo značky Škoda Fabia na ulici Černovská na sídlisku Vlčince. Ako uviedol vo svojom odkaze, auto zaberá na ulici miesto už jeden rok.

63cd46918aeb9.jpg Ulica Černovská - dlhodobo odstavené vozidlo - vozidlo s EČV, bez platnej TK a EK

V sobotu 21. januára 2023 nahlásil svoj podnet Juraj, ktorý upozornil na dlhodobo odstavené vozidlo značky BMW v Považskom Chlmci. Na jeho podnet už zareagovala aj samospráva so slovami:

„V danej veci bola majiteľovi vozidla zaslaná výzva na jeho odstránenie dňa 10.1. 2023 v zmysle zákona č. 79/2015 o odpadoch. Dané vozidlo evidujeme ako migrujúce, keďže sa často presúva na iné stanoviská v rámci mesta. Jeho odstránenie bude realizované po splnení všetkých potrebných legislatívnych podmienok a lehôt,“ uviedla Andrea Polačková z odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou MsÚ Žilina.

63c6817a09d3c.jpg Chlmecké námestie - dlhodobo odstavené vozidlo - vozidlo s EČV, bez platnej TK a EK

Žilinčan Juraj v ten istý deň upozornil aj na dlhodobo odstavené vozidlo značky Fiat Punto, ktoré sa podľa jeho slov nachádza na ulici Horská v Považskom Chlmci. Andrea Polačková z odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou MsÚ Žilina reagovala na jeho podnet v utorok 24. januára 2023:

„V danej veci bola majiteľovi zaslaná výzva na odstránenie vozidla v zmysle zákona č. 79/2015 o odpadoch. Keďže si majiteľ výzvu neprebral v stanovenom termíne, začala plynúť zákonná lehota 60 dní. Po jej uplynutí bude možné vozidlo odstrániť začiatkom februára 2023,“ napísala.

63c680e406e04.jpg Ulica Horská - dlhodobo odstavené vozidlo - vozidlo s EČV, bez platnej TK a EK

V Považskom Chlmci na ulici Alexyho je nahlásené dlhodobo odstavené vozidlo značky Jaguar. Podľa slov Polačkovej, v danej veci vykoná hliadka Mestskej polície Žilina kontrolu uvedeného vozidla a na základe jej záverov bude v spolupráci s mestským úradom postupovať v zmysle platnej legislatívy.

63c680a09f17e.jpg Ulica Alexyho - dlhodobo odstavené vozidlo - vozidlo s EČV, bez platnej TK a EK

V stredu 11. januára 2023 nahlásil Jaroslav dlhodobo odstavené vozidlo značky Audi na ulici Nešporova na žilinskom sídlisku Bôrik. Andrea Polačková z odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou MsÚ Žilina na nahlásený podnet reagovala hneď na druhý deň so slovami, že daný podnet evidujú:

„Po vykonaní všetkých procesných úkonov bude samospráva v spolupráci s Mestskou políciou Žilina postupovať v zmysle platnej legislatívy,“ uviedla.

63bcf88941046.jpg Ulica Nešporova - dlhodobo odstavené vozidlo - vozidlo bez EČV, bez platnej TK a EK

Ďalšie dlhodobo odstavené vozidlo sa nachádza aj na ulici Vysokoškolákov blízko mestskej plavárne. V stredu 11. januára 2023 na avizovaný podnet od Žilinčana Martina reagovala Andrea Polačková:

„Uvedené vozidlo bolo preparkované na súčasné miesto z Jarnej ulice. Naďalej je evidované v databáze vozidiel určených na odťah. Majiteľovi vozidla bola medzičasom zaslaná výzva na jeho odstránenie, pričom mu aktuálne plynie 60-dňová lehota v zmysle zákona o odpadoch. V prípade, že si majiteľ nezabezpečí odstránenie vozidla vo vlastnej réžii v rámci stanovenej lehoty, odťah vozidla zabezpečí samospráva počas januára 2023 na určené parkovisko,“ uviedla.

63babb7d2c48e.jpg Ulica Vysokoškolákov - dlhodobo odstavené vozidlo - vozidlo s EČV, bez platnej TK a EK

Na polovrak odstavený pod Rondlom s rozbitými oknami upozornil Žilinčan Martin v sobotu 7. januára 2023. V danej veci bude podľa slov Polačkovej vykonaná obhliadka vozidla pracovníkmi Mestskej polície Žilina:

„Na základe jej výsledkov bude samospráva následne v spolupráci s mestskou políciou postupovať v zmysle platnej legislatívy,“ dodala.

63b81937c874f.jpg Rondel - dlhodobo odstavené vozidlo - vozidlo s EČV, bez platnej TK a EK


Súvisiaci článok
Zámok Kunerad čaká významný rok. Už v decembri by mohol nadobudnúť svoju typickú podobu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť