Piatok 20. 09. 2024 02:22:34 | Meniny má Ľuboslav, Ľuboslava

Horná Orava je bez kardiológa. Župa to vyriešiť nevie, pomôžu poisťovne a ministerstvo?

Pacienti na Hornej Orave majú vážny problém. Jediná kardiologická ambulancia skončila svoju činnosť. Nových lekárov niet. Žilinská župa informuje, že nemá dostatok kompetnecií, aby situáciu vyriešila. ILUSTRAČNÉ FOTO: pixabay

Michal Filek|19. január 2023|13:05:02


Súvisiaci článok
Obavy sa potvrdili: Liptovská nemocnica padla do najnižšej kategórie. Jurinová: Budeme ďalej bojovať!
Čítajte viac >

Kardiologická ambulancia MUDR. Djobekovej skončila svoju činnosť 1. januára. Lekárka odišla do dôchodku. Odbor zdravotníctva to považuje za úplne korektné a prirodzené.

„Je namieste pani doktorke veľmi pekne poďakovať za dlhoročnú prácu v Hornooravskej NsP Trstená (25 rokov) a následne v jej privátnej kardiologickej ambulancii (13 rokov), kde pomohla množstvu pacientov. Touto cestou jej vyslovujeme vďaku a uznanie,“ poďakoval sa odbor zdravotníctva ŽSK, ktorý vedie Silvia Pekarčíková.

Zároveň však podotýka, že pre pacientov na Hornej Orave vznikol vážny problém, ktorý musia vyriešiť župa, zdravotné poisťovne a ministerstvo. Pričom ŽSK legislatíva neumožňuje prikázať lekárovi prácu v danom regióne, pokiaľ sa preň sám nerozhodne odísť z nemocnice do ambulantnej praxe.

„ŽSK by v tejto veci potreboval väčšie kompetencie pre určenie miesta výkonu lekárovi, ktorý má záujem pracovať v danej oblasti. Aktuálne sa nám, aj napriek aktívnemu hľadaniu a snahe kardiológa pre okres Trstená, nepodarilo stále získať. Lekárovi nemôžeme nariadiť miesto výkonu a ani odchod z nemocnice,“ uvádza odbor.

Na ťahu sú tak zdravotné poisťovne a ministerstvo zdravotníctva. Aj tým by malo záležať na zabezpečení zdravotnej starostlivosti pre pacientov a poistencom. „V nemalej miere sú za aktuálny stav výchovy špecialistov - kardiológov zodpovedné aj ústavné zdravotnícke zariadenia, ktoré majú zabezpečiť odbornú prípravu lekára špecialistu. Odborná príprava kardiológa trvá cca 5 rokov. Navyše všetky opatrenia sú možné len v prípade, že máme dostatok lekárov, ktorí majú záujem pracovať a etablovať sa v danej oblasti a regióne,“ dokončil informáciu odbor zdravotníctva žilinskej župy.

A tých lekárov, ako je zrejme, na Slovensku dlhodobo nemáme. Spravodajský portál SP 21 sa snaží zistiť, aké kroky podniknú zdravotné poisťovne a ministerstvo na zabezpečenie kardiologickej ambulancie pre pacientov na Hornej Orave.

O výsledku vás budeme ihneď informovať.


Súvisiaci článok
Nemocnicu v Trstenej budú brániť. Ak ich Lengvarský nepoteší, tak hladovka pred ministerstvom môže byť hromadná
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť