Piatok 17. 05. 2024 01:37:38 | Meniny má Gizela, Aneta

Tridsaťštyriročný turista po dlhom páde vyviazol, našťastie, živý (FOTOGALÉRIA)

Včera v podvečerných hodinách požiadali Horskú záchrannú službu o súčinnosť poľskí kolegovia z TOPR-u. Foto: Horská záchranná služba

Juliana Krčulová|26. december 2022|11:51:14


Súvisiaci článok
Na Vlčincoch sa stratil krásny psík, nevideli ste ho?
Čítajte viac >

Podľa slov horských záchranárov im bola nahlásená nezvestnosť 34-ročného turistu, ktorý mal od poludnia nedostupný mobilný telefón a mal sa pohybovať sám v oblasti medzi Kasprovým vrchom a Kondrátovou kopou, na pomedzí Poľska a Slovenska.

WhatsApp-Image-2022-12-25-at-21.35.06.jpeg

„Poľskí záchranári predpokladali, že muž mohol zísť na slovenskú stranu do Tichej doliny, a tak požiadali slovenskú stranu o lokalizáciu mobilného telefónu. Po prevedení lokalizácie Prezídiom Policajného zboru SR sa ukázalo, že muž bol zachytený vysielačom okolo obeda na slovenskej strane. V priebehu nasledujúcej hodiny navyše Poliaci uviedli, že ich dron počas pátrania registroval čerstvo padnutú lavínu smerom do Tichej doliny,“ priblížili horskí záchranári a ďalej o včerajšej udalosti uviedli:

WhatsApp-Image-2022-12-25-at-21.35.07.jpeg

„Po odovzdaní presných GPS koordinátov slovenským záchranárom bola okamžite rozbehnutá pátracia akcia a do doliny smerovali štyria záchranári HZS so služobným psom z oblastného strediska Západné Tatry, a rovnako štyria so služobným psom z Vysokých Tatier. Počas ich presunu identifikovali poľskí záchranári zo vzduchu osobu, ktorá sedela so svetelným zdrojom pod lavíniskom. Po príchode záchranárov HZS sa ukázalo, že v doline sa skutočne nachádza hľadaný muž. Napriek úrazu hlavy bol muž pri vedomí, mierne dezorientovaný. Po zateplení a vyšetrení ho záchranári za pomoci snežného skútra transportovali k terénnemu vozidlu HZS a previezli do Starého Smokovca, kde ho odovzdali privolanej posádke RZP.“

Tridsaťštyriročný muž mal podľa slov horských záchranárov obrovské šťastie, keď pri prechode po hrebeni spadol spod Kondrátovej kopy s doskovou lavínou, ostal na jej povrchu a po dlhom páde vyviazol živý.

WhatsApp-Image-2022-12-25-at-21.35.05.jpeg

WhatsApp-Image-2022-12-25-at-21.35.12.jpeg


Súvisiaci článok
V Beniciach zahynul po náraze do stĺpa vodič osobného auta
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť