Streda 01. 05. 2024 17:26:31

Talent Žilinského kraja: Atlét Ondrej Malek (ROZHOVOR + FOTO)

Devätnásťročný rodák zo Žiliny aktuálne študuje v Brne a je členom Atletického oddielu Slávia ŽU. Atletike a jeho hlavnej disciplíne, behu na 1 500 metrov, sa začal venovať najmä preto, že ho baví zlepšovať sa a hľadať nové výzvy. Za doposiaľ najväčší úspech považuje tohtoročné 7. miesto v tímovej súťaži na cestnom behu v talianskom Oderze, kde celá reprezentácia, v zložení Adam Krajč, Jakub Patúc, Tomáš Jakubík spolu s Ondrejom, podali solídne výkony a výrazne zlepšili oproti poslednému miestu z roku 2021. Foto: Súkromný archív Ondreja Maleka

Juliana Krčulová|31. december 2022|10:00:18


Súvisiaci článok
Talent Žilinského kraja: Tenistka Lilien Kubalová (ROZHOVOR + FOTO)
Čítajte viac >

„Ahoj, moje meno je Ondrej Malek, mám devätnásť rokov a pochádzam zo Žiliny. Aktuálne bývam a študujem v Brne a som členom AO Slávia ŽU. Trénuje ma pán tréner Viktor Trnka, ktorý ma momentálne pripravuje diaľkovo. Behám stredné trate. Moja hlavná disciplína je 1 500 metrov, doplnkovo behám aj 800 metrov a 5 000 metrov,“ predstavil sa našej redakcii talentovaný atlét Ondrej Malek, ktorý zaspomínal aj na svoje športové začiatky:

„Atletike sa venujem, lebo ma baví sa zlepšovať, hľadať nové výzvy a ciele. Predovšetkým však kvôli ľuďom, ktorí v nej pôsobia. Beriem ju najmä ako koníček a určite by som ju nechcel robiť profesionálne. Poloprofesionálne by som možno zniesol,“ uviedol s úsmevom Ondrej a ďalej pokračoval:

IMG_20220720_224707.jpg

„Moja "tréningová hodina" sa väčšinou natiahne aj na dve, ale občas sa skráti aj na pol hodinu, závisí to od toho, čo mám v tréningovom pláne. Trénujem 5-6 krát do týždňa. Zameriavam sa na to, aby bol tréning čo najzábavnejší, preto behávam s kamošmi, tréningovými parťákmi, niekedy so sestrou alebo si pustím hudbu/podcast. Na tréningoch sa snažím sústrediť, aby som odbehal všetko, čo treba, správnym spôsobom, čo nie vždy vychádza podľa predstáv. Myslím, že najdôležitejšia je konzistencia a nielen čo sa týka samotných tréningov, ale aj stravy a regenerácie, tieto oblasti ale, bohužiaľ, dosť zanedbávam. Sú to rozhodne veci, v ktorých sa chcem v budúcnosti zlepšiť.

Veľmi dôležité je aj mentálne nastavenie, čo je podľa mňa 50% úspechu. Ak bežec nie je správne mentálne nastavený, tak sa v pretekoch v rozhodujúcich chvíľach neprekoná a nedosiahne to, na čo má natrénované. Tu by som sa chcel poďakovať rodine, priateľom a trénerovi, ktorí mi tú mentálnu pohodu vytvárajú. Bez nich by som behal 4:06. (úsmev) Srandy bokom, bez nich by som celkovo asi nič nedosiahol,“ uviedol pre našu redakciu s úsmevom talentovaný Ondrej.

Oderzo0270.jpg

Devätnásťročného rodáka zo Žiliny sme sa opýtali na súťaže, ktorých sa už stihol zúčastniť a na cenné víťazstva, ktoré si z týchto súťaží odniesol:

„Za najväčší úspech považujem 7. miesto v tímovej súťaži na cestnom behu 5° Trofeo Opitergium (European road race U20) v Oderze (Taliansko) tento rok, kde sme celá reprezentácia (Adam Krajč, Jakub Patúc, Tomáš Jakubík a ja) podali solídne výkony a výrazne sme zlepšili posledné miesto z roku 2021. V tíme bolo veľa pozitívnej energie a zažili sme kopec zábavy. V mojich individuálnych výkonoch vidím ešte veľa priestoru na zlepšovanie. Ak sa už musím pochváliť, tak určite čas 3:58 na 1 500 metrov, to asi veľa ľudí nezaujme, lebo je to až 6 168. čas na svete. Sám seba nepovažujem za nejaký veľký talent, pretože stredné trate na Slovensku nie sú na moc vysokej úrovni. Každopádne, mám niekoľko veľmi talentovaných rovesníkov ako Adam Krajč alebo Tomáš Janíček, takže myslím, že to ide správnym smerom. Dúfam, že niekoho z nášho ročníka uvidíme aj na OH,“ zhodnotil devätnásťročný Ondrej.

Oderzo0452.jpg

Oderzo0108.jpg

Na našu otázku, aké sú jeho nadchádzajúce plány do budúcnosti, nám odpovedal takto:

„Chcem sa zdokonaľovať najmä v rôzny oblastiach mimo behu, pretože život nepočká, kým dosiahnem všetko v športe. Ľudia väčšinou chcú viac ako majú (oveľa viac), a preto mám, samozrejme, aj zopár "skromných" bežeckých cieľov.“ V roku 2023 by som na jar veľmi rád zabehol 1 500 metrov pod 3:50 a na jeseň skončil vysoko na ME v cezpoľnom behu v Bruseli (prvá 30-40ka najlepšie, ak chcem byť realistický). Samozrejme, chcem všetko vyhrať, čo však asi nebude mať s realitou veľa spoločného. Čo je isté je, že chcem mať čo najviac zábavy a zážitkov. S Tomášom Jakubíkom máme dlhodobý cieľ olympijský maratón v roku 2040. (Dúfam, že bude v nejakej zaujímavej krajine). Na záver sa chcem ešte poďakovať Spravodajskému portálu Žilina SP 21, že mne aj ďalším skvelým športovcom dáva priestor sa zviditeľniť,“ uviedol mladý atlét Ondrej Malek.

img_2_1652037435253.jpg

IMG_20220922_150547.jpg

received_791361412053773.jpeg

V redakcii SP 21 držíme palce a prajeme ešte veľa úspechov!

Ak máte vo svojom okolí nadaného športovca/športovkyňu, umelca/umelkyňu, o ktorej by sme sa mali dozvedieť, napíšte nám prostredníctvom nášho mailu tip@sp21.sk


Súvisiaci článok
Talent Žilinského kraja: Spevák a folklorista Jaromír Labuda (ROZHOVOR + FOTO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť