Štvrtok 02. 05. 2024 15:52:04 | Meniny má Žigmund

Talent Žilinského kraja: Spevák a folklorista Jaromír Labuda (ROZHOVOR + FOTO)

Desaťročný spevák a folklorista, rodák z dedinky na Kysuciach, Jaromír Labuda navštevuje Základnú školu Vendelína Javorku v Žiline a taktiež pôsobí aj v Detskom folklórnom súbore Cipovička, pod vedením umeleckej vedúcej Janky Alexandry Veselej. Svoj najväčší úspech dosiahol v júli tohto roku, kedy sa prespieval až do celoštátneho kola Vidiečanovej Habovky, ktoré sa uskutočnilo na medzinárodnom folklórnom festivale Východná 2022. Foto: Súkromný archív Jaromíra Labudu

Juliana Krčulová|17. december 2022|10:00:01


Súvisiaci článok
Aj Spravodajský portál Žilina SP 21 podporuje rozvoj talentov Žilinského kraja!
Čítajte viac >

„Dobrý deň, volám sa Jaromír Labuda a mám desať rokov. Bývam v krásnej dedinke na Kysuciach, ktorá sa volá Povina. Chodím na Základnú školu Vendelína Javorku v Žiline do 5. A triedy. Od malička si rád spievam pesničky, no tými najobľúbenejšími sú pre mňa ľudové piesne. Od piatich rokov som členom Detského folklórneho súboru Cipovička v Centre voľného času Kuzmányho 105 v Žiline so sídlom Zvolenská 20 na sídlisku Vlčince, pod vedením umeleckej vedúcej Janky Alexandry Veselej,“ predstavil sa našej redakcii talentovaný spevák a folklorista Jaromír Labuda, ktorý zaspomínal aj na svoje spevácke začiatky:

Collage Maker-08-Dec-2022-09.55-AM (1).jpg

„K spevu som sa dostal ako päťročný, vďaka pani učiteľke Renátke Balkovej v predškolskom ročníku v Materskej škôlke Jarná v Žiline, ktorá vo mne objavila, ako ona hovorila „skrytý talent“. Prihlásila ma na súťaž predškolského veku z regiónu Horné Považie Eniki Benik Kliki Bé, kde som získal 2. miesto v speve a 1. miesto v recitácii. Na súťaži sa zapáčil môj spev Janke Alexandre Veselej, ktorá si ma zobrala pod ochranné krídla a začala ma učiť správnu techniku spevu ľudových piesní. Pod jej vedením som začal tancovať v Detskom folklórnom súbore Cipovička, spievať v detskej speváckej skupine Spievanky, ktorá je súčasťou DFS Cipovička, kde som cítil, ako sa zlepšujem, a že spev je pre mňa nie len koníčkom, ale vidím ho aj ako svoju budúcnosť. Súčasne som členom aj detskej ľudovej hudby DFS Cipovička Mladí muzikanti, kde hrám na husle,“ uviedol Jaromír a ďalej pokračoval:

„S Cipovičkou chodíme vystupovať na rôzne podujatia, ktoré organizuje mesto Žilina, ako napríklad Staromestské slávnosti, Žilinské Dožinky a iné. V súčasnosti chodím aj na klasický spev, hodiny huslí a literárno-dramatický krúžok na ZUŠ Ladislava Árvaya v Žiline. Zároveň pôsobím v detskej rockovej skupine nazvanej Rock Kids,“ uviedol pre našu redakciu s úsmevom talentovaný Jaromír.

Collage Maker-08-Dec-2022-09.55-AM.jpg

Na našu otázku, ako prebiehajú jeho tréningové hodiny spevu a tanca, nám odpovedal takto:

„Dvakrát do týždňa máme Cipovičku, kde tancujeme a spievame. Nácviky sú dvojhodinové, začínajú kondičnou rozcvičkou a pokračujú nacvičovaním tanečných prvkov a choreografií. Učíme sa aj rôzne riekanky, vyčítanky, posmievanky, ktoré sú súčasťou slovenského folklóru. Raz do týždňa chodím na Spievanky a ľudovú hudbu. Je to spevácky nácvik a nácvik muzikantov. Začíname hlasovou rozcvičkou a pokračujeme opakovaním piesní a nácvikom nových speváckych a hudobných choreografií. Jedenkrát do mesiaca mávame tanečné a spevácke sústredenia, kde sa pripravujeme na vystúpenia aj s ľudovou hudbou,“ zhodnotil svoj tréningový plán mladý spevák a folklorista.

Collage Maker-08-Dec-2022-10.02-AM.jpg

Desaťročného rodáka z Poviny sme sa opýtali na súťaže, ktorých sa už stihol zúčastniť a na cenné víťazstva, ktoré si z týchto súťaží odniesol:

„V roku 2019 som získal 3. miesto v okresnom kole súťaže Slávika Slovenska 2019. V speváckej súťaži Pavla Kršku som získal 2. miesto II. Kategórii v bronzovom pásme. Tento rok som sa prespieval do zlatého pásma s návrhom na postup na okresnom a krajskom kole Vidiečanovej Habovky, čo je postupová súťažná prehliadka detského hudobného folklóru. Najväčší úspech som dosiahol v júli tohto roku, kedy som sa prespieval až do celoštátneho kola Vidiečanovej Habovky, ktoré sa konalo na medzinárodnom folklórnom festivale Východná 2022 v kategórii sólisti speváci,“ pochválil sa iba desaťročný Jaromír.

Na našu otázku, aké súťaže ho v blízkej dobe ešte čakajú a aké sú jeho nadchádzajúce plány do budúcnosti, nám odpovedal takto:

„Tento rok ma čakajú vianočné vystúpenia s kapelou, ZUŠ a tie, ktorých bude najviac s Cipovičkou. V decembri budem reprezentovať Centrum voľného času Kuzmányho 105 Žilina a vystupovať s Cipovičkou na vianočných koncertoch pre mesto Žilina a taktiež budem účinkovať na 25. výročí Detského folklórneho súboru Cipovička – Z ĎAĽEKA IĎEME, NOVINU ŇESEME,“ uviedol mladý spevák a folklorista Jaromír Labuda.

Collage Maker-08-Dec-2022-10.03-AM.jpg

V redakcii SP 21 držíme palce a prajeme ešte veľa úspechov!

Ak máte vo svojom okolí nadaného športovca/športovkyňu, umelca/umelkyňu, o ktorej by sme sa mali dozvedieť, napíšte nám prostredníctvom nášho mailu tip@sp21.sk


Súvisiaci článok
Talent Žilinského kraja: Tenistka Lujza Zimenová (FOTO + VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť