Utorok 26. 03. 2024 21:32:50 | Meniny má Emanuel

Pre ľudí, ktorých nelegálne bývanie prekáža výstavbe ekoduktu vo Svrčinovci, vyčlenila vláda 400-tisíc eur

Na zabezpečenie náhradného ubytovania pre obyvateľov Svrčinovca, ktorý sa budú musieť vysťahovať z dôvodu výstavby ekoduktu ponad diaľnicu D3, vyčlenila vláda 400-tisíc eur. Na výstavbu ekoduktu do konca roka 2023 sa Slovensko zaviazalo pri poskytnutí dotácie 285 miliónov eur na výstavbu diaľnice Svrčinovec – Skalité. Inak by sme museli peniaze vrátiť. FOTO: NDS

Michal Filek|15. december 2022|10:00:32

Zelený most umožňujúci migráciu zvierat, tzv. ekodukt, pre NDS postavia spoločnosť Váhostav SK a Combin Banská Štiavnica. Výstavba bude stáť zhruba 13,6 milióna eur. Stavenisko odovzdajú zhotoviteľovi na začiatku júna a výstavba má podľa harmonogramu trvať zhruba do konca leta 2023. Ekodukt je určený na migráciu veľkých šeliem a inej zveri v okolí tunajšej diaľnice D3.

Výstavbe ekoduktu však bráni šesť nelegálne obývaných nehnuteľností, v ktorých žije 36 ľudí. Vláda rozhodla, že vyčlení 400-tisíc eur, ktoré spoločnosť Fimilia použije na kúpu nehnuteľností určených na poskytnutie náhradného ubytovania pre týchto ľudí. Stihnúť to musia do 28. marca budúceho roku, kedy reálne začne výstavba ekoduktu.

Ľudí, hoci domy obývali nelegálne, nemôže štát vysťahovať bez zabezpečenia náhradného ubytovania. Vyplýva to z rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva.

Ak by sa ekodukt nepodarilo vybudovať a skolaudovať do konca roku 2023, Slovensko by muselo vrátiť 285 miliónov eur poskytnutých na výstavbu úseku D3 Svrčinovec – Skalité.

Stavba D3 Zelený most Svrčinovec je rozdelená na dve časti – ekodukt nad cestou I/11 a ekodukt nad železničnou traťou. Prvá časť pozostáva z dvoch mostných objektov ponad cestu I/11 a ponad Šlahorov potok. Druhá časť obsahuje jeden mostný objekt, ktorý preklenie železničnú trať. Prechodová šírka ekoduktov je 80 metrov.


Súvisiaci článok
Diaľničiari podpísali zmluvu s víťazom tendra na vybudovanie ekoduktu vo Svrčinovci
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť