Streda 24. 04. 2024 20:38:25 | Meniny má Juraj

Nemocnicu v Trstenej budú brániť. Ak ich Lengvarský nepoteší, tak hladovka pred ministerstvom môže byť hromadná

Nemocnica v Trstenej je ohrozená. Zostať v nej má vraj len pôrodnica a urgent. Riaditeľ, primátorka, starostovia, aj župní poslanci chystajú spoločné kroky. V hre je aj hromadná hladovka a štrajk. Petícia zatiaľ nepomohla. Nahnuté to má vraj aj nemocnica v Liptovskom Mikuláši. FOTO: Nemocnica Trstená/na snímke riaditeľ Marián Tholth

Michal Filek|16. december 2022|14:14:24


Súvisiaci článok
Petíciu za nepreradenie nemocnice v Trstenej medzi komunitné podpísalo už takmer 17-tisíc ľudí
Čítajte viac >

Pod petíciu sa na internete podpísalo už bezmála 10-tisíc ľudí. Ďalšie tisíce podpisov vyzberali priamo v nemocnici a na ďalších miestach v meste. Nepomohlo. Šéf inštitútu zdravotných analýz ministerstva zdravotníctva Matej Mišík včera na stretnutí s novinármi uviedol, že v nemocnici v Trstenej by mali zostať najmä pôrodnica a urgentný príjem. Vyvolal tým rozčarovanie a hnev lekárov, pacientov a predstaviteľov samospráv, ktorí za nemocnicu bojujú.

„Po včerajšom vyjadrení ministerstva zdravotníctva je nemocnica v Trstenej ohrozená,“ napísal poslanec Žilinského samosprávneho kraja a nedávno kandidát na župana Igor Janckulík.

Podľa jeho slov ministerstvo zdravotníctva v týchto dňoch informuje zdravotnícke zariadenia, kam ich pri kategorizácii zaradilo. Teda ktorá nemocnica zostane všeobecnou nemocnicou a ktorá klesne na úroveň doliečovacieho ústavu.

V ohrození!

„Šéf Inštitútu zdravotníckych analýz ministerstva Matej Mišík na štvrtkovom stretnutí s novinármi povedal, že v trstenskej nemocnici by mali byť po novom najmä pôrodnica a urgentný príjem,“ uviedol Janckulík.

Podľa jeho slov to znamená, že nemocnica v Trstenej je v ohrození. Pred týmto krokom varuje už dávno a bije na poplach. Proti je zásadne aj riaditeľ Marián Tholt. Ten je dokonca ochotný držať hladovku.

„V najbližších dňoch vás budeme s riaditeľom HNsP Trstená Mariánom Tholtom a primátorkou Trstenej Magda Zmarzláková informovať aké spoločné kroky podnikneme aj so starostami a obyvateľmi okresov Trstená a Námestovo,“ hovorí župný poslanec.

Podľa našich neoficiálnych informácií sa všetko bude odvíjať od toho, s akou správou príde na budúci týždeň do Trstenej minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Tam totiž na jeho návštevu netrpezlivo čakajú. Dokonca by ho mohli prísť privítať všetci starostovia z obcí na Hornej Orave, ktoré spadajú do obvodu nemocnice v Trstenej.

Ak im minister potvrdí, že nemocnicu v Trstenej zaradia len do 1., teda najnižšej kategórie, na úroveň komunitnej nemocnice, všetci sú pripravení bojovať a určite sa nevzdajú.

„Potom budeme musieť pristúpiť k ďalším krokom. Tie ale zverejníme až po tom, ako sa od ministra dozvieme definitívny ortieľ,“ povedal dnes pre SP 21 Igor Janckulík.

Podľa našich informácií by mohli, v prípade preradenia nemocnice do nižšej kategórie, nasledovať protestné zhromaždenia a štrajky pred ministerstvom zdravotníctva v Bratislave, ba dokonca aj protestná hladovka, ku ktorej by sa, okrem riaditeľa Tholtha, mohli pridať viacerí ľudia, poslanci, starostovia...


Súvisiaci článok
Odbor zdravotníctva žilinskej župy: „Nesúhlasíme so zaradením L. Mikuláša a Trstenej medzi nemocnice I. typu“
Čítajte viac >

Kategorizácia

Nemocnice budú po novom rozdelené do piatich úrovní. Plnohodnotné však budú len tie, ktoré sa dostanú do 2. – 5. úrovne. Podľa denníka Pravda ich bude na celom Slovensku len 54 zo súčasných 98 nemocníc.

Štyridsaťštyri nemocníc tak bude mať smolu, pretože ich zaradia len medzi komunitné, nie plnohodnotné, a poskytovať budú môcť len málo vybraných úkonov. Bohužiaľ, ministerstvo zrejme počíta s preradením medzi takéto nemocnice aj tie v Trstenej a Liptovskom Mikuláši.

V druhej kategórií, teda na úrovni okresných nemocníc, má byť 40 zariadení. V 3. kategórií, s označením regionálne, má byť 8 – 10 nemocníc. Budú to tie dnešné krajské. Spomína sa však aj možnosť, že by nemocnica v Žiline z 3. kategórie vypadla do 2., medzi okresné. Vraj ani takáto možnosť ešte nie je celkom vylúčená. A to aj preto, že v Martine začne štát z fondu obnovy stavať „fungl“ novú nemocnicu sv. Martina najvyššieho typu.

Nemocnica sv. Martina by mala byť zaradená, podľa zatiaľ neoficiálneho rozdelenia, do 4. kategórie s označením nemocnice nadregionálneho významu. Navrhnuté sú tri. Okrem Martina aj univerzitné nemocnice v Bratislave a Košiciach.

Ešte nad nimi, na piatej úrovni, by mala byť jediná nemocnica – Národná nemocnica v Bratislave.

„Je potrebné podotknúť, že do konca roka bude zverejnená iba základná sieť a doplnkové programy jednotlivých nemocníc budú zverejnené v prvom štvrťroku 2023. V závere roka 2023 bude vydaný nový a finálny zoznam kategorizácie siete nemocníc so základnými a doplnkovými programami od 1.1.2024,“ informovalo nás ministerstvo zdravotníctva.

Podľa našich informácií sa však aj po tomto termíne budú môcť zaradenia nemocníc meniť. A to podľa toho, ako budú plniť kritériá potrebné pre svoje zaradenie.


Súvisiaci článok
Riaditeľ nemocnice v Trstenej: Ak nás preradia, nemocnica zanikne. Budem držať hladovku!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť