Pondelok 29. 04. 2024 15:37:05 | Meniny má Lea

Najlepšia štátna nemocnica je v Ružomberku, skokanom roka Žilina

Inštitút INEKO vydal štvorročné hodnotenie slovenských nemocníc. Pre zdravotnícke zariadenia v Žilinskom kraji vyznela správa lichotivo. Vojenská nemocnica v Ružomberku je dokonca TOP medzi štátnymi a fakultnými nemocnicami. Martinská je tretia a Žilina je skokanom roka, keď sa posunula na 4. miesto. Na treťom mieste medzi všeobecnými nemocnicami je zase dolnokubínska. FOTO: FNsP ZA

Michal Filek|15. december 2022|14:30:01

Štátne, univerzitné a fakultné nemocnice

„Najvyššie ocenenie Nemocnica roka 2022 v kategórii štátnych univerzitných a fakultných nemocníc získala Ústredná vojenská nemocnica SNP Ružomberok – FN, ktorá odsunula na druhú pozíciu líderku ostatných štyroch rokov - Fakultnú nemocnicu s poliklinikou F.D.Roosevelta Banská Bystrica. Tretie miesto v hodnotení vybraných ukazovateľov kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti, operačných skúseností lekárov, náročnosti diagnóz, spokojnosti pacientov, hospodárenia a transparentnosti obhájila Univerzitná nemocnica Martin. Zaujímavosťou je, že ružomberská nemocnica neskončila počas doterajších ôsmich ročníkov hodnotenia horšie ako tretia, martinská bola len dvakrát mimo prvej trojky a Rooseveltka v nej chýbala dokonca len raz - v úvodnom ročníku (2015),“ uvádza v hodnotiacej správe INEKO.

K prvému miestu v hodnotení veľkých štátnych nemocníc dopomohol Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN) SNP v Ružomberku medziročný bodový posun v kategóriách ukazovateľov kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti, náročnosti diagnóz liečených pacientov a spokojnosti pacientov, kde patrí k absolútnym dominátorom spomedzi porovnateľných nemocníc. V indikátoroch kvality ÚVN predbehla doterajšieho lídra – Univerzitnú nemocnicu Bratislava.

Silnou stránkou vojenskej nemocnice sú nízke počty úmrtí pacientov po operačných výkonoch a po náhlej cievnej mozgovej príhode. Druhé najlepšie čísla vykazuje aj pri ukazovateľoch nutnosti opakovania operácií (reoperovanosť) a hospitalizácií (rehospitalizovanosť).

Najslabšou stránkou ružomberskej nemocnice je pri porovnaní s ostatnými štátnymi univerzitnými a fakultnými nemocnicami najnižšia transparentnosť. Zlepšiť by sa mala určite aj v hospodárení, kde medziročne bodovo stratila suverénne najviac.

„Touto cestou sa chcem poďakovať každému jednému zamestnancovi našej nemocnice, pretože skutočnosť, že sa ÚVN SNP Ružomberok - fakultná nemocnica pravidelne umiestňuje na jednom z prvých troch miest medzi fakultnými nemocnicami v hodnotení INEKO, je výsledkom tímovej práce všetkých zdravotníckych aj nezdravotníckych pracovníkov vojenskej nemocnice. Veľká vďaka patrí aj nášmu zriaďovateľovi Ministerstvu obrany SR, ktoré sa výrazným spôsobom podieľa na rozvoji nemocnice, čoho dôkazom sú mnohé významné investície a projekty, ktoré sa v poslednom období uskutočnili, ako aj tie, ktoré sú aktuálne v procese realizácie," uviedol riaditeľ nemocnice v Ružomberku Robert Rusnák.

Univerzitnej nemocnici Martin (UNM) sa podarilo medziročne získať mierne vyššie body za indikátory kvality poskytnutej zdravotnej starostlivosti. Medziročne si napríklad výrazne znížila podiel opakovaných hospitalizácií. Napriek tomu má martinská univerzitná v porovnaní s ostatnými nemocnicami v kategórii najvyššiu mieru reoperácií, úmrtnosti pacientov po mozgovej príhode či druhú najvyššiu rehospitalizovanosť.

„Teší nás stabilné umiestnenie UNM v rebríčku hodnotenia kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti medzi štátnymi a univerzitnými nemocnicami. Tretia priečka je úspechom, máme však ambície zlepšovať sa. Posunúť sa vyššie je výzvou, na ktorej budú musieť participovať všetci zamestnanci UNM. Verím, že naša nemocnica má všetky predpoklady na to, aby dosiahla aj tú najvyššiu métu," zhodnotil riaditeľ martinskej nemocnice Dušan Krkoška.

Skokanom roka je FNsP Žilina, ktorá si vylepšila rating o 2,3 body a preskočila v rebríčku UNB. Okrem zlepšenia v indikátoroch kvality (ktoré nie je len výsledkom administratívneho zreálnenia (aj starších) údajov o rehospitalizovanosti, ale aj skutočného medziročného zlepšenia na základe porovnania už opravených dát) sa žilinská nemocnica posunula bodovo vpred najviac v oblastiach spokojnosti pacientov a hospodárenia.

Všeobecné nemocnice

Medzi všeobecnými nemocnicami, medzi ktoré patria aj tie, ktorých zriaďovateľom je Žilinský samosprávny kraj, veľmi dobre obstála dolnokubínska. Je treťou najlepšou na Slovensku, keď si polepšila o dve miesta. Nestratila sa ani nemocnica v Čadci, ktorá skončila desiata a poskočila až o 11 miest. Až 21. miesto patrí nemocnici v Liptovskom Mikuláši.

„Tohtoročné umiestnenie našej nemocnice ma samozrejme veľmi potešilo. Viac rokov sa pohybujeme medzi najlepšími, ale po prvýkrát sme v prvej trojke. Chcem však zároveň oceniť skutočnosť, akým spôsobom je toto hodnotenie nemocníc koncipované. Ide o komplexné hodnotenie a poskytuje na základe celej škály parametrov manažérom objektívny pohľad na daného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. Zároveň ale cez spätnú väzbu každý tiež dostáva informáciu o plnení všetkých parametrov hodnotiacich kritérií a na základe toho môžeme vidieť i rezervy, resp. príležitosti na zlepšenie z pohľadu budúceho roku. A to je podľa mňa to najdôležitejšie. Pretože každý sa môže zlepšovať a má informáciu o tom, kde je dnes a kde sa medziročne posunul. Z tohto pohľadu je tento rebríček dôležitý. Podstata teda nie je o tom, či som prvý, druhý, desiaty, ale o tom, či využívam možnosť kontinuálneho zlepšovania zdravotnej starostlivosti a služieb pre pacientov. O to sa v našej nemocnici každoročne snažíme a v tomto úsilí budeme pokračovať," hodnotí riaditeľ nemocnice v Dolnom Kubíne Jozef Mintál.

Metodika

INEKO v nemocniciach hodnotilo kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti, operačné skúsenosti lekárov, náročnosť diagnóz pacientov, spokojnosť pacientov, hospodárenie a transparentnosť.


Súvisiaci článok
Podarilo sa. Žilinská nemocnica získa profil nemocnice vyššej úrovne!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť