Streda 24. 04. 2024 23:08:04 | Meniny má Juraj

Rodičia si za obedy pre deti priplatia aj v Ružomberku a v Rajci

Stravné v mestských materských a základných školách v Ružomberku, aj v Rajci, od januára zdraželo. Rodičia detí si tak po novom priplatia. Spravodajský portál SP 21 o tom informoval hovorca mesta Ružomberok Vladimír Miškovčík a primátor mesta Rajec Peter Hanus. FOTO: Mesto Ružomberok

Michal Filek|17. január 2023|14:03:31

Ružomberok: Obedy rodičom zdraželi o 6,40 – 8,80 eura

Stravné museli zvýšiť pre nárast cien potravín a energií v jedálňach.

"Mesačné výdavky za stravovanie dieťaťa v materskej škole sa navýšili približne o osem eur. Pri žiakoch prvého stupňa základnej školy je to o 6,40 eura, na druhom stupni o 8,80 eura," priblížil Miškovčík.

Primátor mesta Ľubomír Kubáň podotkol, že zvýšené ekonomické výdavky rodín v meste sa tento rok snažili zmierniť aspoň tým, že sa nedvíhajú miestne dane a poplatky. "Rodiny, ktoré sú v hmotnej núdzi a majú deti v základných a materských školách, mohli zároveň požiadať mesto o dotáciu na stravu a učebné pomôcky," uviedol.

Všeobecne záväzné nariadenie, ktoré upravuje výšku stravného, prijalo mestské zastupiteľstvo na decembrovom rokovaní. Hovorca zdôraznil, že Ružomberok nie je jediné mesto, ktoré muselo pristúpiť k takémuto kroku.

"Zvýšenie cien stravného sa dotýka viacerých samospráv na Slovensku. Dôvodom je úprava finančných pásiem na nákup potravín na jedno jedlo," vysvetlil.

Rajec: Ceny sa mierne zvýšili aj tu

V Rajci stojí od 1. januára jedlo pre deti v materskej škole 2,20 eura, čo je oproti minulému roku nárast o 46 centov. Mesačne si tak priplatia asi 9 eur a 20 centov.

Na prvom stupni základnej školy rodičia za obed dieťaťa zaplatia po novom 1,80 eura. Jeho cena narástla o 29 centov na obed a 5,80 eura za mesiac.

Na druhom stupni vzrástla cena obeda na 2 eurá, čo predstavuje jej zvýšenie o 40 centov na obed. Za mesiac je to 8 eur naviac oproti minulému roku.

Stredoškoláci platia za obec 2,20 eura, čo je o 49 centov viac, ako vlani. Za miesiac tak dajú za obedy asi 9 eur a 80 centov.

Najväčšie zvýšenie sa týka zamestnancov škôl. Tí si mesačne za stravu priplatia 15,80 eura. Cenu obeda pre nich stanovili na 3,51 eura, čo je nárast o 79 centov.


Súvisiaci článok
Za obedy detí si priplatia aj rodičia v Žiline a v Bytči. Hoci zatiaľ len mierne
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť