Streda 01. 05. 2024 18:48:46

Ako sa chrániť počas chrípkového obdobia a čo robiť, keď už chorí ste? Máme odpoveď

Alergológovia a imunológovia opäť radia, ako posilniť imunitu počas zimných mesiacov. Chrípkové obdobie je v plnom prúde, preto je dôležité chrániť sa a robiť všetko pre to, aby bola vaša imunita čo najsilnejšia. No čo robiť v prípade, keď ochoriete? Dozviete sa v článku. ILUSTRAČNÉ FOTO: Cottonbro na Pexels.com

Radka Kostánová|2. december 2022|19:40:07


Súvisiaci článok
Fakt alebo mýtus: Existuje alergia na chlad?
Čítajte viac >

Čerstvý vzduch a pohyb

Vitamín D je podstatným vitamínom na budovanie silnej imunity. Naše telo ho prirodzene získava zo slnka, preto je odporúčané chodiť na prechádzky každý deň. Aj v tom prípade, ak by mala prechádzka trvať 5 minút. Pohyb na čerstvom vzduchu vám pomôže prečistiť hlavu a posilniť imunitný systém.

Vitamíny a zdravá strava

Obranyschopnosť imunitného systému môžete posilňovať aj zdravou stravou a vitamínmi. V zimnom období sú veľmi populárne mandarínky, pomaranče, pomelo, grep a iné citrusy, ktoré obsahujú veľa vitamínu C. Lokálnu zeleninu by ste taktiež mali konzumovať každý deň, najlepšie fermentovanú.

Návšteva sauny

Výborným relaxom a pomôckou na posilnenie imunity je aj saunovanie. Patrí k procedúram, ktoré podporujú imunitný systém, pomôže vám uvoľniť organizmus a vďaka pravidelnosti môžete so saunovaním predchádzať viacerým ochoreniam. Podstatné však je, aby ste sa po saunovaní osprchovali a dôkladne vysušili pokožku.

pexels-brooke-lewis-3623202.jpg ILUSTRAČNÉ FOTO: Brooke Lewis na Pexels.com

Dostatok spánku

Kvalitný spánok je pre zdravé telo dôležitý. Upozorňovali sme na to v nejednom našom článku. Spať v noci minimálne 7-8 hodín vám pomôže lepšie sa sústrediť a mať viac energie na to, aby ste budovali silný imunitný systém.

Pár doplnkov výživy

A posledným tipom sú doplnky výživy. Pokiaľ vám nič z vyššie uvedeného nezaberá alebo na to „nemáte čas“, môžete si zdravie organizmu zabezpečiť aj výživovými doplnkami, ktoré sa dajú kúpiť v lekárni.

Čo však robiť v prípade, ak už máte príznaky prechladnutia, nádchy, alebo iného respiračného ochorenia a nič nepomáha?

Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR na Facebooku zverejnilo, čo robiť v takom prípade.

Vo svojom príspevku uvádzajú: „V prípade pretrvávania teplôt alebo ak sa zdravotný stav nelepší, kontaktujte svojho obvodného lekára. Nemusíte sa domáhať vyšetrenia v nemocnici, ani zásahu záchranárov, tí k vám prídu len v prípade naozaj vážneho zdravotného stavu. Na tiesňovú linku 155 volajte v prípade kolapsového stavu, problémov s dýchaním, napríklad, keď sa neviete poriadne nadýchnuť, prípadne neviete dokončiť vetu, pretože sa zadýchavate. Volajte aj v prípade vykašliavania krvi, bledých (modrých) pier, alebo sa nedarí znížiť vysokú teplotu a pacient blúzni.“


Súvisiaci článok
Horoskop na december: Aký bude váš posledný mesiac v roku?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť