Utorok 14. 05. 2024 10:45:13 | Meniny má Bonifác

Rekonštrukcia MŠ Borodáča začne až v októbri. Pre zdržanie dodávateľa nestihnú ani budúci školský rok

V materskej škole na Námestí Janka Borodáča 6 sa pripravuje rekonštrukcia. So stavebnými úpravami sa malo začať v auguste minulého roka, termín dokončenia sa však posúva. TEXT A FOTO: Barbora Zigová, hovorkyňa mesta

Tlačová správa|11. január 2023|14:37:01

Predmetom rekonštrukčných prác je zateplenie obvodového plášťa a strechy, výmena vybraných dverných a okenných otvorov, sklobetónových stien, úprava elektroinštalácie či modernizácia vykurovacieho systému.

„Revitalizáciou prejde aj areál škôlky, kde sa vymenia prvky na detskom ihrisku a vykonajú sa terénne úpravy. Prevádzka materskej školy je počas rekonštrukcie dočasne umiestnená v novovybudovaných priestoroch Materskej školy A. Kmeťa, elokované pracovisko na Hollého ulici,“ vysvetlil žilinský primátor Peter Fiabáne.

Pôvodný časový harmonogram rekonštrukcie materskej školy sa podľa jeho slov posunul z dôvodu odstúpenia mesta Žilina od zmluvy s pôvodným dodávateľom.

„Zhotoviteľ dostal výzvu na prevzatie staveniska ešte v auguste minulého roka (23. 8. 2022), no neprevzal si ho. Po vyhodnotení všetkých rizík následne mesto Žilina dňa 13. 9. 2022 odstúpilo od zmluvy,“ spresnil P. Fiabáne.

MŠ Borodáča.jpg

Žilinská samospráva v súčasnosti aktualizuje rozpočet, upravuje a doplňuje časti projektovej dokumentácie do novej výzvy Plánu obnovy, keďže z dôvodu zdržania na strane dodávateľa už nie je možné pokračovať v pôvodnej realizácii rekonštrukcie z financií Integrovaného operačného programu.

Po dokončení projektovej dokumentácie a aktualizácii rozpočtu bude mesto vyhlasovať verejné obstarávanie na zhotoviteľa, predpoklad je v apríli tohto roka. Po výbere dodávateľa, ktorý prejde kontrolou na Úrade pre verejné obstarávanie, podaní a schválení žiadosti o nenávratný finančný príspevok, sa následne môže začať so stavebnými úpravami. Ich začiatok je naplánovaný v októbri tohto roka a dokončenie v auguste 2024.

Budúci školský rok 2023/2024 sa tak s výchovno-vzdelávacím procesom v materskej škole nezačne. Jej opätovné otvorenie po rekonštrukcii sa predpokladá až v školskom roku 2024/2025.

„Vzhľadom k týmto skutočnostiam, mesto Žilina ako zriaďovateľ Materskej školy na Námestí Janka Borodáča zabezpečí, v prípade záujmu, rodičom detí z tejto škôlky presun do materských škôl na sídlisku Vlčince v školskom roku 2023/2024, keďže rekonštrukcia bude prebiehať aj v nasledujúcom roku a presun bol plánovaný len na jeden rok,“ uzavrel primátor Žiliny.


Súvisiaci článok
Rodičia nechcú škôlkarov premiestniť z Borodáča na Hollého. Primátor: „Ak inde nebude miesto, nemusia ich prijať“
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť