Štvrtok 18. 04. 2024 16:18:34 | Meniny má Valér

Petíciu za nepreradenie nemocnice v Trstenej medzi komunitné podpísalo už takmer 17-tisíc ľudí

Petíciu za zachovanie nemocnice Trstená ako regionálnej nemocnice podpísalo do dnešného predpoludnia na internete už 9 223 ľudí. Ďalších, približne 7 tisíc podpisov, vyzbierali organizátori na papierové petičné hárky. S prekvalifikovaním zariadenia na nemocnicu komunitného typu zásadne nesúhlasia najmä pre dlhý dojazdový čas z regiónu do ďalších nemocníc, čo by znamenalo ohrozenie pacientov na živote. ILUSTRAČNÉ FOTO: Facebook Nemocnica Trstená/riaditeľ Marián Tholt druhý sprava

Michal Filek|9. december 2022|11:12:09


Súvisiaci článok
Riaditeľ nemocnice v Trstenej: Ak nás preradia, nemocnica zanikne. Budem držať hladovku!
Čítajte viac >

Organizátormi petície sú Ľubomír Mores a Erika Vojteková.

„My, obyvatelia regiónu ORAVA, občania Slovenskej republiky, žiadame Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky zachovať Nemocnicu Trstená s poskytovaním zdravotnej starostlivosti na úrovni regionálnej nemocnice,“ vyzývajú prostredníctvom petície.

Proces kategorizácie nemocníc žiadajú zastaviť, pretože bol, podľa nich, začatý bez spracovania kvalitnej analýzy ekonomických a sociálnych dopadov na rozvoj regiónov, s prihliadnutím na prihraničné a menej dostupné regióny.

„Zásadne nesúhlasíme s plánom prekategorizovať regionálnu Nemocnicu Trstená na nemocnicu komunitného typu. A to z dôvodu: geografického s ohľadom na dojazdový čas až 90 minút do najbližších nemocníc, čím by došlo k ohrozeniu života a zdravia obyvateľov regiónu. Z dôvodu hrozby prepúšťania zamestnancov, ku ktorému by automaticky došlo jej preradením na úroveň komunitnej nemocnice, čo je neprípustné v regióne s vysokou mierou nezamestnanosti,“ uvádzajú svoje dôvody v petícii.

Keďže ide o nemocnicu situovanú v pohraničí Poľska, je vraj nevyhnutné, aby bola nepretržite k dispozícii so všetkými svojimi oddeleniami aj pre kritickú infraštruktúru a záchranné zložky.

186852565_115098630736159_961774540263447859_n.jpg

„Ohlasy na petíciu sú veľmi pozitívne, ľudia bojujú za trstenskú nemocnicu. Petičné hárky máme v obchodoch, na obecných úradoch, v reštauráciách, lekárňach, na vrátnici nemocnice, všade tam, kde sa ľudia najviac sústreďujú. Ešte chceme dať do materských škôl a kostolov,“ povedal pre MY Oravské noviny hlavný organizátor petície Ľubomír Mores z Podbiela.

Riaditeľ nemocnice je v prípade, že petícia nepomôže, odhodlaný zájsť ešte ďalej.

„Spojili sme sa so starostami a primátormi v regióne, tí pripravujú svoju vlastnú formu protestu, zrejme to budú štrajky, blokády. Ja urobím všetko pre to, aby tu nemocnica zostala, aj za cenu obetovania sa. Som pripravený začať tvrdú hladovku pred ministerstvom zdravotníctva alebo NR SR. Verím, že tam nebudem sám a vytvoríme veľký stanový tábor," podotkol riaditeľ Marián Tholt pre TASR. Tvrdí, že vecné argumenty nikto neberie vážne a z nemocnice, ktorá je vo výbornej kondícii, sa má stať len tvz. "servisné" zariadenie.


Súvisiaci článok
Petíciu za zachovanie nemocnice vo vyššej kategórii na Hornej Orave podpísalo viac ako 4300 ľudí
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť