Štvrtok 25. 04. 2024 09:03:08 | Meniny má Marek

Vodiči, myslite včas na prezutie zimných pneumatík! Viete, kedy sú povinné?

Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky pripomína všetkým vodičom, aby bezpečnosť na cestách nenechávali na náhodu. Buďte na ľad alebo sneh pripravení skôr, ako vás prekvapí! Foto: Facebook / Ministerstvo vnútra SR

Juliana Krčulová|19. november 2022|16:45:18


Súvisiaci článok
Ranná hmla už začína zachádzať až za nechty. Viete, ako správne jazdiť v tomto počasí?
Čítajte viac >

Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky na sociálnej sieti pripomína všetkým vodičom, že polovica novembra je už za nami a v niektorých častiach Slovenska možno očakávať na cestách aj sneh. Zároveň sa teploty približujú k nule a námraza na vozovke už nemusí byť ničím výnimočným. Ako je to so zimnými pneumatikami?

OSOBNÉ AUTÁ A DODÁVKY DO 3,5 TONY

„Zákon o cestnej premávke nestanovuje konkrétny dátum, od kedy musia byť osobné autá prezuté. Zákon hovorí, že ak sa na vozovke nachádza súvislá vrstva snehu, ľad alebo námraza, vodič môže v cestnej premávke použiť motorové vozidlo kategórie M1 a N1, len ak je na všetkých nápravách vybavené zimnými pneumatikami,“ pripomenuli zástupcovia ministerstva.

AUTOBUSY A NÁKLADNÉ AUTÁ

„Vozidlá kategórie M2, M3, N2 a N3 (autobusy, nákladiaky) musia byť vybavené takými pneumatikami aspoň na jednej z hnacích náprav okrem vyššie uvedených prípadov aj v čase od 15. novembra do 31. marca,“ uviedli.

ČO SA ROZUMIE POD ZIMNÝMI PNEUMATIKAMI?

„Sú to pneumatiky označené horským symbolom (horský štít so snehovou vločkou alebo snehová vločka v horskom štíte s tromi vrcholmi ) alebo s označením M+S, M.S alebo M&S (Mud and Snow). Vodič vozidla je tiež pred jazdou povinný odstrániť z vozidla a z nákladu kusy ľadu a snehu, ktoré by sa počas jazdy mohli uvoľniť. Ak vodič takýmto spôsobom ohrozuje seba a ostatných, zákon ráta so sankciou v blokovom konaní do 50 eur a ďalšia jazda s vozidlom, ktoré nespĺňa podmienky na premávku, môže byť zakázaná,“ upozornili zástupcovia Ministerstva vnútra SR a dodali, že motoristom počas zimného obdobia polícia odporúča používať zimné pneumatiky, s ktorými je jazda pri nižších teplotách bezpečnejšia ako s letným obutím kolies.

„Bezpečnosť na cestách by sme nemali nechávať na náhodu, a preto je vhodné byť na ľad, či sneh pripravený skôr, ako nás prekvapí. Nevyhovujúce pneumatiky brzdnú dráhu vozidla predlžujú a zvyšujú riziko dopravenej nehody. Investícia do bezpečnosti sa preto určite oplatí. Ak cestujete do zahraničia, nezabudnite si pred jazdou overiť, aké podmienky platia v tomto štáte,“ uzavreli zástupcovia Ministerstva vnútra SR vo svojom príspevku na sociálnej sieti Facebook.


Súvisiaci článok
Dvadsaťpäťročnému Žilinčanovi zaistili 158 bežných dávok marihuany
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť