Štvrtok 25. 04. 2024 10:18:10 | Meniny má Marek

Ľudia sa zbavujú chát a chalúp. Najviac na Kysuciach, Liptove a v Terchovej

Počas covidu si Slováci húfne zaobstarávali chaty a chalupy na vidieku. Dnes, kedy covidové opatrenia pominuli a náklady na udržiavanie nehnuteľností výrazne stúpajú, nastupuje opačný trend. Ľudia sa snažia chát a chalúp zbaviť. Najviac je to viditeľné na Liptove, Kysuciach a Terchovej. Ponuka narástla o 1 600 percent, pričom dopyt po nich výrazne poklesol. ILUSTRAČNÉ FOTO: Facebook M. Huljak

Michal Filek|6. december 2022|09:00:18

Informáciu priniesol portál lepsiebyvanie.sk, odvolávajúc sa na článok z týždenníka Trend.

V čase covidových opatrení ľudia nechceli sedieť zatvorení v mestskom byte. A tak kupovali nehnuteľnosti na vidieku. Využívali pritom aj hypotéky, ktoré sa z dnešného pohľadu zdajú nevýhodné.

Finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik už vtedy pre Trend upozorňoval, že investíciu do takejto nehnuteľnosti si treba poriadne premyslieť. Banky totiž skracovali splatnosť takýchto hypoték na 8 – 10 rokov, čo výrazne zvýšilo mesačné splátky. Takmer trojnásobne.

U mnohých Slovákov navyše veľmi rýchlo opadlo nadšenie tráviť čas na vidieku. Obzvlášť po odznení protipandemických opatrení.

A do toho vstúpil faktor rýchlo rastúcich cien energií a drahých hypoték. V dôsledku toho sa ľudia snažia teraz domy a chaty predať. Už pred letom to spôsobilo aj prudký pokles ich cien.


Súvisiaci článok
Opitý šofér v nedeľu v Žiline demoloval
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť