Piatok 26. 04. 2024 13:32:57 | Meniny má Jaroslava

Bezlepkové muffiny a lá žilinská nemocnica, to je dobrota! Dobrú chuť!

V žilinskej nemocničnej kuchyni pripravujú pre pacientov aj vlastné bezlepkové pečivo. Domáce muffiny a domáci chlebík sú veľmi žiadané a pacienti si ich veľmi pochvaľujú. Jeden z receptov na tieto dobroty zverejnili a tak si ich môžete pripraviť aj vy doma. FOTO: FNsP Žilina

Erika Filekova|11. január 2023|09:01:03


Súvisiaci článok
Najlepšia štátna nemocnica je v Ružomberku, skokanom roka Žilina
Čítajte viac >

„Pozitívne ohlasy od našich pacientov si veľmi vážime, naposledy nás potešil pán Marek: Keď som u vás ešte v septembri ležal na internom oddelení, každé ráno som na raňajky dostal vynikajúce bezlepkové pečivo. Buď muffiny alebo kúsok bábovky. Niekedy aj oboje. Myslíte, že by bolo možné dostať sa aj k receptu? Manželka mi sľúbila, že mi také upečie ak zoženiem recept,“ informovala na sociálnej sieti Facebook hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková.

Ako ďalej uviedla: „Viacerí si bezlepkové pečivo pochvaľujú a pýtajú recept, tak Vám ho naša vedúca nutričná terapeutka Renátka Ballayová posiela, aby ste s láskou v srdci a v brušku na nás v dobrom spomínali.“

BEZLEPKOVÉ MUFFINY (alebo srnčí chrbát)

Potrebujeme: 6 vajec, 200 g kryštálový cukor, 1 vanilkový cukor, 0,15 dl olej, 200 g bezlepková múčna zmes na jemné pečivo alebo 5 ks zlatý klas (40 g), 1 čajová lyžička prášku do pečiva

Postup: Bielka vyšľaháme s kryštálovým cukrom a vanilkovým cukrom do peny (asi 15 minút), postupne pridáme žĺtka, ešte prešľaháme. Pri znížených otáčkach pomaly prilejeme olej, pridáme múčnu zmes (alebo zlatý klas) spolu s práškom do pečiva, opatrne premiešame.

Špeciálna ingrediencia: Na konci môžeme do cesta pridať ešte 2 postrúhané jabĺčka s troškou škorice alebo na jemno postrúhanú 1 mrkvu s troškou kurkumy.

Časť cesta plníme do muffinových košíčkov do 3/4 košíčka (z cesta vyjdú približne 2 formy po 24 muffinov). Zvyšok dávame do vymasteného srnčieho chrbta (namiesto vymastenia môžeme dať aj papier na pečenie) alebo menšej bábovnice. Pečieme pri 180 stupňoch – 20 minút muffinky, srnčí chrbát 45-50 minút.

„Nech vám koláčiky chutia, naši kolegovia z nemocničnej kuchyne pozdravujú všetkých pacientov. Nie vždy sa chute spájajú s obmedzeniami rôznych diét, preto sme radi, ak sa to podarí - ako v prípade našich bezlepkových koláčikov,“ uzatvorila hovorkyňa.

321051368_1286578552124367_4700137262448150584_n.jpg

320977350_810001473432694_2599136377308310039_n.jpg

320992824_720832805885319_2037096066402444442_n.jpg


Súvisiaci článok
Začína sa zber vianočných stromčekov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť