Utorok 23. 04. 2024 18:01:53 | Meniny má Vojtech

Stratí sa voda na Turci kvôli tunelu Korbeľka? Existuje vraj aj iné riešenie, o ktorom verejnosť nevie

Tunel Korbeľka, ktorý je naplánovaný na diaľnici D1 medzi Turcom a Liptovom, by mal mať dĺžku 5 851 metrov. Jeho výstavba je momentálne pre diaľničiarov, aj ministerstvo dopravy prioritou. Občianski aktivisti, SOPK, aj starostovia z Turca však žiadajú nahradenie tejto alternatívy inou. Hrozí vraj totiž riziko narušenia spodných vôd. ILUSTRAČNÉ FOTO: Skanska

Michal Filek|27. november 2022|17:15:08

Štát si dal urobiť analýzu a z nej vyplynulo, že v prípade výstavby tunela Korbeľka, by sa mohla stratiť voda minimálne z jedného z dvoch prameňov.

V reportáži televízie TA3 odznelo vyjadrenie generálneho riaditeľa spoločnosti Turnod. „Akýkoľvek zásah do tohto masívu môže spôsobiť také škody, ktoré sa neprejavia len tu, na tuneli Korbeľka a vodnom zdroji Teplička, ale môžu mať dosah aj na širšie územie,“ povedal pre TA3 Rastislav Zábronský.

Zámer prešiel posudzovaním vplyvov na životné prostredie, ktorý však vplyv na spodné vody neriešil.

Hovorkyňa NDS Eva Žgravčáková uviedla, že po vydaní rozhodnutia bude proces pokračovať žiadosťou o vydanie územného rozhodnutia.

Minister Andrej Doležal však pre TA3 povedal, že pracujú s tunelovým variantom a iná alternatíva nie je na stole.

Iná alternatíva však údajne existuje. Hovorí o nej zástupkyňa petičného výboru proti tunelu Korbeľka Renáta Tvarožná. Podľa nej okrem tunela existuje aj nový povrchový variant, ktorý však doteraz nebol verejnosti predstavený.

Súhlasí s tým aj Slovenská obchodná a priemyselná komora Žilina. Ján Mišura na tlačovej konferencii uviedol, že preferovaný tunelový variant je neekonomický a príliš zdĺhavý. Lacnejšia by bola pôvodná trasa, ktorá po povrchu obchádza dotknuté územie.

Za šetrnejší k prírode považujú, naopak, tunelový variant ochranári a preferujú ho aj starostovia z Liptova, ktorí netrpezlivo čakajú na diaľnicu.


Súvisiaci článok
Stavba tunela Korbeľka môže podľa samospráv ohroziť zásoby podzemnej pitnej vody
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť