„Pozitívne ohlasy od našich pacientov si veľmi vážime, naposledy nás potešil pán Marek: Keď som u vás ešte v septembri ležal na internom oddelení, každé ráno som na raňajky dostal vynikajúce bezlepkové pečivo. Buď muffiny alebo kúsok bábovky. Niekedy aj oboje. Myslíte, že by bolo možné dostať sa aj k receptu? Manželka mi sľúbila, že mi také upečie ak zoženiem recept,“ informovala na sociálnej sieti Facebook hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková.
Ako ďalej uviedla: „Viacerí si bezlepkové pečivo pochvaľujú a pýtajú recept, tak Vám ho naša vedúca nutričná terapeutka Renátka Ballayová posiela, aby ste s láskou v srdci a v brušku na nás v dobrom spomínali.“
BEZLEPKOVÉ MUFFINY (alebo srnčí chrbát)
Potrebujeme: 6 vajec, 200 g kryštálový cukor, 1 vanilkový cukor, 0,15 dl olej, 200 g bezlepková múčna zmes na jemné pečivo alebo 5 ks zlatý klas (40 g), 1 čajová lyžička prášku do pečiva
Postup: Bielka vyšľaháme s kryštálovým cukrom a vanilkovým cukrom do peny (asi 15 minút), postupne pridáme žĺtka, ešte prešľaháme. Pri znížených otáčkach pomaly prilejeme olej, pridáme múčnu zmes (alebo zlatý klas) spolu s práškom do pečiva, opatrne premiešame.
Špeciálna ingrediencia: Na konci môžeme do cesta pridať ešte 2 postrúhané jabĺčka s troškou škorice alebo na jemno postrúhanú 1 mrkvu s troškou kurkumy.
Časť cesta plníme do muffinových košíčkov do 3/4 košíčka (z cesta vyjdú približne 2 formy po 24 muffinov). Zvyšok dávame do vymasteného srnčieho chrbta (namiesto vymastenia môžeme dať aj papier na pečenie) alebo menšej bábovnice. Pečieme pri 180 stupňoch – 20 minút muffinky, srnčí chrbát 45-50 minút.
„Nech vám koláčiky chutia, naši kolegovia z nemocničnej kuchyne pozdravujú všetkých pacientov. Nie vždy sa chute spájajú s obmedzeniami rôznych diét, preto sme radi, ak sa to podarí - ako v prípade našich bezlepkových koláčikov,“ uzatvorila hovorkyňa.
Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk
Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť