Utorok 23. 04. 2024 18:38:50 | Meniny má Vojtech

Klub za ZA odmieta 60-percentné zvýšenie platu primátora Fiabáne. Zarábal by vraj viac ako premiér

Predmetom rokovania ustanovujúceho zasadnutia mestského zastupiteľstva v Žiline je aj návrh na zvýšenie platu primátora Petra Fiabáne na sumu 6 859 eur, čo je údajne viac, ako poberá premiér Eduard Heger. Tvrdí to predseda klubu za ZA František Talapka. Tento klub takéto zvýšenie primátorovho platu odmieta a navrhuje ponechať mu základný plat 4 300 eur. FOTO: Facebook Peter Fiabáne - váš primátor

Michal Filek|21. november 2022|19:33:10

Talapka o tom informoval médiá prostredníctvom tlačovej správy.

Podľa nej klub za Za odmieta návrh na 60 % zvýšenie platu primátora Petra Fabiáne na sumu 6 859 eur, ktorý je predmetom zajtrajšieho programu ustanovujúceho mestského zastupiteľstva.

Talapka v tlačovej správe uvádza, že v Žiline dlhodobo nie sú spokojní s mnohými oblasťami, ktoré primátor mohol za predošlé roky riešiť. Medzi nimi uvádza parkovanie na sídliskách, čistotu v meste, stav balustrády a mnoho ďalších. V čase, keď ľudí trápi inflácia a očakávanie zvýšenia poplatkov si v klube nevedia predstaviť, že by v údajnom rozpore s princípom solidarity voči občanom, tak výrazne pomohli žilinskému primátorovi zlepšiť jeho ekonomické istoty a platové podmienky.

Ďalej tvrdia, že navrhovaný plat primátora 6 859 eur prevyšuje plat premiéra Slovenskej republiky o necelých 370 eur, a to s neporovnateľne inou mierou a dávkou zodpovednosti predsedu vlády. Rodiny, mestá, obce a štát vstupujú do obdobia, keď sa nepopierateľne dvíhajú náklady na život. Mesto Žilina sa nevyhne zvyšovaniu daní, náporu zvyšovania energií a nákladov na rozpočet, ktoré priamo dopadnú na občana - zníži sa jeho pocit životného komfortu a existencie. Predseda klubu za ZA František Talapka: „Je pre nás neprijateľné, aby v takejto chvíli nevyhnutného šetrenia výdavkov, primátor Žiliny prišiel s požiadavkou na zvýšenie platu, a to na najvyššiu hranicu aká je možná (o 60%). Dôvodová správa návrhu pritom neobsahuje žiadne zdôvodnenie, ktoré by v morálnej ale i ekonomickej rovine podopieralo nárok primátora na takýto krok“.

Poslanci, podľa Talapku, doteraz nemajú k dispozícii žiadne návrhy na šetrenie úradu, ktoré reálne vytvoria hrádzu na udržateľnosť verejných financií, finančné zdravie a rozvoj mesta. Požiadavka je pre klub za ZA v takýchto podmienkach a atmosfére preto nielen neakceptovateľnou, v klube za ZA vnímame, že ide o popretie solidarity voči vlastným občanom.

“Pripúšťame, že ak pán primátor dokáže mesto previezť cez zlé časy, k požiadavke na zvýšenie platu sa vieme určite vrátiť. Pre túto chviľu sme presvedčení, že základný plat primátora určený zákonom vo vyške 4 300 eur je postačujúci,” dodal predseda klubu František Talapka.

47326485_10156940537074923_4825215978314924032_n.jpg FOTO: Facebook František Talapka

Spravodajský portál SP 21 požiadal o stanovisko aj Petra Fiabáne. Hneď, ako ho budeme mať k dispozícii, vám ho sprostredkujeme.


Súvisiaci článok
VIDEO: Peter Fiabáne predstavil svoje priority a naznačil koho si vyberie za viceprimátorov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť