Štvrtok 25. 04. 2024 19:28:06 | Meniny má Marek

Talent Žilinského kraja: Folklorista Pavol Papúch (VIDEO + FOTO)

Šestnásťročný rodák z Ružomberka, multiinštrumentalista a folklorista Pavol Papúch aktuálne študuje druhý ročník na bratislavskom konzervatóriu v odbore hra na husle. Vo folklóre pôsobí ako primáš Detskej ľudovej hudby DFS Liptáčik z Ružomberka. Okrem hry na husliach, ovláda hru na heligónke a kontrabase. Foto: Súkromný archív Pavla Papúcha Video: Juliana Krčulová / SP 21

Juliana Krčulová|7. január 2023|11:45:46


Súvisiaci článok
Talent Žilinského kraja: Atlét Ondrej Malek (ROZHOVOR + FOTO)
Čítajte viac >

„Dobrý deň, volám sa Pavol Papúch mám šestnásť rokov, pochádzam z mestskej časti Biely Potok pri Ružomberku. Aktuálne študujem druhý ročník na Konzervatóriu v Bratislave v odbore hra na husle. Vo folklóre pôsobím ako primáš Detskej ľudovej hudby DFS Liptáčik z Ružomberka. Okrem hry na husliach, ovládam hru na heligónke a kontrabase,“ predstavil sa našej redakcii talentovaný folklorista a multiinštrumentalista Pavol Papúch, ktorý zaspomínal aj na svoje hudobné začiatky:

6.jpg Foto: Súkromný archív Pavla Papúcha

5.jpg Foto: Súkromný archív Pavla Papúcha

„Počas štúdia na základnej škole som navštevoval Súkromnú umeleckú školu Akadémia muzika z Terchovej, kde som absolvoval prípravu na Konzervatórium v Bratislave. Počas štúdia na Akadémii muzika som mal tú česť opakovane účinkovať na pódiu s ĽH Zlaté husle na Jánošíkových dňoch v Terchovej, kde som reprezentoval región Liptov,“ uviedol s úsmevom Pavol a ďalej pokračoval:

4.jpg Foto: Súkromný archív Pavla Papúcha

3.jpg Foto: Súkromný archív Pavla Papúcha

„S hrou na heligónke som sa zúčastnil viacerých súťaží a heligónkarskych prehliadok po Slovensku. Okrem hry na hudobných nástrojoch sa venujem aj spevu. Zúčastnil som sa speváckych súťaží v rámci Žilinského kraja, s FS Liptov a DFS Liptáčik z Ružomberka som nahral aj CD, reprezentujem súbor na medzinárodných festivaloch. Na Folklórnom festivale Východná som vystupoval ako spevák a heligónkar, a reprezentoval som Ružomberok aj ako spevák inštrumentalista,“ uviedol našej redakcii talentovaný rodák z Ružomberka.

O svojich prípravách na vystúpenia a vyhliadke do budúcna nám Pavol povedal viac v našom VIDEU.

V redakcii SP 21 držíme palce a prajeme ešte veľa úspechov!

Ak máte vo svojom okolí nadaného športovca/športovkyňu, umelca/umelkyňu, o ktorej by sme sa mali dozvedieť, napíšte nám prostredníctvom nášho mailu tip@sp21.sk


Súvisiaci článok
Spravodajský portál 21 vám predstavil už štyridsaťosem talentov Žilinského kraja
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť