Piatok 19. 04. 2024 22:44:33 | Meniny má Jela

Zdravotné sestry sú nespokojné, ale k výpovediam lekárov sa nepridávajú

Okrem lekárov, ktorí podali výpovede, sú na Slovensku frustrované aj zdravotné sestry. K nátlakovým akciám sa však zatiaľ nepridávajú. Hoci je ich kritický nedostatok, boja sa zostať bez práce. Je to tak aj v Žilinskom kraji. ILUSTRAČNÉ FOTO: FNsP Žilina

Michal Filek|25. november 2022|10:15:45

Reportáž priniesla včera televízia TA3. Natáčala, okrem iného, aj v žilinskej nemocnici s poliklinikou.

Podľa redaktora TA3 sa sesterské odbory už niekoľkokrát pokúšali vybojovať lepšie podmienky pre svoju prácu a teda aj pre pacientov. K nátlakovej akcii lekárov, spojenej s ich výpoveďami, sa však teraz pridávajú len minimálne.

Potvrdila to aj riaditeľka odboru zdravotníctva žilinskej župy Silvia Pekarčíková. Podľa nej zatiaľ výpovede sestier neevidujú. Situácia je však vraj napätá a môže sa vyhrotiť.

Podľa predsedníčky Slovenského odborového zväzu zdravotníctva v Žiline Jozefíny Súkeníkovej, majú sestry najväčšiu obavu zostať bez práce. „Prísť zajtra o prácu nie je sranda. Hlavne pre kolegyne, ktoré majú mladé rodiny,“ uviedla pre televíziu.

Prezidentka Slovenskej komory sestier avizovala, že napriek tomu, že sestričky nie sú spokojné s podmienkami, ktoré im od začiatku budúceho roku ponúka vláda, nie sú ochotné sa angažovať v protestných aktivitách.

Čo im teda vláda ponúka? Pre TA3 to prezradila poslankyňa OĽaNO Monika Kavecká, kedysi zdravotná sestra a predsedníčka ich odborov. „Od 1. januára ide plat sestrám hore o 400 eur, ale ja to vnímam len ako začiatok,“ uviedla Kavecká.

Na Slovensku chýba v súčasnosti asi 15-tisíc zdravotných sestier. Ak by dali výpoveď ďalšie, bolo by to naozaj kritické.


Súvisiaci článok
Lekári výpovede nesťahujú, rokuje krízový štáb. Županka Jurinová spomína výnimočný stav
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť