Piatok 19. 04. 2024 07:53:12 | Meniny má Jela

V Žiline opravujú dobový rušeň spred 50 rokov. Volajú ho žehlička

V rušňovom depe v Žiline opravujú rušeň z roku 1973 – žehličku. Patrí síce Českým dráham, ale slúžiť bude na Slovensku. U nás ich je v prevádzke už len minimum. Dostala historický náter a absolvovala už aj testovaciu jazdu na trati Žilina – Kysucké Nové Mesto. FOTO: railpage.net/Pavol Vlček, Rasťo Vozník, Stanislav Murčo

Michal Filek|7. január 2023|12:37:11

Informáciu priniesol železničný portál railpage.net. Zároveň aj fotografiu zrekonštruovanej žehličky pri obrátke v K. N. Meste.

„Žehlička by sa mala objaviť v službe dopravcu ČD Cargo Slovakia a tak sa s ňou budeme môcť stretnúť prevažne na západe Slovenska v okolí Bratislavy,“ píše Mates Pleško na portáli railpage.net.

Auto informuje, že rušeň natreli dobovým retre náterom z doby, kedy bol v roku 1973 vyrobený v závode plzenskej Škodovky.

„V rokoch 1972 až 1988 bolo v troch výrobných sériách dodaných z Plzne pre potreby vtedajších ČSD spolu 74 kusov. Ďalších 20 exportných kusov putovalo do Bulharska a 10 kusov si objednali srbské elektrárne Nikolu Teslu v Obrenovaci, kde slúžia po opravách na Slovensku a v Česku dodnes,“ informuje railpage.net.

Takýchto Žehličiek je dnes v prevádzke už len minimum. V bežnej prevádzke je na Slovensku už len jedna. Príležitostne sa zvyknú objaviť u nákladného dopravcu.

vozník2.jpg

vozník1.jpg

vlček1.jpg

vlček2.jpg

210.047-12-1024x681.jpg

murčo1.jpg


Súvisiaci článok
Podľa železníc môže za nehodu vlakov pri Vrútkach rušňovodič, ktorý mal odtiahnuť pokazený rušeň
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť