Streda 24. 04. 2024 20:50:43 | Meniny má Juraj

100 stavieb Žilinského kraja: Vodné dielo Žilina (FOTOGALÉRIA)

Vodné dielo Žilina je postavené v tesnej blízkosti mesta Žilina a jeho výstavba sa začala 4. októbra 1994. Stavba bola uvedená do prevádzky o štyri roky neskôr, a to v roku 1998. Foto: Facebook / Ivan Dovala

Juliana Krčulová|30. december 2022|10:00:04


Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Pohyblivý drevený Slovenský betlehem v Rajeckej Lesnej (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Turistická informačná kancelária mesta Žilina na svojom oficiálnom webe uvádza, že pri výstavbe Vodného diela Žilina bola zaplavená takmer celá časť zástavby žilinskej mestskej časti Mojšová Lúčka, celá miestna časť Hruštiny a tri domy v obci Mojš.

„Obyvatelia zaplavených častí bolí presťahovaní do novopostavených rodinných domov v lokalitách, ktoré si sami vybrali. Väčšina obyvateľov si za svoj nový domov zvolila novovybudovanú obec, ktorá dostala priliehavé meno Nová Mojšová Lúčka,“ približuje odborná literatúra o Vodnom diele Žilina.

PŠ.jpg Foto: Súkromný archív Petra Štanského

Ďalej je známe, že Vodné dielo Žilina je vybudované hlavne na výrobu elektrickej energie a zásobovanie priemyselných podnikov v Žiline technologickou vodou.

„Hĺbka vody sa pohybuje okolo dvoch metrov pri vtoku Váhu do nádrže, 10 metrov v strede pri moste pre peších medzi obcami Mojš a Mojšová Lúčka, cca 18 metrov pri hati v Žiline. Správcom i prevádzkovateľom celého diela je Vodohospodárska výstavba Bratislava, š.p.,“ dočítame sa na oficiálnom webe TIK mesta Žilina.

PŠ 2.jpg Foto: Súkromný archív Petra Štanského

PŠ 3.jpg Foto: Súkromný archív Petra Štanského

Vodné dielo Žilina sa stalo obľúbeným rekreačným miestom Žiliny:

„Má dobrú prístupnosť, či už automobilom, alebo mestskou hromadnou dopravou. Na pravej strane nádrže sa nachádza parkovisko pre návštevníkov. V tejto časti diela je vybudovaných viacero športovísk prístupných verejnosti, ako sú napríklad skatepark, beachvolejbalové ihrisko, detská trampolína, úložné skrinky pre korčuliarov a beachvolejbalistov, požičovňa lodiek God Mat. V lete sú tu taktiež vytvorené podmienky pre viacero vodných športov,“ informuje TIK mesta Žilina.

PŠ 4.jpg Foto: Súkromný archív Petra Štanského

PŠ 5.jpg Foto: Súkromný archív Petra Štanského

PŠ 6.jpg Foto: Súkromný archív Petra Štanského

Popri Vodnom diele Žilina prechádza rovnako aj cykloturistická trasa, ktorá vedie z Budatína cez Varín až do Strečna.

„Na Vodnom diele Žilina je vybudovaný asfaltový chodník pre chodcov a in-line korčuliarov. Na svoje si tu taktiež prídu priaznivci lovu rýb. Vyskytuje sa tu mnoho druhov rýb, avšak v úlovkoch najviac prevláda kapor a nosáľ. Pre návštevníkov sú k dispozícií prevádzky s občerstvením. Tí, ktorí majú záujem vidieť Vodné dielo Žilina s vyššie položeného pohľadu, môžu využiť vybudovanú vyhliadku na Šibeniciach, vedľa cesty I/18,“ dodáva TIK mesta Žilina svojom oficiálnom webe.

TIK.jpg Foto: TIK mesta Žilina

TIK 2.jpg Foto: TIK mesta Žilina

TIK 3.jpg Foto: TIK mesta Žilina

TIK 4.jpg Foto: TIK mesta Žilina

TIK 5.jpg Foto: TIK mesta Žilina

TIK 6.jpg Foto: TIK mesta Žilina

TIK 7.jpg Foto: TIK mesta Žilina

TIK 8.jpg Foto: TIK mesta Žilina


Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Mestská krytá plaváreň v Žiline (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť